Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Igen ez is igaz. De ha nagyobb teljesítményben, nagyobb méretekben és keményebb anyagokban gondolkodik az ember, én ugy gondolnám számít az is, (persze lehet ez butaság HOBBY kategóriában) hogy mennyire nyúlik ki a Z és ennek milyen hatása lehet rezonancia, kihajlás egyéb szempontjából.
Persze ezekben nem vagyok benne egyáltalán, igy ahog ymondtam lehet butaság.

Az is egy szempont, hogy kihasználod-e a teret, de talán az is, hogy egyáltalán beleférsz-e egyáltalán mindazzal amivel tervezed.

Egyébként közben megtaláltam egy képet.
Ugyan ez mozgó asztalos, de a magasság érdekes:
http://kepfeltoltes.hu/100506/1612-engraving-machines-D_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Talán olvassa majd....

43pbwjg8s

Értelek.
Persze hogy abban az esetben ha rövidebb a Z nmozgása, akkor az "alsóbb régiókat" nem érem el vele.
Tulajdonképpen ezen alsóbb régiók abban az esetben amit én mondok, nem is részei a munkatérnek, csupán férőhelyek az esetlegesen oda behelyezett felfogást segítő (vagy egyáltalán lehetővé tévő) elemeknek.

Tehát az ahogy én gondolkodom eleve Z-ben, a felső fégpontba húzott esetben a befogott maró végétől lefelé 70mm-es munkateret jelent.
Ez alatt a 70mm-alatti tér elvileg kihasználatlannak minősül, azonban a satuval, a forgatóval, vagy pedig a dobogóval használom ki, amikor oda be tudom helyezni őket.

43pbwjg8s

Kérlek rá, hogy ne hagyd magad!!!
Lehet nem ugy néz ki, de igenis meg lehet győzni! Sokat tanulhatok belőle és másnak is biztos hasznos lenne.[#worship][#worship]

Egyújabbgépépítő

Nem akarlak meggyőzni, csak a saját tapasztalatim osztom meg.
Úgy gondolom mindenkinek a saját orra után kell menni.
A számára "jó" megoldás úgyis csak több gép után fog kialakulni.
Nekem például a #7419 megoldása nem tetszik. A Z munkatér tényleg kicsi,
de az Y tartó meglehetősen magas ami rezonanciát okozhat, hiába alacsony a Z tartomány.
Arra törekedtem hogy a híd magassága a munkák nagy részénél a lehető
legjobb támasztást adja a Z nek.

keri

Adtál egy jó ötletet.
Egy mozgó X asztalos gépnél nem bonyolult megoldani, hogy az Y hidat magasabbra emeld az igényeknek megfelelően.  Z ettől még lehet 100mm de a 20cm-es fadarabot is be tudod rakni alá, és így elég merev lehet.

Persze be kell állítani minden alkalommal, de talán megfelelő ütközőkkel 2-3 magasságot be lehetne állítani rajta.

keri

Tényleg. Jobb lenne ha az asztal mellet lenne a keret és nem alatta, így jóval rövidebbek lehetnének az Y oszlopai.

x4rhew5r3

Lemez megmunkálás, satu, forgató, magas doboz, ellentmondó követelmények. Ha nem akarod a híd magasságát változtatni, akkor marad a precízen megmunkált magasító.
De akkor masszív oszlopok kellenek...

43pbwjg8s

Én igy készítem a nagy gépet.

x4rhew5r3

De oszlopok helyett talán jobb lenne az öntvény oldalára erősített oldallap, aminek a tetején fut az Y. (Csiki bácsi gépe, meg volt már ilyen link valahol)

43pbwjg8s

Mivel nem volt kivlasztott cél, így bármiről lehet beszélni. Leginkább mindenről, és kiválasztani a helyigény szempontjából legmeghatározóbbat.
Mindenki magának azt ami neki stimmel.

Egyébként a többivel egyet értek.

s7manbs8

Lehet érdemesebb több gépet csinálni, úgy kicsit optimálisabban lehet a dolgokat megmunkálni, minden munkadarabot a saját gépén. Igaz, hogy ez többe kerül, de a sok sok óra plusz gondolkodás se olcsó, idő !!!

skwby94ub

SVEJK!
Elkészült a főorsó automata szerszámbehúzó fej komplett modellje, egy golyóval,és kiválóan működik!  
Kérdésem: hány golyós behúzófejet javasolsz?
(3- max. 4 golyó fér el)  
Az SK-30 szerszám-menesztő marása folyik.

4um5b65d

Szerintem hármat vagy négyet fog mondani. :)))

000000000

Mi 3-at mondtuk... hiszen nekünk is szól a dolog...