Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

... mert egyrészt lezuhanik kikapcsoláskor :) ... és ugyebár ott amikor "lemegy" az anyagba... a lehető legpontosan meg kell állítani ill. pozicióban tartani...
Mert ha nem... bizony nyoma lesz a munkadarabban... ez egy kritikus dolog...
Egyébként ezt a hibát... sok "komoly" szervós gépnél is észrevettem... Azaz a munkadarabon látni...(pl. egy 2D-s munkadarabon is)
Talán ez a szervónál a legkritikusabb dolog... a Z....és azon belül is a fékezés :)

keri

Ahogy mondod, ez egy hobbi, ha utálnám nem szórakoznék ilyenekkel, hanem bemennék a sarki CNC szakboltba (tényleg itt van egy sarokra) és megvenném. Pénzem van rá, csak szerintem érdekesebb a vastelepről guberált motorokkal gépet építeni, meg hozzá sehol nem használt vezérlőt.

keri

Most látom te nem arra írtad amire gondoltam... nembaj már kezdek becsavarodni a topikok közötti ugrálástól [#circling]

bmejdz9nu

Szerintem ez a legszebb... amikor főként olyan mechanikai megoldásokat tudsz "ötvözni" amit még nem láttál...
Persze ebben van "rizikó" is... de hát... mi sem egyszerűbb mint egy 1000x bevált mechanikát megépíteni...
Sajnos... most én is itt állok egy elképzelt megoldással és már egy hónapja áll a dolog mert nem tudom hogyan tovább :)  
Minden részegység már kész... de... Jaj-jaj... de ez a hobby...

Megvenni bármit a legegyszerűbb dolog...
pl. bemész egy autószalonba és veszel egy kocsit... Nade ha te elektromosat akarsz.. meg...

keri

Honnan tudod, hogy elektromos autót akarok? [#wow1][#zavart1]

Motoros

"Viszont azt meg nem értem, hogy hogy a fenében lehet egy léptecses Cincinnati marógépnek majd 12méteres gyorsjáratija? "
Erről a gépről tudnál vmi bővebbet..mármint pontos tipus esetleg egyéb adatok, megoldások.
Jó lenne látni egy profi gyári léptecses marógépet.

robroy007

köszönöm

a másik vég és az előfeszítés??

(tudom adjam el a házat is)

4um5b65d

A motor felőli végről nincs mit különösebben rajzolni. 2db szembefordított ferde hatásvonalú csapágy aztán kész. Nem hiszem, hogy egy hobbi gépnél kellene oda előfeszítés. Ha már mindenképp feszítést szeretnél akkor nem egymás mellé rakod a csapágyakat, hanem némi távtartással és kontraanyával rakod össze. Egy kisebb gépnél én simán megkockáztatnám a mezei radiális mélyhornyú csapágyat is.

robroy007

köszönöm a választ

000000000

A 20 fetes vezérlés házilag...
Kipróbáltam egy pár vezérlést megépíteni, kezdve a legegyszerűbb PIC+FET halfstep vezérlőtől a 'gyári' fázishasítós microsteppesig. Aztán vettem pár ezresért egy kész, tokozott kínait és nem lehet elmondani a különbséget. Itt nagyon sok apróság van, amit baromi sok idő lenne házilag kitökölni. A PWM-et pl. korrektül megcsinálni sk.
Olyasmiről nem beszélve, hogy pl. a fejlesztés alatt valamiért véletlenül leáll a szoftvered, és a drága motorod megy a levesbe...

000000000

Tökéletesen igazad van, egy kissebb gépnél az előfeszített radiális megfelelő.

keri

Miért ha 10 FET lenne benne akkor már lehet házilag?
Tök mindegy hány FET, ez csak mennyiségi kérdés.
Fázisonként 4fet és 2 meghajtó tranzisztor kell, minden egyes fázis ugyan úgy néz ki, egy ilyen hidat bárki meg tud csinálni, innentől kezdve copy-paste és forrasztóón kérdése az egész.

A szoftver pedig sokat elbír, nekem nem okoz nagy gondot leprogramozni és még élvezem is.
Igaz hogy nem lehet jumperrel paraméterezni a vezérlőmet, mert nekem nem okoz gondot változtatni a programon. A forráskód elején van minden paraméter, ha nem tetszik valami akkor átírom.

A vezérlők csak azért bonyolultak mert univerzálisnak kell lenniük, de én saját motorjaimhoz, illetve mechanikához illesztem, ezért csomó bonyolítást ki lehet hagyni.

000000000

Nem a fetek számára gondoltam. Lehet az 1 FET/motorvezeték is, viszont ha felmész a motor névleges feszültségénél magasabbra, és csak impulzusokat adsz a motornak (pl. PWM) akkor detektálnod kell a motor áramfelvételét, és annak megfelelően küldeni neki a pl. tízszeres feszültséget. Ezt jól megcsinálni (szerintem) nem egyszerű, és mint írtam, ha debugolsz, és leáll a PWM, vagy csak hozzáérsz véletlen a kvarchoz, marad a nagyfesz a motron, és egy másodpercen belül vége.
Mindezt a microsteppel akarod, még bonyolultabb lesz. De biztos van, akinek ez megy séróból. Nekem legalább egy hónap lenne megírni ehhez a szoftvert, és akkor nem dolgoztam semmi pénzkeresőt.

keri

Amúgy meg ha mindent megvennék akkor most tök hülye lennék.
Én így tanulok, hogy kitalálok valamit és megcsinálom minden buktató ellenére. Ha sikerült (és általában sikerül) akkor eggyel több dologhoz értek...tulajdon képen ezért a szemléletemért kapom most a fizetésem is.

keri

Nézd, az első léptető motoromat még Enterprise128-al pörgettem meg, a magnóvezérlésen keresztül, ennyi idő alatt van elég tapasztalatom hogy ne a nulláról keljen kitalálnom mindent.