Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Igen, közben én is ezen gondolkodtam el.
Sokszor a két alkatrész raktározási és logisztikai költségei együtt behozzák, vagy akár le is hagyják azt a költséget, ami az egyel több, vagy kevesebb menetszám megmunkálását jelenti.

000000000

Mondjuk meg őszintén.
Ilyen kis munkaterületre mozgóhidas…?
Szerinted, mit lehet erre írni?
Tovább mennék.
Ez az elterjedt elképzelés iskolapéldája annak, hogy hogyan NEM szabad szerszámgépet csinálni. Látsz ilyet az iparban? Ha nem, miért nem?
Mert minden mérnök tévúton jár?
Csinálnak nagyban MOZGÓ ASZTALOST. Mozgóhidas, az a portál daru, vagy híd daru. Jól lehet vele konténereket emelgetni, vagont kirakni, de NEM forgácsolni.
Jó, tudom. Nem ilyen választ vártál.
Ezért is van, hogy nem szeretnek ide írni.
Leír egy ilyen dolgot, kizárjátok.

Egy nőnek olyakat mond az ember, amit hallani szeretne. Vajon miért?
Mivel, én itt senkivel nem akarok járni, megmondom a véleményemet.
Hogy senki nem kíváncsi rá?
Ez van.

43pbwjg8s

Egyébként lehet jobb lenne, ha tényleg lenne mégis egy topic egy épül a gépem KisKZ....
Ott szeparálva tudnának nem válaszolni a feltett hülye kérdéseimre. Mert ahogy nézem, nagyon beköltöztem ide, és most már sokszor a gépről szólnak a bejegyzéseim.

svejk

Mit lehet írni?
Amit gondolsz...azért kérdeztem.
A stílus az más kérdés...
A tartalom miatt nem lett senki kizárva, a stílus miatt igen. Persze a kettőt nem lehet teljesen különválasztani. De 5 év alatt talán 2-3 esetben volt kizárás.
Az iparban rengeteg mozgó hidas van, minden nagymérető marógép ilyen.
Kompromiszum az egész...
Egy 600 mm-es mozgó asztalnak 1200 mm-es hely kell, nekem nincs 3 portányi területem.
80-100 Kg-os asztalt nem könnyű mozgatni.
Az asztal megmunkált felületei csábítanak a mozgó híd síneinek felfogatására.
Szerszámgép?..nem sokan készítettek még itt olyat, de talán nem is az a fő csapásirány.
Amit lehetőségem lenne megcsinálni az is csak egy masszív gravírozó lenne...

svejk

Egyébként Te milyen gépet tervezel építeni?
Vagy van már valami géped?

000000000

Hogy teljes legyen az irántam érzett utálat.
Kezdésnek nagyon jó a bútorlapos, fiók sínes megoldás. A cnc lehetőséget megismeri az ember. Fogalmat alkot arról, hogy mi az a három dimenzióban való vezérlés. De amikor a fióksíneken tovább lép, el kell felejteni azt a formát úgy, ahogy van.
Amikor öntvény vázban gondolkodik az ember a vezérlésen túl, próbálja meg az ember most már a forgácsolásban rejlő buktatókat is kiismerni, megérteni.
(Nem mindig ugyan olyan vastagságú anyagokat, alkatrészeket munkálunk meg. Stb)

43pbwjg8s

Én azt hiszem ebben a méretben és ezzel a masszívsággal bűn lenne, ha a főorsóban nem ugy gondolkodnál, hogy komolyabb anyagok megmunkálását is elvégezhesd vele.
Mindenesetre ha elsőre csak kicsiben gondolkodsz mégis, csináld ugy, hogy később cserélhető legyen nagyobb teljesítményűre!

000000000

Egy mezei marógépre emlékeztető szerkezetre gondoltam.
Egyelőre nem tudok jobb konstrukciót. Kell egyszer egy durvább beállítás a Z-tengelynek. Az asztal magasság beállításával a dolog megoldott. A megmunkálás közbeni Z-irányú mozgást pedig a főorsó végzi. Ugyan úgy, mint az ipari gép.
Az is lehetne, hogy a teljes Z-irányú mozgást végezhetné a főorsó. Egy masszív, oszlop-szerű szerkezeten mozoghatna a főorsó motorral együtt. Talán, még egyszerűbb is lenne.
Fából akarok majd egy öntőmintát összehozni és az ősszel egy ismerősöm kiönti.
Először egy kicsit bele kell bonyolódnom a minta készítés alapjaiba.
Amíg az ember semmit nem tud valamiről, minden olyan egyszerűnek tűnik.
(Lehet, hogy ezért nem érdemes tanulni? Minden olyan egyszerűnek tűnne.)

svejk

Szerintem akkor jobb, és főleg gyorsabb lenne megvenni egy leselejtezett marógépet ás azt felsínezni, CNC-síteni.
Egyébként jellemzően a CNC marógépek mér nem igazán hasonlítanak a "mezei" marógépekre.
Vagyis igazából a tendencia a megmunkálóközpontok felé halad, melyek se nem marók se nem esztergák.

000000000

Alapjában véve csak a szerszámgép tulajdonságait, működési elvét próbáljuk több, de inkább kevesebb sikerrel másolni. Mert ha nem, nem sok értelme van.
Csak nem egy varrógép, vagy habverő lebeg a szemünk előtt?

Írtad, hogy öntvény testben gondolkodsz. Ebből arra saccoltam, hogy nem nyákot akarsz gravírozni. Mert annak szerényebb mechanika is megteszi.
Szerintem a 80-100 kg asztal költői túlzás. Még lehet, hogy a 10 kg is. Nem számoltam, csak saccolom.
Az egy szem hosszú orsó tényleg rázós. (Teszel lineáris motort) Azt sem tudom, hogy lehet-e vezérelni csak olvastam, hogy van ilyen.
A helyszükséglet is szempont lehet. Nem vitás.
Nekem az öntvény miatt az ugrott be, hogy egy valóban komoly darabot gondolsz összehozni. Nem egy kis hobbi gép lenne az biztos.

svejk

Az már elgondolkodásra késztethet ha magad is úgy érzed hogy utálat van irántad...

5 év alatt túl estem a bútorlapos gépen, volt léptetős hajtásom csináltam szervosat aluprofilból, tekertem frekiváltóhoz motort, csináltam hozzá ER befogót.
De nem vagyok egy termelékeny tipus, szeretek kísérletezgetni...
Az elektronika közelebb áll hozzám, a mechanikához nem nagyon van meg a kézügyességem meg a türelmem.
Az utóbbi években azt vallotttam hogy nem csinálok már gépet mert jót nem tudok, rosszat meg minek.
De most a látóhatáron feltűnt anyagokkal lehet még is belevágnék egybe.

43pbwjg8s

Egyébként most elgondolkodtam... (hűűűű)
Beszélgettem a szerszámüzemi technológus sráccal, aki az ott lévő megmunkálóközpontot programozza.
Tényleg nagyon nem mndegy hogy mire készül fel az ember.
Ha mindenre fel akar készülni, és semmiképpen nem akarja a teljes hidat/vagy asztalt emelgetni, akkor sincs feltétlenül baj.
Főleg itt a HOBBY kategóriában.

Ha elfeledkezünk először a síkszerű gravír jellegű munkákról, a legkritikusabb esetben a munkadarab mindkét a két oldalát (ha csak felsimitani is kell az egyiket akkor is) megmunkálják. Ha nem olyan sík a már megmunkált oldal amire simán fektetni lehet, akkor a legtöbbször valamilyen támasztó szerkezetet kérszítenek hozzá. Sok esetben a már megmunkált felület egy egy kis részének negatívját, és erre teszik fel a megfordított alkatrészt.
Persze ez talán a legbonyolultabb eset.

Tehát, ha elképzelhető, hogy valaha is ilyesmit fogsz csinálni, akkor már eleve számolhatsz azzal, hogy a megfelelő támasztó, megfogó szerkezettel meg fogod emelni az alapanyagot.
Eleve nem hiba ilyesmiben gondolkodni, hogy az asztal védve legyen a véletlen ütközésektől.

Érdemes ugy csinálni hogy a gép elkészülte után, magával a géppel bizonyos magasságú felfogó lapokat, készítesz. Esetleg készíttetsz. Ha jól emléxem Nemes Misi is készített ilyet a gépén a gépéhez.
Amennyiben ezekere alapozod a felfogásodat, akkor nyugodtan gondolkodhatsz magasabbra feltett hídban, ami alá beférhet akár egy satu, akár egy osztófej, vagy 4 tengely is.

A megfelelő magassághoz csupán felhelyezed az asztalra az ahhoz legmegfelelőbb vastagságú felfogólapot.

svejk

Minden bizonnyal túlzás a 80 kg-os asztal, de hát ez van...ez egy biztos pont, e köré kellene építkeznem. A könnyű, fika gépeken már túl vagyok.  
A  legnagyobb baj ott kezdődik hogy nincs célom az esetlegesen elkészült géppel.
Jól tudom, hogy egy nehéz gép adott esetben hátrány is lehet a lomhaságával.
Tehát olyan határozatlan vagyok...vagy mégse? :)
Szóval ezért kérdezősködöm...

000000000

Valóban egyszerűbb lenne.
Teljesen igaz. A megmunkáló központok, tényleg nem hasonlítanak a régi marógépekre.
A meglévő cncsítése is egy lehetőség. Az is lehet, hogy a legjobb.
Aki termelni akar vele, annak biztosan a legjárhatóbb út.
No de, hol a játék öröme?
Tudom, vannak itt sokan, akik nem csak játszadoznak a forgácsolással (mint én). Hanem, pénzt keresnek a gépükkel. Azok, biztosan átalakítanak egy ipari gépet és mehet meló.
Nem a szakmám. Biztosan azért van, hogy nagygépet, csak mozgóasztalosat láttam. Felfért rá egy háromezres MVE és azon köszörülték. Lehetett rajta gyalulni is. (3000 + főorsó ház, az egész kétszer. Lehetett vagy 10 méter)

43pbwjg8s

Egyy kérdésem hagy legyen még, mert ez nem tiszta:
Az öntvényelemek készek, (mert az asztalról mintha igy beszélnél) vagy van amit el fogsz készíttetni, és ezzel meg van a lehetőséged arra, hogy bártan variálj a konstrukcióval?