Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Bocs. Közben jött a válaszod erre...

svejk

Igen a "dobogó" bevált módszer, a bútorlapos gépen is alkalmaztam. De sajnos így továbbra is magas lábakon áll az X tengely.

Egyújabbgépépítő

Szia Svejk!

Te ismered a gépeimet, bútorlappal kezdtem, majd mozgó asztalos végül a mostani mozgó hidas.
Mikor elkezdtem az építést (bútorlap) az ismerkedés volt a fő cél.  
Nem bántam meg sokat tanultam. A második már „tapasztalatok” alapján készült.
Azzal már tudtam alumíniumot is megmunkálni persze nem profi módon max 1-2 mm mélységben.
Miközben használtam a gépet kikristályosodott hogy mi az amire használom.
Legtöbbet NYÁK készítésre műanyagdoboz megmunkálásra és néha alumíniumot.
Ehhez még hozzá jön jön amit csak „játékból” készítek, 3D megmunkálások.
Mivel nem terveztem acél megmunkálást szakítottam előző gépeim felépítésével és
mozgó hidas lett a 3. gép.
Nem bántam meg. Kisebb helyen elfér, ha felteszek egy gépsatut nem kell gondolkozni mit
szól az Y mozgatás a plusz terheléshez.
A Z magasság 100 mm. Az esetek többségében elég. Szerencsére nagyobb magasság csak
abban az esetben kell ha dobozt élére állítva kell befogni, de mivel a Z útja 150mm semmi gond.
A hídnak nem kell a doboz felett elmenni mivel keskeny.
Szóval a lényeg szerintem az határozza meg a felépítést hogy mire szeretnéd használni.
Nekem is mondták hogy vékony a híd tartó alu(10mm). A gyakorlatban nekem elég.
Célszerű az Y vezetést legalább 4 kocsival megvalósítani, van aki 2vel készíti mégis megfelelő lehet.
Elnézést a hosszú eszmefuttatásért. Nyugodtan lehet töröli.

000000000

„A legnagyobb baj ott kezdődik hogy nincs célom az esetlegesen elkészült géppel.”

Hát akkor a cél, maga a gép építése. Gondolom.
Akkor, meg a fantázia és a lehetőségek szabnak határt.
Ebben meg rajtad kívül senki nem kompetens. (Gondolom, hogy az Asszony nem olvassa). Csak poén akart lenni.

svejk

No látod ez is egy jó lökés, biztatsz arra, hogy csináljak amit akarok :)
Bizony  sokszor ez is könnyebb, mint a sok tanács közt eligazodni.

43pbwjg8s

Várj Svejk!
Igy most nem tudom hogy mennyi is az a "magas".
Mennyire gondolsz most és mi alapján?

Amin érdemes gondolkodni:
Ha ugy teszed a főorsódat az X-re, hogy az orsó befogó része mondjuk 1-2mm-re legyen lentebb mint annak bármelyik a munkatér felé benyúló része akkor már valamelyest tudonk számolni.

Régebben kérdeztem, hogy mekkora marókat használnak azok akik HOBBY szinten forgácsolnak. Hogy mekkora  a legnagyobb kinyúlási hozz?  
Ezt ha jól emléxem valaki 60-70mm környékére mondta. Ez talán még az a kinyúlás vastagabb marónál ahol nincs gond, persze nem mondegy milyen anyagban. De adjuk meg ezt a lehetőséget, mondjuk műanyagnak. (hátha elektronikai dobozokat fogsz designolni és kifaragni magadnak)

Akkor a hídtól lefelé legyen a felső állsában a maró legalsóbb pontja eddig 68 (legyen 70mm).

Elvileg ennél nem sokkal érdemesebb hosszabbra venned a munkautat sem a Z-nél.
Lehet, de nem biztos hogy érdemes.  

Ez alá tudod betenni a legmagasabb dolgokat.
Akkor már csak azt kell meghatároznunk, hogy előre láthatólag mekkorák lesznek a legmagasabb dolgok amiket mondjuk nem dobogóra, hanem a sima asztalra teszel fel leszorítókkal.
Egyébként ez nagy valószínúséggel jóval kisebb lesz, mint amit a következők fognak igényelni:

Ne foglalkozzunk most azzal, hogy bizonyos helyeken ahol a főorsó parton beférne lejjebb is lehetne menni. Ezt vessük el!
Ezért mondtam, hogy nem biztos hogy érdemes hosszabb munkaútra tervezni.

Akkor most meg kellene nézni, hogy mekkora satut tudsz majd keríteni a munkáidhoz, ha arra lenne szükség. Hogyan fognád bele az alapanyagot, milyen max túlnyúlással felfelé.

Azt is, hogy mondjuk hogyan és milyen méretben képzelsz el egy forgatót. Érdemes megkérdezni azokat akinek már van ilyenje.
Milyen méretű anyagot tennél max bele a forgatóba? Ha túllóg a forgató felső felületén, akkor ugye az határozza meg azt a magaságot, amit még hozzá kell adnod a maró hosszból származó mérethez és már alakul is, hogy milyen magasan kell legyen az X-ed.

Elvileg ha csinász egy kics forgatót mondjuk olyan 200mm magassággal, és mondjuk ugy teszel bele alapanyagot hogy az túlnyúlik felfelé mondjuk 30mm-el max, akkor olyan 300mm lesz az X alsó szélének távolsága az asztaltól. Ez nem olyan vészes.

De ezek az adatok most annyira hasból jöttek...
Meg kellene kérdezni olyankat akik már használnak forgatót és satut, hogy mit mondanak.

svejk

Isten ments törölni, pont ilyen beszámolókra vágytam. (magánban kaptam még kettőt)
Azt hiszem sok leendő gépépítőnek is hasznára válhat a beszámolód.
Köszönjük!

43pbwjg8s

Szia István!

Bár mondanád hosszabban!!!
Miért gondoljátok, hogy ezt, ami tényleg hasznos infó, ezt törölni kellene???
Hiszen Ti vagytok azok akik tudjátok! Akik el tudjátok mondani!

000000000

Azért ha elkészül, csak teszel fel pár képet a műről! (Még jobb lenne, ha közben is)
Mert marha jól esne kritizálni, hogyeztetaztánmásképpenköllöttvónaám.
Nemtudomhogyígyjóe, deamúgytutihogyjobblettvóna.

Sok sikert!
Remélem, hogy egyszer én is fel tudok majd tenni valamit, amit aztán lehet zsűrizni.
Hátha lesz majd köztük, mint tegnap egy balfék, hogy nem ennyi ám az annyi, osztán, mégis annyi.

Egyújabbgépépítő

Marószerszám hossza: 10 mm és 60 mm között(kinyúlás a patronból).
Még 150 mm Z mozgásnál is gond a 100 mm munkaterület kihasználása.
Nem is beszélve hogy 1 főorsó kevés.

43pbwjg8s

Svejk!
CSak mégis rákérdezek ujra:
Kaphatrok egy épül a gépem topicot esetleg én is? Úgy beszűkülne az, amerre szemetelgetek.

43pbwjg8s

Ebben teljesen igazad van, ha csak az asztalra fogsz fel és viszonylag vékony anyagokat!

Én próbáltam onnan körbejárni a dolgot, hogy akár azt is előjöhet, hogy magasabb elemeket is be kell helyezni a főorsó alá.

Persze a nem kívánt kihagyható az okoskodásomból, és ugy bizony tényleg oda jutunk, amit Te már tudsz és mondasz is.

De ne hagyjátok megvezetni magatokat általam! Én tényleg csak okoskodok... Mindenesetre a magam gépével azt hiszem igy fogok gondolkodni.

Egyújabbgépépítő

Ha belegondolsz nem csak vékony anyagnál probléma.
Pont az a gond hogy ki akarom használni a teljes híd magasságot.
Ha a híd alatt elfér 100mm Akkor minimum ennyire érdemes venni a Z mozgást.
Akkor befoghatsz lapos és magas munkadarabot is.

svejk

Természetesen, sőt elcipelem a találkozóra is.

svejk

Ebben Varsányi a kompetens, de szerintem semmi akadálya.