Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Csabi, szerintem normális vezető nélkül nem fog menni.
Sőt, néha a sima, vezetős megoldásokat is merevítgetni kell, hogy tartása legyen.

Na átvonulok a Mach3-ba, okosodni... :)

ra8nsmk6w

Általában mindenki aki gépet épit gondolkodik az egyszerűsitésen és előbb vagy útobb  nagyrészük magamat is beleértve visszatér a jól bevált standart-hez. Van korszerű és "leegyszerűsitett módja" a mai CNC-nek úgy hivják, hogy linearis motor. Itt a motor, az orsó és a vezető is egy alkatrész ( ezt a hosszú mondatomat most idézőjelbe kellett volna tennem)
Itt az egyik kedvencem!
arvid.evans.googlepages.com/articulatedheadst...

keri

Csapágy görgő simára mart, vagy köszörült acél profilon. Ez használható, legalább is elég komoly munkákat is láttam már itt ilyen gépektől és nagyon olcsó megoldás. Nem rég rajzolgatott KBalázs egy ilyen gépet.

keri

Menetes orsóval biztos nem.
Nem elég egyenesnek lennie, de körkörösnek, és a menetnek is tökéletesnek kéne lennie, tehát legalább 3 féle hiba adódik össze.
Biztos meg lehetne csinálni, de bonyolultabb és drágább mint a megszokott megoldás.

Ezért jó szétválasztani a vezetést és a mozgatást, mert csak 1 tulajdonságot kell igazán jóra megcsinálni. Nekem pl. a 16-os golyós orsó is imbolyog. Nem sokat de pár tizedet biztosan, de ez a mozgatásnál nem okoz gondot, mert a vezető megvezeti.

keri

Ekkora méretben biztos nem, esetleg 50-100mm-en bika orsóval, de egyenes vonalat biztos nem fogsz húzni vele :)

keri

Azt fogsz találni bővel.
A leg olcsóbb megoldás a bútorsínes. Én 10ezer anyagköltséggel raktam össze egyet...igaz nem is volt jó semmire, de ha kicsit átgondoltam volna akkor akár jó is lehetett volna.

Nem túl pontos modellezésre az alkalmas lenne.
Mechanika1-et nézd meg.

Én meggondolnám azt is hogy acélból hegesszem vagy csavarozzam a vázat bútorsínhez, mert amúgy elég jól teljesítenek a golyós fiókmechanikák.

KoLa

Itt nem kell lopnod ötletet hanem találnod ami itt van az mindenki önként adja hogy gyarapítsuk egymás tudását!

sh0kx0c7

Én is ott indultam el anno, amit keri írt. Kör-acél tengelyen csapágy görgő. Nem akarta bevállalni semmilyen mester, így maradt a lin. vezeték. Ennek ellenére láttam már pár olyan gépet működni. Ebay-en is összefutottam már azóta olyan görgőkkel ami príma lenne hozzá... anno 10 000db volt a min. rendelés annál a cégnél. :\

000000000

http://www.colinbus.com/downloads/Profiler_Eng_art.pdf" TARGET=_fnew>Colinbus

Ha megnézed ezt gépet, itt is egy 'gömbvason' fut golyóscsapágy, és ez egy gyári megoldás.

keri

2db 300forintos csapágy 90fokban, mi ezen a spéci dolog?

000000000

Én is gondolkodtam rajta, talán ez lesz a nyerő. Láttam egy szép gépet (meg nem mondom most melyik mechanika volt) abban 3 oldalról fogták közre a csapágyak a sínt. Az tetszett a legjobban, csak nincs lehetőségem alut önteni:(

000000000

amúgy most fióksínnel próbálkozom és csak annyi vele a baj, hogy ha nem szorul, lötyög mint állat' és nem túl biztató...

hduf42fua

Szia !
Egyáltalán milyen lehetőséged van? Barkácsszerszám vagy valami más esetleg pontosabb szerszámok,mérőeszközök,gépek?
Csak azért kérdem mert ezek tudatában lehetne
ötleteket adni.

keri

Olyat kell venni ami szorul.
Én a praktikerben vettem.
Lemezből van sajtolva és golyókon fut. A lemez hajlításával adtak neki egy előfeszítést ezért teljesen kottyanás mentes. Nagy terhelést nem tud de meglepően pontos.

Én legutóbb 0,02mm pontossággal köszörültem a golyós orsóm végét ezekkel a sínekkel és M6os menetes orsóval. Persze nem ilyen pontos a masina, de gyakori ellenőrző mérésekkel mégiscsak sikerült teljesítenem.

000000000

van köszörű oszlopos fúró kis eszterga, de suliban van nagy gép a nagyobb munkákhoz is... ezen kívül van egy rakás más szerszám (Az alapvető dolgok)