Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Hirtelen ide böktem be, de majd a górék átrakják anélkül, hogy levennék a fejem...
[#falbav][#lama][#nyes]

0gbwyh99

Köszi a választ , de kicsit hiányos . Lehet én nem fogalmaztam világosan . Na akkor a kérdés még egyszer :

- Mi a különbség az acél öntvény és a szürke öntvény között ? [#worship][#worship][#worship][#wave]

0gbwyh99

Köszi a választ , de Te sem adtál teljesen kielégítő választ a kérdésemre . Tudom , nem fogalmaztam egyértelműen . [#confused]

4um5b65d

Hát bakker, ha egy mondatban kell válaszolni akkor az alapanyag összetétele. Amit szigma írt az a legfontosabb ismérve ha különbségeket kell keresni köztük. Ez a széntartalom eltérés viszont megváltoztat mindent....
Bár gondolom ettől nem leszel túl boldog.
Nem véletlenül írtam a szürke öntvény tulajdonságairól, hisz azok lesznek a felhasználás szempontjából a lényegesek. Ha teljes részletességgel érdekel a téma, akkor bizony egy egész könyvet el kell olvasnod, mert annyira összetett a kérdésed, kezdve azzal, hogy acélból nem készítenek siklóperselyt mert a grafit tartalma nem elég a siklás fenntartásához. Nyújtható, hengerelhető, hajlítható, stancolható, de sokkal rosszabbul önthető mint a szürke öntvény.

0gbwyh99

Köszi a türelmedet !
Ha mondanál a mindennapi életből egy példát hogy mit csinálnak öntött acélból ? Pld. bicikli pedál ? Ha van olyasmi a közelemben akkor megtudod fogni , köszörülni , "kostolgatni" hogy milyen !   [#smile][#worship][#wave]

Bicska

Ööö, satu?![#confused]

000000000

Például vasuti sineket:-)

4um5b65d

Na, látom kapod itt a jó tippeket. A vasúti sin tökéletes példa. Az egy folyamatosan öntött acél amit utólag gondolom hengerelnek még. Ha klassz az öntőforma akkor sokszor nem lehet eldönteni, hogy öntött acélról vagy esetleg sűlyesztékben kovácsolt acélról van e szó. De az alapanyag tekintetében nagy a hasonlóság. Az acélok jó tulajdonsága még az is, hogy jól ötvözhetők. Például egy kombinált fogó is készülhetne öntött acélból, bár ezeket manapság már mind kovácsolják a nagyobb szívósság érdekében. Szürke öntvényből például tuti nem készülne egy kovács üllő vagy egy svédfogó....

000000000

Pontosan  így van.
A kiindulásialap mindíg az egy öntött buga, amit további megmunkálással (hengerléssel, kovácsolással esztergálással, stb) alakítanak.
A lényeg az anyag összetétel, magyarul a legfontosabb ötvöző, a szén százalékos aránya.

0gbwyh99

4um5b65d

Szegény Svertel urat nagyon le fogják baszni, ha szétköszörüli a kettes szárnyvonal sin párjait....
[#vigyor3]

0gbwyh99

Nem fogják , van a muternál egy 2 méteres darab , lemezhajlító akart lenni belőle , de nem volt aki megcsinálja [#nevetes1][#nevetes2][#wink][#wave]

sasi

A vasúti síneket az 1700-as évek végétől vagy húsz évig öntötték, de nagyon tört, ezért  gyorsan felfedezték a annak meleghengerlését, és a mai napig így állítják elő.  

000000000

A meleghengerléshez használt buga szintén acélöntvény.

sasi

Mielőtt összekevernénk Gizikét a gőzekével…
 A fémöntés olyan művelet, mely arra irányul, hogy valamely fémet megömlesztett állapotban üreges formába öntve, alakos testet állítson elő (egy, az alakadó gyártási eljárások közül).

A buga, vagy öntecs előgyártmány, nem nevezik öntvénynek, annak ellenére sem, hogy az olvasztott fém öntésével állítják elő. Ezeket hideg, vagy meleg hengerléssel, kovácsolással, öntéssel dolgozzák fel.

Zanzásitva az öntöttvasról: 2,08%-nál nagyobb C-tartalmú, stabilisan kristályosodott vasötvözeteket öntöttvasnak nevezzük. Ez azt jelenti, hogy nem minden vasalapú ötvözetből készült öntvény öntöttvas!
 Fajtái:  
-fehéröntvény, nevét a töret színe miatt kapta (kemény, rideg)
-szürkeöntvény, kívül rideg, kemény, belül grafitos, kevésbé rideg. Fém kokillába öntve kéregöntvénynek is nevezik. A grafit lehet lemezes, és gömb alakú, utóbbi esetben egykristályt alkot. Az ötvözőktől függ, hogy lemezes, vagy gömbgrafitos öntvény keletkezik. A lemezgrafitos öntvény leginkább nyomó terhelésre vehető igénybe, és nagy a rezgéscsillapítása.  
-temperöntvény, alapanyaga hasonló a fehéröntvényéhez, hosszas hőkezeléssel érik el a grafit közel gömb alakú kiválását. Megkülönböztetünk fehér, és fekete tempervasat, a töretük alapján.  

Nem hagyhatom ki, hogy a kéregöntést Ganz Ábrahám szabadalmaztatta, és alkalmazta, melynek következtében (sok más magyar találmány mellett) a vasúti kerékgyártásunk, valamint a malomgépiparunk nemcsak világhírű lett, de a fél világot ezek a termékek elárasztották.