Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Tipikus esete a sanyolviasznak!!! Évekel ezelö valaki belinkelt egy házi készitésüt...
Egy bajvan vele legalább. akora a surlódása mint a gördüláse...(némi tulzéssal..) A lényeg jó megoldás használható, de a golyósanyához képest jóval nagyobb a surlódása és eböl adodóan a kopássa.
A görgösanyámat is sokan alkalmazták az eredeti formályában. Azis a maga modján jól szuperál, de  egy kicsit kopot (pláne ha sima edzetlen menetesszárat és görgöt alkalmaztak) de edig senki nem oldota meg a kopás problémáját... Pedig milyen egyszerü... (nem szeretnek gondolkodni az emberek)

Kristály Árpád

Hallihó!
Kérdés: Lehet hogy hüle...nem képződik valami áttétel....hiszen a csapágy beseje forog....?
Valaki tényleg belinkelt valami hasonlót....
Üdv.:
Árpi

D.Laci

Nem képzödik áttétel (ez amugyis jóindulatu daganat...[#hehe] )

3vv2btrhv

Péter légyszives csinálj egy közeli képet az orsorol , hogy láthasuk a menetes részét !!

000000000

Ilyen belső kiképzésű csapágyat láttam régebben valamelyik katalógusban, de fogalmam nincs melyikben.

Motoros

Ez nem valami olyasmi mint amikor valaki egy itt a fórumon egy golyóscsapágyat ferdén ráfeszített egy menetes orsóra, csak itt szebb a csomagolás?

2vkx6unz

De igen csak itt speciális csapágyat használnak. Valószínű meg lehet csinálni hagyományos capágyba sajtolt, megfelelően esztergált (köszörült) gyűrűvel is.
Kérdés a terhelhetőség. Szerintem sokkal kisebb mint egy golyósorsó esetében, ráadásul elég spaciális terhelést kap a csapágy.

bmejdz9nu

Már a Hidrel cég már az INA-hoz tartozik...
Csinálják... de hol lehet a felhasználási profil... talán iparilag nem egyszerűbb ezt sem megcsinálni mint egy "klasszikus" golyósorsót...
De csinálják... elég érzéketlen lehet szennyeződésre? Szerény méreseim szerint pontos... Terhelhetőség biztos elmarad egy "sok golyóstól" de nem lehet gyenge...
Semmi infót nem találtam a neten... A hivatalos megnevezés: "Wälzringgewindetrieb"...

000000000

Nagyon tetszik ez a megoldás. Elvében tényleg ugyanaz, mint az a bizonyos régen belinkelt menetesszárnak támasztott golyóscsapágy. Az az amatőr változat volt, ez a profi/félprofi. Vajon melyik volt előbb? Péter azt meg tudnád nézni, hogy itt egy csapágy mindkét felével felfekszik-e az orsóra? Bár ahogy elnézem a képeket, valószínű, hogy csak az egyik oldalon érintkeznek.

bmejdz9nu

Az orsó szárán pont olyan forma kialakítású vályat van mint a csapágy belső pereme... (ránézésre)
Persze ha teljesen belefeküdne akkor az előfeszítés állítási lehetősége... nem lehetne?
De nagyon prímán megy... egy óráíg azt hittem olyan mint a szokásos...

000000000

Közben rájöttem, hogy egy-egy csapágy valóban csak az egyik oldalról feszül az orsónak és ott középen azzal a két hernyócsavarral lehet kottyanásmentesíteni. Egyszerűen zseniális. Leginkább az tetszik benne, hogy házilag is sokkal egyszerűbben kivitelezhető mint pl. egy golyós anya.

000000000

Teherbírásról nincs valami katalógus adat ?

D.Laci

Vicc irás helyt feltaláltam a spanyol viaszt!!!!
Mivan akor ha a csapágy belső gyürüjét kiszedjük és a megmaradt külsö gyürüt golyóval , kosárral teszük a gyári golyós orsóra, nyilván 3-4 db csapágy kel 120- 90 fokban elforgatva menet szögnek megfelelöen szögbe állitva...???
vélemények???

Motoros

Ez tényleg zseniális. Az meg elképesztő hogy a mai modern világban ilyen tök egyszerű dolog még nem lett feltalálva. Talán vannak még lehetőségek.

Motoros

Órsó kicsavarásnál szétgurulnak a golyók, itt meg nem.