Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Tehát, Varsányi forgácstárs, tartom azt a véleményem, hogy a Z tengelynek igenis jár a másik kettővel megegyező teljesítményű motor.

Vegyük alapul az én gépemet, tegyünk fel rá valamilyen 3D-s marást, és mivel elméletiek vagyunk, tegyük rá a motoromat frekiváltóval, áttétel nélkül, olyan 150 Hz körül, hogy fordulat is legyen (2880x3).

A golyósorsók mindenhol 5-ös emelkedésűek.

Szerintem (ezt hangsúlyozom) a Z tengely emeléséhez nem kis erő kell. Jelen esetben nincs ellensúly a toronyban, tehát a kész fejet egyedül kell emelgetni a léptecsnek. Mondjuk, hogy a fej 30 kiló. Az asztalom viszont hiába ennyi, vagy súlyosabb, gyakorlatilag csak az asztal tehetetlenségét kell legyőznie (dinamikus terhelés)+ a forgácsolóerőt.

((Amit láttam valahol kiszámolva, csak abban meg az a hiba, hogy a forgácsolóerőt megszorozta a fogak számával, háromélű marónál. Erre még visszatérek. ))

Igaz hogy a Z tengelynél a fúrástól eltekintve a forgácsolóerő esetünkben elhanyagolható, mert lefelé segít a motornak a fej tömege is. és ezt ugyanúgy meg kell állítani, vagy fölrántani az adott pillanatban.

Tibor45 talán most segít nekem, mert én nem vagyok mérnök sem, és az ilyen számításokhoz sem értek. Csak logikázok.

Ha az asztalt is vesszük 30 kilósnak, akkor ott a gyorsabb mozgásoknál (ami a forgácsolás közben nem sűrűn, de előfordul: aluba 6-os nyagyolómaró 10 mélyen, fordulat 6000, tolás 2000) az asztalt segít lefékezni az ellentétes irányú forgácsolóerő. Tehát a 30 kiló tehetetlenségi nyomatéka-a forgácsolóerő nyomatékigénye.

A Z tengelynél nem így működik.
Amíg az asztalnál a fékezésre mindig rásegít a mínusz forgácsolási erő, addig a Z tengelynél van egy stabil 30 kilóm, ami állandóan lefelé akar menni.
És ha olyan a profil (miért is ne lenne olyan), akkor a Z végpontoknál le kell győzni a 30 kilót felfelé + a fej tehetetlenségi nyomatékát, ami nagyon gyorsan nem 30 kilóval fogja terhelni a golyósorsót, hanem akár a kétszeresével is.
Ezt meg is kell állítani.
Ezért gondolom, hogy kell az erős motor a Z-hez is.

Persze, ez az én gépfelépítésemnek a levezetése, és az is igaz, hogy a konzolos marógépeknél ez ilyen súllyal nem esik latba.
Már csak az a kérdés, hogy a konzolosoknál ez az erő hogyan aránylik a motor teljesítményéhez.
Mennyire elhanyagolható tényező, ami függ a Z tengelyen mozgatandó tömegtől is.

Remélem, nem voltam nagyon zagyva... :)

ukcge40u

000000000

bmejdz9nu

Adok veszek #8918 és #8919 folytatása...

1. Talán egy kicsit álljunk meg... Te léptetőben gondolkodsz ott pedig szervó-ról volt szó... Nem ugyan az a "baromság"...
Én sokat teszteltem valamikor léptetős hajtásokat...dokumentálva itt a forumon... szerintem elmentem a lehetőségek határára...
Sajnos a léptetőmotor a fordulat függvényében veszti a nyomatékát... sajnos elég gyorsan... és minél nagyobb a létetőmotor annál előbb...
pl. egy "10Nm-es" léptető, csak lépegetve(!) tudja a 10Nm-et... 300rpm(!)-es fordulatnál már szinte hulla..
Egy kisebb léptető 1000rpm-ig is elég jó... de finoman szólva sem messze nem lináris a nyomaték a fordulattal...
Ez néha jó... néha rossz...(nem egy nagy erény:)
A nevében benne van: léptető motor... léptet, lépeget...

2. az X és Y tömege biztos nagyobb mint a Z tömege... gondolom ezzel egyetértünk...

3. A Z tengely "várhatóan" jóval kisebb munkahosszal rendelkezik mint X és Y.

4. A "sebességmániánk" (szervónál) az üresjárási (pozicionálási) sebességre vonatkozik... mert ugyebár marni 100mm/sec fellett már 100.000rpm-es (vagy felette) főorsó kellene...
Képzerljünk el egy 3 méteres gépet... 100mm/sec-el 30 mp alatt ér egyik feléről a másikra (cigiszünet kategória)... ha ez a szám 400mm/sec akkor a negyede...

5. A léptetős gépeknek max. 100mm/s a "végsebessége"... ugyanezen gépen egy szervós rendszerrel akár 400mm/sec-et is el lehet érni...

6. Azonos sebességű pozicionáliási (üresjárati) sebességre nincs szükség a Z -nél (szerintem)

7. Számold ki, hogy egy pl. 0.8-as furóval és egy 60.000rpm-es motorral mekkora a Z előtolási sebesség max.ja...

8. Ha egy lassú gépet veszünk alapul... azaz egy léptetős gépnél én sem tennék kisebb motort a gépre (pedig erre vannak példák - ha kell linkelek)

9. 3D-s Marás 2880rpm-el?

10. Egy dologban egyetértünk... a "legcikibb" a Z-tengelyt lefele mozgásban pontos pozicióban megállítani... de ez léptetőnél teljesen más mint szervónál... talán egyszerűbb!
(ne feledkezzünk meg a gép kikapcsolásánal a tartás megszűnéséről... a szervósnál a Z a "mélybe zuhan"(hat :)  

11. A Tibor45-nek igaza volt... legalábis Z ugyben... csak sajnos nem volt világos a magyarázata.
A gépemnél (szégyen szemre:) a Z orsót 5-ösről 2-esre cseréltem... és most sokkal dinamikusabb lett... mert ugyebár nem kellett a 240mm/sec-es előtolás soha....mert ugye nincs az a szerszám és főorsó ami tudta volna...:)
X és Y 2X erősebb motor mind a Z-nél...(X,Y5mm Z2mm em.)

Tehát fenntartom (továbbra is) hogy egy szervós rendszerben a Z-tengelyhez kisebb (kb. fele nyomatékű) motor is elég... mert nincs szükség akkora "szabadfutási" pozicionálási sebességre mint a (általában) hosszabb pályájú X és Y -nál...
Sőt ezzel értékes "kilókkal" könnyítjük a Z szerkezetet...

ukcge40u

Így korrekt, valóban én vagyok a láma [#lama], mert én alapvetően léptecsben gondolkodtam.
A szervo egyenlőre messzi van tőlem, pláne, hogy a léptecset sem fejeztem még be.

Nos,én sem az a anyagban akarok száguldozni, de nem ártana, ha az 1000x500x430 as munkaterületen belül relatíve gyorsan tudok pozicionálni, akár az összes tengellyel egyszerre.
A másik, hogy mivel nálam szóba jöhet az 5D, így nem árt, ha nagyjából azonos sebeséget tudnak a tengelyeim, így nagyobb pozicionálásoknál nem "fogja vissza" a lassabb Z az összpozicionálás sebessségét.

A 2880-as fordulat 50Hz-en értendő, ezért írtam oda a 150Hz-et.
Az már egy picivel jobb érték. ~3x2880=8640

Viszont azt meg nem értem, hogy hogy a fenében lehet egy léptecses Cincinnati marógépnek majd 12méteres gyorsjáratija? Azon 7Nm-es motorok vannak, ha nem téved a kolléga. Igaz, az orsója is 12-es körüli emelkedésen van, de ha meg még annál is nagyobb, akkor honnan jön a nyomaték?

bmejdz9nu

Léptető és léptető motor között is van különbség... Sőt igen-igen nagy!
Gondolom (bár nem próbáltam) a Vextra 5 fázisú léptetőmotorok lehet a csúcskategória!
De amit próbáltam... egy jó és általában márkás léptető 50%-al tud többet mint egy NoName...
(Az sem mindegy hogy Unipoláris vagy Bipoláris a vezérlés...)

Pl. A Talin árult Svejk kolléga Bautz léptetőmotorokat - szerintem egy röhelyesen olcsó áron - Na ott kezdődik a dolog...
Én ezeket a motorokat mind megvettem volna... de Én is (Ő is :) szervópárti...

Vegyél egy szervómotort és egy vezérlőt hozzá... tesztelj... és csak utána mondj véleményt...(pl. z-ről)
Bár a szervó és a léptető is ugyanazt a célt szolgálja, hogy egy mechanikát pozicióba parancsoljon... de mégsem ugyanúgy tesz ezt meg... csak látszatra hasonlóak...

Mint írtam a léptetős rendszereknek van "terük" de csak egy "bizonyos" nyomaték, sebesség igényig... azaz egy kisebb gépnél "költséghatékony" megoldás...

000000000

Látom nagy sikert aratott..

keri

Kösz, megint tanultam valamit

keri

főleg hogy léptető motorra könnyedén építek vezérlőt, egy marék olcsó FET-el meg egy olcsó PIC-el, de szervó...hát tudom hogy működik de ezt nem szeretném megépíteni :D

000000000

Lesz abban az 5 fázisban pár kanyar, főleg
ha mikrolépést is bevállalsz...:)

keri

Nekem mondod?? 20db fet azt se tudom hogy szórjam szét a NYÁKon :D

De most kaptam egy nem hülye ötletet.
A +- az külön tápsínen lesz, a többi vezetékkel pedig már egyszerűbben lehet boldogulni.

Mikrólépés egyenlőre nem lesz, de valóban az lenne az igazi.

bmejdz9nu

Talán... egyszer... talán egy talin... tiszta vizet lehetne önteni a pohárba azaz a fejekbe...
Tudom nem egyszerű, de nem is bonyolult... Mert mindenki (sokan) azt hiszi, hogy tud mindent... pedig olyan nincs is... Ez az egész annál sokkal bonyolultabb...de szerintem... nem!
De egy idő után, azaz sok tesztelés után...már kialakul a kép mit, mivel, hogyan és mikor...
A kisérletezés, tesztelés is egy hobby... :)

4um5b65d

Robroy, sokba fog ez neked kerülni....

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Goly%f3sors%f3/ors%f3v%e9g.jpg" border=0>

000000000

Ezekről hajtás méretezés témáról már a szervo
topicban elég sokat beszélgettünk, vitáztunk.
Javaslom olvasgasd át az ottaniakat.
Elég összetett a dolog, de Neked is csak azt
tudom mondani, hogy a hajtó motort (legyen az
akármi szervo, léptető, ...) mindig csak az
érdekli, mit "érez" a tengelyén, azaz a redukált
tehetetlenségi nyomaték a döntő dinamikai
szempontból. Így légy óvatos már egy 5 mm-es
orsóval direktbe, főleg a Z-nél.