Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

7kcyndjdg

nem, a gyártó egy Prágai GRAVOS nevezetű cég.  

bmejdz9nu

1.5-ös kukoricamaró nem is volt :)  
Ez a "zöld" galléros használt 1/16-os? (azaz inkább 1.6mm-es :)?

Nem lehet a Z előtolást külön állítani? Jó nem a max. sebességet... hanem a G kódban azaz...
http://www.gravos.cz/software.htm" TARGET=_fnew>Ez az a szoftver és vezérlés egyben?

7kcyndjdg

ja, igazad van a maró az a "zöld" galléros használt 1/16-os. A G-kódot Artcam-ban késítem. Nem tudom hogy kell esszt beálítani csak kísérletezek még.    http://www.gravos.cz/armo.htm" TARGET=_fnew>esszt a softwert használom, és esszt a http://www.gravos.cz/plccpu.htm" TARGET=_fnew>interpolátort

keri

A megfelelő helyre beírod hogy F akármi  és akkor akkora mm/min előtolással fog mozogni.

Érdemes az elejére odaírni, mert a szabad mozgásnál nem veszi figyelembe ezt a korlátozást.

Legalább is az alap G kód tudja ezt a funkciót, szerintem a vezérlőnek is illene tudnia.

7kcyndjdg

Már rájöttem hogy kell a G-kódot kialakitani hogy a "Z" lassaban merüljön.

gsgpn7f4b

Üdv mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni. A marógépemen téveszt az Y tengely. Fél éve építettem meg a masinát és azóta dolgozom vele. Egy 3D felületet martam amikor azt vettem észte hogy a maró kifutott az anyagból. 10 percet dolgozott a gép egy 0.2mm szerszámmal,(terület tisztítást csináltam), az Y tengely ez idő alatt 12mm ált el az egyik irányba.
A gép a következőt csinálja:  
Pozitív irányba fix 0,05 lépésekben elmegyek 3 lépést ezután irányt változtatok és vissza csak 0,03 mm ugrik, majd a következő lépésnél már ugrik 0,05mm. Órával kimértem amikor pozitív irányból negatív irányba lépek akkor a motor elsőnek pozitív irányba indul el majd negatívba, Ezt 0,01mm lépésnél vettem észre hogy amikor irány változtatok nem visszafele ment az óra az első lépésnél hanem előre. Ez a hiba csak negatív irányba jön elő, és minden 4-5 irányváltoztatásnál.
Gépem paraméterei:
-Y tengelyen 2" 2 bekezdésű golósorsó van.
-Mach3 használok
-Számítógép 1.8 P4 756Mb ram
-Vezérlőkártya Mehatronics 4AXIS MICRO
-Léptetőmotor 23SH056-028-8W-F8-1.7  

Én már a következő dolgokat követtem el:
-Mechanikát teljesen szétszedtem  összeraktam mindent kimértem rajta 0 a holtjáték minden nagyon könnyen szalad.
- Fix tengelykapcsolót raktam fel.
- Vezérlőkártyán 2 paramétert lehet állítani ezeket ellenőriztem.
-MACH3 kipróbálta 3 különböző frekvenciát.
-Motor tuning-ban már 40mm/min előtolást állítottam be
- Motor tunig-ban a step pulse és DIR pulse értékeket változtattam.
-Számítógépet újratelepítettem és csak a -mac3 van rajta, a Windows-t lebutítottam hogy minél több gépidőt tudjak biztosítani a Mach3-nak.

Kérem ha valakinek van ötlete segítsen rajtam
Előre is köszönöm.

4um5b65d

Léptetőket próbáltad felcserélni ?

4um5b65d

Ha 4 tengelyes a vezérlőd akkor talán van egy szabad tengely a vezérlőn. Kösd át oda a problémás motort.

s7manbs8

Nem ártana megállapítani, hogy a probléma milyen természetű ?

- a vezérlőgép+program+elektronika vagy a
- mechanika  okozza ?

Ha irányváltoztatáskor téveszt az arra utal, hogy túl nagy a gyorsulás, vagy gyenge annak a tengelynek a hajtómotorja eleve, ha még kis gyorsulásnál is ugyanazt csinálja, feltéve persze, hogy jó jelet kap a vezérlő, pl. Ki kell próbálni, a kérdéses tengely motorját, ugyanúgy mindent bekötve, és megnézni, hogy az adott motor tengelye mit csinál, megjelölni, pl.

Meg így lehet folytatni a keresést, megnézve a jelenséget, és az elvileg lehetséges okait, mindet kiszűrni.

keri

Ha lepróbáltad a többiek javaslatait nekem még van egy olyan tippem, hogy egy olyan rezonancia lép fel irányváltáskor a mechanikán, ami csúszást okoz a motoron. Állítsad meg egy pillanatra a mozgást, és úgy küldt tovább.

Az hogy kisebb előtolást adsz neki az nem biztos hogy befolyásolja ezt a hibát, mert 1 lépés akkor is ugyan olyan gyorsan történik meg és ha a motor ereje és a mechanika tömege pont úgy jön össze akkor előfordulhat így is.

Nekem volt ilyen problémám, ráadásul csak akkor jelentkezett, amikor egyszerre 2 tengelyt mozgattam, mert a kis teljesítményű öreg notebookon feltételezésem szerint a Mach2 időzítései bizonytalanabbak lettek. Ezen az sem segített hogy kizárólagos prioritást adtam neki, mivel saját magát zavarta be.

Mach3 nekem nem jó a saját vezérlőmhöz.

Az igazi megoldás erre a hibára a mikrolépés használata jelenti, mert akkor a sima mozgások miatt nem alakul ki rezonancia. (olyan könnyen)

bmejdz9nu

Hát akkor még jobban el vagyok :) Ilyen nenet teljesítmény egy "használt" (olcsó) marótól...

http://translate.google.hu/translate?prev=hp&hl=hu&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.gravos.cz%2Farmo.htm&sl=cs&tl=hu&history_state0=" TARGET=_fnew>Sajnos én csehül (és még vagy 100 másik nyelven sem tudok:) De a Google egészen jól fordítja :)
Gondolom ne egy olcsó "holmi" ez a vezérlés...

bmejdz9nu

Egy (egyszerű) CAD program is biztos pontosan tudja hajtani a tengelyeket... mint pl. Vectric Cut 2D vagy VCarve...

Miki2

Szerintem ez a hiba tipikusan a vezérlődre utal.
Ha minden kötél szakad, próbáld ki a nálam jól bevált konfigurációt.
Ez a következő: P2B (mostmár C) IO kártya Magi Istvántól. Ez szerintem egy nagyon jól sikerült egység. Én eddig minden gépembe ezt építettem.
Eddig hiba nélkül működnek immár majd' 3 éve.
A motorjaidhoz az MSD 70-5.2-ajánlom. Lehet. hogy a motor áramfelvétele alapján valamelyik kisebb típus is elegendőnek látszi. A magasabb feszültség a motorokkal csodát tesz.
A faipari gépemet először egy 50 V-os meghajtóval próbáltam elindítani. Gondoltam, spórolok egy kicsit. Mit mondjak, 700 mm/perc volt a max. sebesség, amit el tudtam érni lépésvesztés nélkül. Ez bizony csak gyerekjátszónak tűnt a számomra.
A vezérlőket ezután 90 V-osra cseréltem, és láss csodát. A max sebességem, ahol még biztonságosan működött megemelkedett 18000 mm/percre.
Jelenleg a gép úgy van beállítva, hogy 10000 mm/perc a max. sebessége. Ez elegendő a gép nagyságához mérten, és kellő tartalék van a vezérlésben, hogy a megmunkáláshoz szükséges erőket is biztonsággal szolgáltatni tudja.

7kcyndjdg

Szia, hát nem volt olcsó a cucc :-)  
PLC-CPU  - 757€
Armote   - 115€
Jog      - 358€
Z-senzor - 180€
Mind bruttó árak.  

000000000

Szerintem akkor Te nagyfordulatú fortunát
is hajthatsz a léptecseiddel.:)
Olyan csodálatosak ezek a 10 meg 18 ezres
előtolás adatok... Én ezekben ne hari, de
kételkedek...
Ugyanis az két dolog, mit látsz a Mach
képernyőjén és mit kap a motor a valóságban.
Kipróbálhatnád csak azt, hogy
a Z tengelyedre pakolsz 25-75 kg súlyt, és
le-fel járatod 100 mm-t. Egyáltalán felgyorsulsz
maximumra ekkora távon? Így is tudja a
18.000 mm/min-et?