Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

neduddgi

Főleg gravírozásra használnám.
Inventor... az én tudásommal tovább tartana megrajzolni, mint összerakni. :)
Masszívság: a híd maga 3db vízszintes és 2db függőleges(láb) elemből állna. Mindhárom vízszintes elem, mindkét oldala lin.csapágyon mozogna (6db összesen), a két fölső vízszintes lenne az X tengely, az alsó, asztal alattira tenném a hajtást (Y).
inventor neduddgi edisön
:-))))))))

Asztal mozgással nyernék vagy 4 db lin. egységet MEGFONTOLANDÓ!

Szalai György

Szerintem kivitelezhető az egy középső orsós megoldás.
Pláne, mert akkor a mozgó híd két függőleges lába alul és felül is össze van fogva, tehát masszív keret szerkezetet alkot. Ekkor nem az álló asztalra szerelt vezetők kénytelenek garantálni a hídszerkezet merevségét.
Van viszont egy probléma, amit kénytelen leszel átgondolni. Az azonos oldali két kocsinak egymástól mért távolságát, a híd szélességéhez képest kell megválasztanod.
Ha a maró a munkaterület szélén dolgozik, akkor a mozgó hídszerkezeten +X  -X irányban csavaró igénybevétel ébred, ami igyekszik szétfeszíteni az X síneket. Annál nagyobb erővel, minél kisebb az egy oldalon lévő kocsik egymáshoz mért távolsága a híd szélességéhez képest.
A kézzel feszegetős teszten több nagyon masszívnak gondolt mozgóhidas gép megbukott már ezen az arányon. (Híddal szemben állva fogni a híd két oldalát. Egyik kéz húz, másik tol. Csak finoman, a tekeredés mégis túl nagy.)

knifemaster

"Az azonos oldali két kocsinak egymástól mért távolságát, a híd szélességéhez képest kell megválasztanod. "

Hogyan?

Szalai György

Az X híd négy kocsija által alkotott négyszögnek, a híd mozgásirányával párhuzamos oldalai, minél hosszabbak legyenek, a mozgásirányra merőleges oldalakhoz, azaz a híd munkaszélességéhez képest. A jó méret, érzésem szerintem körülbelül egyharmad hídszélesség.
Sajnos ez az X sínek szükséges hosszának növekedésével jár.
Hídmozgatás helyett, asztalmozgatás esetén, ez a probléma sokkal kisebb műszaki kihívást jelent, mert ott az X sínek nem a munkaterületen kívül helyezkednek el, hanem annak első és harmadik negyedénél. Így a köztük lévő távolság csak a munkaterület szélességének a fele. Ezért kisebb a keresztbe fordulás lehetősége.
Persze gravírozásnál „nincs is” erő a hídon.

000000000

Egy megoldás ER11-es fortunához.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/DSCF3021.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/DSCF3023.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

Nagyon szuper! Öröm lesz vele a munka!
Ismét remekeltél. [#worship]

000000000

Mindent az esztergán csináltam, mert a marógépen a gravírtű felező dolgozik.

neduddgi

Köszönöm, a választ.
Értem mire gondolsz.
Úgy gondoltam, a híd oldalanként 3 pontos csapágyazása kiküszöböli ezt.
Ezért is, meg az olcsóbb megvalósítás miatt is valószínüleg az asztal fog mozogni.
Bár azért kezdtem neki, mert ki akartam próbálni, hogy egy könnyen szerelhető "építőelelmes" megoldással mennyire lehet jó stabilitást elérni.

Szalai György

Nekem az Item Profile 8 80x40 light, a 8 80x80 és a 8 160x40 anyagokból sikerült elégséges mennyiséghez jutnom. Lap a véggel derékszögű szereléskor, nekem az „Universal-Fastening Set 8” nem tűnik eléggé merev kapcsolatnak. Viszont ez a könnyen szerelhető és ez van bontásból.

A legjobb kapcsolatot a pontosan derékszögbe munkált vég kerek lyukaiba fúrt M8 menetes kötés adja. Ehhez pedig az ellendarabra tizedmilliméter pontosan pozícionált 8,2mm átmérőjű és 20mm átmérővel mélyített lyukakat kéne fúrni, hengeres fejű, imbusz nyílású, legalább 8.8 minőségű csavarok és acél alátétek számára. Kéne hozzá valami pontos eszköz. Állványos fúrógép alá szerelt X Y asztal satuval.

knifemaster

Menetkirner...
14.10-es keménység környéki  csavarból szoktam ha pár alkalomhoz kell csak ,annyit kibír.

M8-nál esztergán leátmérőz menetalapra kb 6-7 mm hosszan,45 fokban csúcsot a végére,majd lelapolni  kétoldalt,hogy  villáskulccsal.fogóval tekerni lehessen.
Az aluprofilba annyira kell beletekerni,amennyire lehet,a lényeg hogy egyforma magasságban álljanak ki.
Profilt ellendarabra ráhelyez,beállít,megüt,és meg is vannak furatpozíciók.

Szalai György

Nem rossz megoldás. Köszönöm. Nekem, lakatos gyakorlat hiányában, nehezen jutott volna eszembe, hogy magát a profilt használjam sablonként. Sajnos a feladat nekem bonyolultabbnak tűnik attól, mint hogy bepontozom, kifúrom.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Furat1.jpg" TARGET=_fnew>Nem síkfelületen kell fúrni, hanem egy árok alján, két perem között.

knifemaster

Igen félreértettem,de a történet nem változott a kép alapján szerintem.

Én vágnék egy ~30-50mm vastag darabot abból a profilból amiben a menet van/lesz.
A profil furatai adják a pozíciót.Ebbe raknám a pontozót,passzentos illesztéssel.  Vagy a furathoz igazítom a pontozó átmérőjét vagy fordítva.A lényeg hogy a furatban ne lötyögjön(tűrés -0.1 mm)
Sablont beállít lerögzít bepontoz.
Fúrás 2 lépésben,előfúrok 4-5 mm -es fúróval,majd mehet a 8.2.

000000000

Ez jó ötlet! Ha sokat kellene fúrni, érdemes egy hasonlót acélból csinálni fúrósablonnak.

knifemaster

Azt még hozzátenném ,hogy pontozó központos legyen,mert e nélkül semmit nem ér az egész.