Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

jó, jó, értem. Valamennyire rokonlelkek vagyunk, mert anno én is az Enterprise-al bontogattam a szárnyakat, és azóta is elektronikából keresem a kenyerem, de léptetőmotorral csak pár éve foglalkozom.
Az lenne a kérdésem, hogy nagyfeszről, PWM-es visszacsatolással fogod járatni a motorokat, vagy névleges feszről kapcsolgatni, esetleg nagyobb feszről, előtéttel áramkorlátozva?

KBalázs

Fel ne add! Csak mert szkeptikusok meg akarnak kímélni a saját hibáiktól, lehetsz te az ügyesebb, attól még a megszerzett tapasztalat a tied, a leküzdött akadályokat már nem vehetik el tôled! És ez ad némi pluszt! (...)
Én is magam rakom össze a szervó vezérlésem nulláról, mert az az igazi siker amit magam erejébôl hozok össze.  
Készül a gépvázam, nemsokára tolok fel fotókat. Vettem egy automata heg.pajzsot, na ezt kötelezôvé tenném minden heg.gép mellé.

keri

Őő, hát az első vezérlőm az simán névleges feszről ment ellenálláson keresztül (floppy fejmotor) ezzel legó mechanikát hajtottam, csináltam így sok jópofa játékot.

Aztán csináltam a bipolárist, ott sincs még visszacsatolás, de a motorhoz igazítva adott idő után visszaveszi PWM-el az áramot. Így gyakorlatilag csak terhelés közben melegszik a motor. Ez 12V-ról megy és printer laptovábbító motorokat hajtok vele, M6os menetes orsókkal.
Nem gyors de játszani, ismerkedni jó volt.

Ezt felprogramoztam PWM mikrolépésesnek is, de a motorok alkalmatlanok rá mivel a pozíció tartáshoz túl nagy áram kell amitől viszont melegszik, szóval visszatértem a fél lépésre. Adott alkalmazásnál ez elegendő.
Próbáltam 24V-ról is, az itt leírt motortuning mintájára, de túl kemény lett a motor járása, ami bizonyos fordulatokon lépésvesztéshez vezetett az erősödő rezonanciák miatt, maradt a 12V így viselkedik a legjobban.

Az 5 fázisú az kapcsolóüzemű áramkorlátos lesz, mert itt már fontos a teljesítmény, de bipoláris félépésés hiszen alapból 1000 lépés/fordulatot tud, ami 5mm-es golyós orsókat hajt. Felesleges lenne mikroszteppel vesződni.
Ez már a névleges fesz fölött fog menni. Lényegében ugyan azt az alap kapcsolást használom mint az előzőnél, csak áganként lesz egy áram érzékelő ellenállás amit AD bemeneten keresztül figyelek és szoftveresen.

Írtam egy megszakítás vezérelt PWM rutint ami viszonylag sok szoftveres PWM jelet tud generálni. Persze ehhez nem ártana valóban a 20megás kvarc mert csak így lehet elég gyors 5 kimenet független PWM vezérlése.

Automata gyorstöltőt már csináltam így, de ott csak 1 ág áramát és feszültségét figyeltettem.

keri

NEm adom fel, a léptető motorok és vezérléseik a jó barátaim, nem hagynám el őket semmi pénzért :)

000000000

Egy kérdést:
 kb 600 mm-es és egy kb 400 mm-es  16-os orsó kisebbnek számít-e?[#conf][#conf]

ukcge40u

Tibor, itt mit értesz azon, hogy mit érez a tengelyen?
Olyan 40-es körül van az orsó átmérője, gondolom, az már elég stabilnak számít.

Másrészt, mivel csak az egyik végén van csapolás, és nem akarok leesztergálni a hasznos hosszból, így függesztve lesz. Oda kellenek majd csapágyak. :)

ukcge40u

Majd rákérdezek a típusára hétvégén, akkor iszunk a magyar kollégával... :)

ukcge40u

Az enyém annak számít?
Mert nem dúskálok a csapágyakban...

ukcge40u

Közben leesett, hogy mire gondoltál...

000000000

Egy hasonlattal élnék.
Bizonyára szeretsz autót vezetni. Egy
hagyományos 5 sebességes kocsinál gondolom
kipróbáltad már, hogy ha mit tapasztalsz,
ha pl. 50 km/h-val haladsz 3. sebességi fokozatban,
és hirtelen padlógázt adsz. Aztán ugyanilyen tesztet űzöl, csak 4. majd 5. fokozatban.
Na kb. azt érzi a hajtómotorod is, amit
ilyenkor az autó motorja.
Visszatérve a gépedre a kb. 1 m hosszú 40 mm
átmérőjű orsódat direktbe hajtva totál "lebutítja"
a hajtásod dinamikáját, olyan nagy a J-je
(tehetetlenségi nyomatéka). És ekkor még nulla
az egyéb mozgatott tömeg, és a terhelés is!!
Mindenképpen tegyél be lassító áttételt, vagy
pedig csak nagyon csekély gyorsulási-lassulási
adataid lesznek pláne hogy léptecses a hajtásod.

000000000

Persze, a másik végükön nem is kell csapágyazni. Elég a motor felől két mélyhornyú előfeszítve.

000000000

Ha megfelelő méretűt hasznász, feltétlen. Gondolom, az orsóvég nem 12mm-re van leszedve.

bmejdz9nu

Hát nem semmi egy 40-es átm. és méteres orsót direkbe hajtani... de egy "400W" SanyoDenkivel már lehet... persze ha max. 5-ös az emelkedése...
Ha nagyobb az emelkedése... vagy kisebb az elvárt sebesség akkor persze az áttételt nem kell azaz nem érdemes (azaz nem szabad) "elkerülni"...

Viszont egy 10Nm-es léptetőmotorral lehet, hogy 300rpm-ig simán elmegy... csak szép lassan kell gyorsítani...

000000000

Kevés az oda barátom...!:))
Persze, végül is egy 100W-ossal is hajthatnád,
az is elfordítja idővel azt a nagy
bazi orsót. De látom, még mindig csak a
levegőszántási végsebesség érdekel, és nem az,
hogy anyagban, forgácsoláskor legyen ideális a
géped.:)
Tudod, csak ismételni tudom magam, a J az egyik
legnagyobb úr a CNC technikában, szinte minden
más tőle függ. Lehet ezt nem tudomásul venni,
csak nem érdemes, mert akkor bizony messze
kerülsz az optimális hajtástól.

000000000

Szerintem a bordás szíjat és kerekeket nem tudod ki spórolni, másképp ne is próbáld.Én min. 1:3 áttételt javasolnék.