Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi!
Azért ha van a végén egy támasztó csapágy az nem árthat.

ukcge40u

Az X-et mindenképpen szíjazni kell,mert nem fér fel az orsó mögé a motor is.
De minden konzol úgy van kialakítva, hogy mellé lehessen tenni a motort.

ukcge40u

Az X tengelynek 25-ös (vagy 22-es?), az Y-nak 20-as csapjai vannak.
Illetve az Y tengelynek csak egy csapja van, a másik végét fel kell csapoznom, betétcsappal.
Holnap fúrom ki a végét, és belemelegítek egy 22-es csapot, kihűlés után esztergálva.

ukcge40u

1:2-es lesz kéznél, ha hazamegyek.
Ha már mozog, akkor tudni fogom, hogy elég lesz-e?

Ha meg a főorsó motorra gondoltál, arra is alszom még párat.

Ma végiggondoltam, hogy milyen fordulatokon dolgozom általában. Gyakorlatilag 2000 alatt semmivel, kivéve a kiesztergáló fejet, meg a menetfúrót, meg a böszme szerszámokat.

Tehát nekem elvileg elég lenne a főorsó fordulat alapon egy 6-os maróhoz aluba.
A patronnal max 10 mm-t tudok fogni, azzal már haladni is lehet. Hogy a nyomaték hogy alakul... azt is ki kell próbálni.

bmejdz9nu

Mivel láttam már ilyen hajtást... A legjobb motorokkal persze...
De ha nem kell pl. 2400rpm fordulat = 5-ös orsón = 200mm/s sebesség.. akkor le kell áttételezni...
De ezen nem nyitok már vitát :) Ha tehetem... direkthajtok... és keresek hozzá megfelelő fordulatú és nyomatékú motort...
Persze a kisebb motorok általában pörgősebek... és akkor kell(het) az áttétel...

000000000

Hát, sok sikert, majd írd meg a tapasztalataidat! Nem írtam azt, hogy lehetetlen, azt írtam, hogy nekem legalább egy hónap lenne, és annyit én nem dolgozok egy tízezres valami kiváltásáért. Ezt KBalázsnak írom, látszik, hogy még nem próbálkoztál ilyesmivel (nem sértésnek szánom!)
Ahhoz, hogy ez tényleg jól működjön, nagyon kell érteni sokmindenhez, pl. az analóg és digitális elektronikán kívül a szabályzástechnikához és a matekhoz. De senkinek nem akarom elvenni a lekesedését! A saját mikrovezérlős tapasztaltaimon kívül megépítettem gyári spéci hibrid IC-s vezérlést is, és nyomába nem léphet az occó kínainak.

Ha kell a kakaó a PIC-ednek (már ha azt használsz), próbálj olyan típust, amiben van komolyabb PLL! Lehet, hogy nem mondok újat, de úgy emlékszem, azzal valami 60 Megáig el lehet menni. De az egyszerűbb 18F-ek is tudnak 10-es kvarccal 40M core órajelet.

keri

hónap? mondom hogy 20 éve foglalkozok ezzel :D

De ennyi idő alatt az ezzel szerzet tudásomból mellékesen jól megélek.

Nem elég elvégezni a középiskolát meg egy főiskolát, folyamatosan képezni kell magad ha nem akarsz 50évesen munkanélküli lenni.
Ráadásul az ott megszerezhető tudás nem elég semmire csak egy jó alap. Bele kell ásnia magát az embernek ilyen jellegű témákba hogy tapasztalatai legyenek amiből profitálhat.

Én az érdeklődésem által meghatározott irányba egy jól meghatározott koncepció mentén képzem magam. Apám mindig hülyének nézett annó amikor számítógépre költöttem minden pénzemet, hogy hülyeség az egész, nekem lett igazam, az a tudás amit így szereztem, manapság úrrá tesz engem.
A befuccsolt elektronikai és mechanikai játszásaim sem kidobott pénzek, mert ennek köszönhetően olyan egyedi tudásom van amivel senki nem rendelkezik a munkahelyemen és szépen profitálok belőle.

Tehát ez nem egy 10-ezer forintos vezérlőről szól hanem arról hogy vezérlő+ minden hozzá kapcsolódó tudás ingyen!!!

Nincs szükség nagyobb teljesítményű csipre, már a 2mips-es pic is csak 10%os kihasználtsággal működik, csak azért kell gyorsabb, hogy a reakció ideje gyorsuljon, mert a megszakítás lekezelési idejénél rövidebb impulzust nem lehet csinálni szoftveresen.

000000000

Még egy kérdés merült fel bennem:
 Mit is értetek ti feszített orsón?
Azt amikor a csapágy egy anyával az orsón lévő üléséhez van szorítva?

000000000

Amikor két csapágy van a csapágyházban egymástól pár mm távolságra és ezeket szorítjuk össze az orsón lévő menettel és álltalában két anyával az elmozdulás ellen, így lesz kottyanás mentes.

keri

Nem, amikor 2 csapágy van egymáshoz képest az orsóhoz feszítve.

Szereltél már bringát? Na ott a kónuszos csapágy pont ugyan ez. 2 csapágy van és egy anyával beállíthatod a csapágyak össze feszítését így kiküszöbölve a kottyanását.

Lehet mély hornyú csapággyal is, de az kisebb tengely irányú terhelést visel el a ferde hatásvonalúhoz képest.

D.Laci

Hmmm. Ebben az esetben nem csak a csapágyak lesznek feszitve?  
A feszítet orsó az amikor a kétt végén csapágyazva van és azokkal a csapágyakkal van az orsó megfeszitve (kontraanyával). Így a hosszú orsó nagyobb fordulatszámon kezd el belengeni.

keri

NEm mert az orsóhoz van hozzáfeszítve a 2 csapágy közepe, a külseje pedig a csapágyfészekhez.

Lehet hogy arra gondolt amit te mondasz.
De miután kisgépről volt szó, ahol a végét is szabadon lehet hagyni, ez nem jutott eszünkbe.

D.Laci

© Lukács Tamás ma 15:28 | Válasz | #5591  

Még egy kérdés merült fel bennem:  
Mit is értetek ti feszített orsón?  

keri

A témához kapcsolódóan én azt hittem a csapágy előfeszítésre gondol, de alapvetően én is az orsó általad leírt megfeszítését értem.

000000000

Pusztán arra voltam kíváncsi, h mi is az a valami amit itt előfeszített orsónak hívnak.
Erről volt valami elképzelésem, és úgy tűnik nagyjából jó volt.
A Hiwin egyik katalógusában vannak golyós orsó végek.Ezek között van olyan is amin van menet és olyan is amin nincs.

Szóval akkor feszített az orsó, ha a csapágyának a belső gyűrűje az orsóhoz, a külső gyűrűje meg a házhoz van elmozdulás mentesen rögzítve?
A menetes végűeknél van ékhornyos végződés, a nem meneteseknél nincs.

Ezért gondoltam arra, h a menetre felcsavart anyával lehet az orsót feszíteni.
 Szóval akkor van feszítve az orsó ha a csapágy belső gyűrűje az orsóhoz a külső gyűrű ,meg a házhoz van elmozdulás mentesen rögzítve?