Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ORCA17

A "Z" tengely függőleges vázát képző zártszelvény "élbe állításáról" lebeszélnélek. Ha már úgy is "gergőt" használsz, fektesd lappal egymásnak a függőleges és viszintes részeket és tégy az oldalára, a görgőnek megfelelő köracált. Ezüst acélt. Van olyan pontos a gyártási megmunkálása, mint a zártszelvényé.
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

KBalázs

A kapcsolódó végek vágókoronggal (#5292), ez be van derékszögbe lôve a vágandó anyaghoz képest, és mivel körkörösen, 4 vágással van elvágva (kényszerûségbôl), az anyag egy ponton feltámasztva a méret tartása végett, így a derékszög adódik a teljes keresztmetszetre is (nem lesz "szalámi"). Mivel véglegesen csavarkötéssel van rögzítve, minimális korrekciót itt is be lehet még vinni.
Szerintem.
Szerencsémre, ez itt még csak egy terv, ami képlékeny, így a hozzászólásotok, ötleteitek, tanácsaitok segíthetnek kiküszöbölni a problémák egy jó részét.

KBalázs

Nem frissítettem egy ideje a lapot, így nem láttam a hsz-t. Bocs.
Találtam olyan minôségû zártszelvényt, ami szerinntem megfelelô, nem "vastelepi", tükrös a felülete (Z). Most szempont a pofátlanul alacsony anyagköltség. Mi a gond a zártszelvény élbe állításával?

ORCA17

költséghatékony projektnek tűnik, és a méretei miat is  érdemes elkészítened - de! a zártszelvénnyel jó "észnél lenni". A 3-as falvastagságnál, bizony már jól megfigyelhető a gyártósor "kora" és az anyag makacs rugalmassága miatti vetemedés. Jó lesz, ha ezekre több figyelmet fordítasz[#integet2]

ORCA17

A furatok elkészítéséhez marógép kell majd...meg talán statikai megfontolásból. Kicsi a két felület érintkezési pontja és a csavar kapja a legnagyob nyíró-csavaró erőt

KBalázs

Optimista vagyok, szerintem pontos elôrajzolással, pontozással, elôfúrással oszlopos fúróval is sikerülhet, egy picivel (1-2 tized) nagyobb átmérôjû fúróval megyek neki, így az esetleges utánállítással sem lesz gond. Meg is hegeszthetném összeállítás után, de az elhúzhatja, és cseszhetem. Viszont, a minimum 8xM8 csavar elnyíródásában ekkora gépnél nem hiszek.

ORCA17

Helyes, hogy optimizmussal állsz neki a dolognak, nem is lebeszélni - megbeszélni jöttem...
Esetleg, ha készítesz zártszelvényből 4 db ilyesmit, és ezt kell felerősíteni a függőleges Z szárra
http://www.orca17portal.hu/prezent/e107_files/public/1250029078_1_FT0_prizma.jpg" border=0>

keri

Tapasztalatom az a saját gépem építése kapcsán, hogy még oszlopos fúróval is jó, ha csak fél milliméter az eltérés a bepontozott a jelöléshez képest.
Kézifúróval, nagyon oda figyelve sablonnal nagyobb pontosságot tudtam elérni.
A lukakat legalább 1mm-el fúrtam nagyobbra, és így maradt elég állítási lehetőség.

Igaza van ORCA-nak ha nem maróval és rövid szárral csinálod akkor az nem lesz pontos. Ezzel nincs mit csinálni, de figyelembe kell venni tervezésnél.

Ezért jó ha átlapolással csavarozod a profilokat, mert ott nem szükséges túl pontos megmunkálás és a szilárdsága is nagy egy ilyen kötésnek.

A hegesztéssel meg az a baj, hogy elhúzza az anyagot, ezért hegesztés után síkköszörűvel vagy maróval kell beállítani a felületeket.

KBalázs

Egy ilyen, vagy hasonló formát nem tudok itthon elkészíteni. Mondjuk azt sem értem hogy hova volna ez jó, illetve mi célt szolgálna.
Akkor az egész konstrukciót átgondolom, hogy hogyan lehetne nagy felületen érintkezô zártszelvényekbôl gépformát elôállítani. (pedig a nagy ötletem pont az, hogy a váz és a lin.vezetés ugyanaz a sík) A méretek kötöttek, nagyjából, illetve az anyagmennyiség is.
Véleményem szerint, ha a váz nem is század pontossággal készül, azért utánállításokra van mód a kritikus pontokon, ezért gondolkoztam csavarkötésekben. Hegeszteni a ~90mm menetes-szár darabkákat gondoltam, a zártszelvények belsejébe, sarkokba ill. középre, amikkel könnyû számolni. Ezek nem kritikus pontok, úgy vélem, bár tény, hogy a felfekvés (él-lap) nem akkora, mintha lapjával (lap-lap)találkoznának az idomok.  
Akkor megrágom kicsit.[#wilting][#wilting]

KBalázs

Még mielôtt kidobom a tervet :) , ez is eszembe jutott, ha már ferdítés. A tömegközéppont itt a görgôk felett van pont, az asztal nem mozdul, csak az Y,Z. Csak így elveszik az Y útból, cserébe lehet szélesebb is a görgôje.. Bár ez szerintem a legmeredekebb kivitelezési szempontból.
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf6f1.jpg" border=0>http://www.web-oldal.hu/beis-compo/gpf6f2.jpg" border=0>

ORCA17

http://www.orca17portal.hu/prezent/e107_files/public/1250070049_1_FT220_megtamasztas.jpg" border=0>
A tervet ne dobd ki, semmi esetre se.[#ejnye1]

ywathzay

Corgon, ha nem túl nagy kérés bemutatnád itt a gépedet? Varsányi mondta, hogy egy "mechanikai ötlet". Kíváncsi vagyok rá, milyen is egy ilyen különleges gép.

3k74cecek

Szerintem jobb az a változat ahol az asztal mozog.
Az asztal csapágyait viszont nagyobb távolságra kellene tenni (a mozgás irányában), mert különben esetleg billegni fog. Ez sajnos a vezeték meghosszabbítását igényli, hogy az asztal mindkét végét elérhesse a szerszám.
Nekem az asztal vezetékem 2-szer olyan hosszú mint asztal (az asztal csapágyai az asztal végeinél vannak), de meg se tud moccanni. A csavarozás miatt sajnos úgyis lesz a vázadnak deformációja ha nem csak gravírozni fogsz vele.
Jó lenne tudni milyen munkákra szánod, mert attól is függ, hogy mi lenne a megfelelő megoldás.

KBalázs

A méretekkel kompromisszumokra kényszerülök mindenképp, azt már látom, "egyemberes" gépet tudok elhelyezni, ami kb 50x50x50cm befoglalót sokkal nem haladja meg, illetve nem lehet túl nehéz (na jó, ez másodlagos).
Mire szánom: gravírozás (nyák), fa, és (nem ipari) mûanyag 3D marásra, itt akár 100mm magasságú munkadarabok is lehetnek. Illetve hab formázás (nem vágás). Tehát a legkeményebb, amivel találkozni fog az a fa. A század-pontosságra emiatt nincs nagy szükség.
Van mégegy (megint fura) mechanikai elképzelésem, talán masszívabb, nemsokára megrajzolom és bemutatom.  
Azért tûnik jobbnak (számomra) a mozgó Y tengelyes megoldás, mert ott eleve az asztal síkja egybe esik a két X szán síkjával állítgatás nélkül is, nem úgy mint amikor az asztal X mozog, és ha picit is valamerre "dôl", akkor a hiba erôsödik a szélek felé (+/-), tehát magyarán a másik megoldás "bolondbiztosabb".
(Kopirenyáknak igaza volt, amit ajánlott CAD program tényleg nekem való.[#worship])

7kcyndjdg

Szia, a gépen nincs semmi különlegsség. Képeket már multkor belinkeltem. Egész nyugodtan kérdezd mi érdekel szivesen válaszolok.