Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Más a széntartalmuk. A szürkeöntvényé jóval nagyobb, és emiatt az csak speciális öntvény pálcával hegeszthető (ha hegeszthető egyáltalán), és még akkor is ajánlatos rendesen előmelegíteni, nehogy elrepedjen.

000000000

"...Megprobálhatod a sarok varratot fentröl lefelé is..."
Ez a manőver - gyakorlat nélkül - majdnem biztosan kudarcra van ítélve.
Lentről fölfelé, talán egy kicsit könnyebb.

ybm4ifb

Szevasztok

Persze,lentről felfelé...na de milyen csunya lessz!!??
Akkor inkább vizszintessen csináld.
Nagyban segítene rajtad egy "CO"..ott legalább nem kéne a salakzárványokkal foglalkoznod..

4um5b65d

Azért azt is érdemes hozzátenni, hogy ha már azon megy a vita, hogy lentről vagy felülről kell kezdeni, hogy az egyes esetekben melyik irányba kell tartani a pálcát.  
Emlékszem még mikor tanulgattam a hegesztést akkor lefelé tartott pálcával alulról felfelé próbálkoztam. Valami lett is belőle, de mindig olyan folyások voltak rajta mint amikor a viasz lefelé folyik.
Aztán egyszer adta valaki a tippet, hogy felülről lefelé hegesszem, természetesen felfelé tartott pálcával. És láss csodát, nagyon szép varrat lett elsőre. Soha többet nem próbáltam fordítva. Egy kicsit lehet játszogatni a pálca átmérővel és az árammal aztán a siker nem marad el.

KoLa

Szépet lehet hegeszteni fentről lefelé  
De erőst csak lentről felfelé!!!
Fentről lefelé vékonyfalú zártszelvény pl.lehet erőset mert így is átolvad , de 10-es kazánlemezt már nem hegesztenék így mert az ív energiájának nagy részét a ráfolyó anyag szétfröcskölésére kell fogy fordítsa - szerintem!

KoLa

Persze ha nem teljesen függőleges akkor már jobb lehet a beolvadási tényező

4um5b65d

Bocsi elsiklottam a kérdésed felett, de látom Szigma kolléga már válaszolt rá.  
Egy pár infót még én is kiköhögök.
Szürke öntvényt használnak például a gépkocsik féktárcsa/fékdobjainál. A durvább szerkezetű a lemezgrafitos, míg a finomabb a gömbgrafitos változat. Használhatnak ilyet siklópersely alapanyagaként is, önállóan vagy porkohászati bronzzal keverten. A betonkeverők fogaskoszórúi is készülhetnek ilyen anyagból. Szürke a színe és porózus a forgácsolt felülete. Köszörülve nem ad nagy szikrát és az ember képe tök fekete lesz a grafit tartalmától. :) Nem lehet az öntvényt hajlítani, nyújtani, hengerelni, rossz az ütőmunkája, sokkal gyorsabban korrodál, viszont qrva jól önthető. Leggyakrabban homokba öntik. Nagy hátránya, hogy könnyen reped és nagyon célszerű a felület megbontása után feszültségmentesítő hőkezelésben részesíteni, ha deformáció mentes alkalmazásra szánják.
Hegesztése, Szigma kolléga által leírtaknak megfelelően. Ha viszont acéllal kell összehegeszteni akkor előkerülhet a korrózió álló pálca, azzal nagyon klasszul össze lehet dolgozni. Öntvényt-öntvénnyel is jól lehet így hegeszteni, feltölteni. És ha már itt vagyok akkor az edzett anyag és a sima szerkezeti acél illesztését is célszerű rozsdamentes pálcával végezni.

Az acélról nem írok semmit, mindenki ismeri....
:)

ywathzay

Úgy látom mindenki hegeszt. Ha lesz egyszer energiám, van egy, nem kettő fasza hegesztős könyvem, akkor beszkennelem és közkinccsé teszem. Azokban minden benne van amit tudni érdemes.

4um5b65d

Nem érdemez ebbe annyira tudományosan belemenni, ha ezt tennénk akkor legalább 10 féle anyagú pálca kellene hogy ott virítson a polcokon mindenkinél. Egy két alapszabályt ha betart az ember akkor már csak gyakorlás kell semmi más....

43pbwjg8s

Nos én egyszerűsítettem és elfektettem a cuccot. :) Igy se fel, se le. :)
Szépen belenyomtam a sarokba a pálcát.
Igy mondjuk nem lett túl széles a varrat, de szép egyenletesen alakult. Ahogy lesz rá lehetőségem, megpróbálok minden módot, hogy megtaláljam azt, hogy én hogyan tudok elfogadható varratot készteni.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!

ywathzay

Nem tudományos könyvek ezek, csak hegesztősek. Az egyik egy szamunkásképzős, az alapoktól benne van minden, a helyes áramerősség, pálcaválasztás stb., vagy pl. öntvényhegesztés többféle eljárásban. A másik már komolyabb, abban benne van a hegesztési sorrendtől kezdve, a vetemedés elkerüléséig számtalan leírás, rajz. Ezekre sok év gyakorlat után is nehéz egyedül megfelelő megoldást találni.

keri

a http://mek.niif.hu/01200/01200/html/forgtj.htm" TARGET=_fnew>Erre gondoltál? mondjuk ez inkább az elméleti alapokhoz.

43pbwjg8s

Hasba szúrom magam!
Este a könyvlistámban majd Ti is megtaláljátok a heggesztéssel kapcsolatos szakkönyveket. :)
Jó néha szétnézni a házunk táján ugye.

ukcge40u

http://objects.reprap.org/wiki/Builders/FTIStrap" TARGET=_fnew>MIT találtam!
Veszkődünk a vassal, meg forgácsot gyártunk.
Közben meg lehetne fordítva is...[#zavart1][#vigyor2][#wow1][#guluszem1][#nevetes1]

43pbwjg8s

Ezt köszönöm!
Sokat segít!
De át kőn tenni a 3D nyomtatás topicba. :)
"Nincs új a nap alatt" :)