Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Miki2

Igen, nagyfordulatű fortuna van rajta. Írtam, faipari gép.
Ahhoz pedig nem árt, ha pörög.
A Z tengelyen a maximum 7000 mm volt. De ahhoz, hogy a 150 mm max utat megtegye, csak 3000 mm/ percre van állítva.
És igaz, én csak a MACH3-ra vagyok utalva.
De hidd el, ha a program jól össze van hangolva a mechanikával, akkor ez elérhető. Még léptecsekkel is.
Persze azt gondoltam, Neked ezt nem kell külön ragozni. Egy rövid löketű szán mozgásakor a gyakorlatban nincs akkora sebességre szükség, mint a nálánál 10-szer hosszabb utat bejáró másik két tengelynél.

KBalázs

Lehet hogy nem ez a legjobb topik ehhez.
Több fórumtárs meghallva "segélykiáltásom" , figyelmembe ajánlott kezdôknek való CAD programokat, egyikkel ismerkedvén, rájöttem hogy az eddig, félig elkövetett gépvázaim ott szúrtam el, hogy nem terveztem tul.képp semmit meg. Most szinte az utolsó csavarig megtervez(get)tem, egy (talán) mûködôképes nagyonhobby-cnc gépvázat. Ezt gond nélkül el tudom készíteni. De. Megmutatom, hátha, tapasztalt szemmel rosszvashibákat leltek benne.
Az anyagválaszték azért ez, mert ez van már meg.
Minimalista kiképzésû a lin. vezetés, tudom, de elsô tanuló gépnek..
Fikázásokat :), és építô véleményeket is szívesen fogadok.
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf2.jpg" border=0>
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf1.jpg" border=0>

2dw0x9awk

Szerintem a Z-tengely tartókonzolt be kellene tenned középre ( a munkaasztal közepe legyen az orsó középpontod ) a jobb kihasználhatóság miatt. Úha, ezt jól megfogalmaztam....

keri

Az asztalnál szerintem túl kicsi a csapágyak távolsága. Nagy forgató nyomaték lép fel rajtuk. A szerkezet bírja de rontja a pontosságot, vagyis esetleg billegni fog az asztal.

A vékony acélprofilok nem elég erősek. Nagyon hajlanak, így ezzel a felépítéssel nem túl merev a váz, a vastagabb csöveket használva viszont már tuti.

Tehát amit én másként csinálnék:
Az asztalt egy vastag acélprofil keretből alakítanám ki, simán a végeinek a fedésével. Az keret oldala lenne az alsó, a keresztrudak pedig felülre, így egyből ezekre lehetne szerelni a csapágyakat és persze csapágyakat a sarkok közelébe tenném, távol egymástól.

A torony (pontosabban a főorsó tengelye)pedig középen helyezkedjen el. Így a szerszám nem lóg túl a csapágyak által befogott területről a teljes munkaterületen.

Az Y tengely esetén ugyan ez a keretes megoldás jobb lenne szerintem szintén a nagyobb merevség és az egyszerűbb kivitelezés miatt.

Persze ez csökkenti az Y tengely hasznos löketét, de ezzel a felállással tényleg csak játszani lehetne, dolgozni nem.
Z tengely...az akár jó is de szerintem kerettel, ez is masszívabb, és lehet azt csinálni hogy a Z keret szépen magába foglalja az Y keretét.

keri

Belegondolva az én gépemnél is célszerűbb lenne egy ilyen keretes megoldás.

000000000

"De ahhoz, hogy a 150 mm max utat megtegye,
csak 3000 mm/ percre van állítva."
Ja ilyen gyorsulás és lassulás mellett
sejteni vélem az adataidat, de én a helyedben
egy átlagos léptecsrendszernél egy pillananra
sem lennék nyugodt, ha a motor 10, 12-nél többet
fordul egy másodperc alatt, és anyagban van
ilyenkor a maró.

KBalázs

Nem írtam méreteket.
A nagyobbik zártszelvény 60x60x2mm, a kicsik meg 20x20x2mm, minden csavarkötés M8, csapágyak 608-as "tipikus görkori" csapágy méret. A "gerenda" méretek X:450mm,Y:400mm.
 Az asztal billegésére gondoltam én is, csak bízni tudok, hogy a 80mm tengelytávok elegendôek. Átgondolom! Amit írsz asztal-megoldást  nem vágom teljesen. A fôorsó tengelye végülis az X rövidülésével hozható középre, sajnos. Valahol láttam vagy 5-6 gépet, fából (ha meglelem belinkelem), amikben ez a lin.vez. megoldás volt alkalmazva, meglepôen szûk tengelytávokkal, ehhez képest nagy méretekkel, és gondolom kielégítôen tették a dolgukat. Ezért gondolom hogy egy jóval kissebb méretben is jól teljesíthetnek.
A reagálásokat köszönöm!

keri

60-assal nincs is gond, de a 20-as az nagyon vékony.
A lineáris vezetékeddel nincs is gond, csak jobban is el lehet rendezni.

Nézd meg a Mechanika41  képét, itt az X tengely hosszát nem befolyásolja ha középre hozod, és a munkatér szélein vannak a csapágyak, ez jobb merevséget biztosít, hiszen az erőkar maximum 1 lehet.

A te gépednél 370mm/80mm=4,6 azaz 4,6szor nagyobb erő terheli a mechanikát feleslegesen.

KBalázs

Nem világos minden, nehéz a felfogásom. (Ez tény!)
Nekem a Mechanika 23-nál, ami ugyanaz /szinte/ mint amit írtál
http://hobbycnc.hu/CNC/Mech23/06.JPG" border=0>
, itt az jön át, hogy itt sincs nagyon nagy feltámasztás /persze nagyobb mint amit terveztem/.
Vagy Te másra gondoltál, illetve rosszul értettem?

KBalázs

Viszont, ha 15 fokban bedöntöm a konzolt, ami az Y tengelyt tartja, akkor pont középre kerül a fôorsó. hogy ezen elgondolkozzak, már megérte a kérdéseket feltennem.
Közben megtaláltam a linket.http://buildyourcnc.com/creationsgallery.aspx" TARGET=_fnew>Itt.

keri

Jól érted, ezt a befogást növelném a te gépeden.
Mivel acél profilt használsz vezetéknek ezért ennek a hosszát növelni nagyon olcsó, és ha ezzel növelheted a géped merevségét az csak jó.
Persze ha csak teszt ábrákat akarsz rajzolni arra kiválóan alkalmas a leg első változatod is.

A bedöntés is jó megoldás ha meg tudod oldani.
Lényeg, hogy ha a főorsó motor középen van akkor minimális a levegőben lógó asztalrész mindkét irányba, bár ha a munkalöket szélességére széthúznád akkor ez zéró lenne.

Nekem előfeszített golyós vezetékeim vannak, de még ott is figyelembe kell venni ezeket a szempontokat.

KBalázs

Szerintem a belinkelt képeimen nem volt kivehetô térben, de azokon sem a szélén volt a fôorsó tengelye (annyira).
Bedöntöttem középre, érdekes lett. A csavarok hegesztve lesznek a szelvények belsejében, a sablont (vagy mit) már elkészítettem, ami odafogja hegesztéskor.
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf4.jpg" border=0>
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf5.jpg" border=0>
Persze most meg az jön hogy az Z nagyon kilóg.[#confused] De szerintem nem fog nagy motort viselni, az egész gép nem lesz nagy, ez szempont is.

ORCA17

A zártszelvények kapcsolódó végeit mivel munkálod meg? Síkok, derékszögek stb.
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

keri

Nem, ez már jobb konstrukció így.
Én mondjuk még továbbra sem vagyok kibékülve az X asztal túl közeli csapágyaival, illetve a 20x20-as profilok használatával.

Most sok dolgom van, de lerajzolom majd neked hogy én hogy gondoltam. Ahogy ORCA is írja lesznek gondjaid a gép precíz összerakásával.
Ahogy én csináltam az enyémet úgy könnyedén lehet kalibrálni pontos műszerek birtokában és nincs szükség nagy megmunkálási pontosságra sem, mert a csavarkötéseknél van annyi játéka az egésznek, ami kell.

keri

Ja és a Z nem nyúlik ki jobban mint eddig, ez csak optikai csalódás. Pont akkora távolságra van az Y-tól mint eddig.