Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jani300

Egy amorf , több csavaros dekninél jó is az ötlet . De egy tokmányhátlapnál valami külön darabbal illene a futáspontosságot is biztosítani .
Egyébként  vágtam már le gy szeletet diesel motorblokkból mert kellett egy egy pontos átalakítót csinálni váltóhoz :)
Ott jól jöttek volna ilyen csavarok :)

Csuhás

Tokmánynál a perem biztosítja futást. Ez a jelölő csak a rögzítő csavarokhoz átjelöléséhez kell. A te példád még jobb, egy alaktalan öntött valamihez sok csavarral odafogott fedőlemezt csinálni ilyen jelölő nélkül nagyon keserves.

remrendes

Kb 10-12kg-ra saccolom a tomegem, de ez a kocsikra felszerelt, Z iranyban nem mozgo lappal egyutt.
Fekes motort egyelore nem tervezek.

Virbo

Ha már a furat átjelölés a téma...

Mi a korrekt technológiája két munkadarab illesztőcsappal való egymáshoz illesztésének? Ha az egyiken megengedett az átmenő furat akkor ok, de ha mindkét félben zsákfuratba kellene az illesztőstiftet tenni?  
Hogy lehet ezt korrektül (és pontosan) megcsinálni?

Csuhás

Szerintem sehogy. Esetleg úgy hogy az egyik mégis átmenő amit azután ledugóznak. ( A dugó lehet maga a szorosan illesztett stift is )

Oszi53

Esetleg egy átmenőfuratos közdarab? Az egyik oldalával az egyik munkadarabhoz a másik oldalával a másik munkadarabhoz illesztve fúrni.

Szalai György

Kisiparban, gondolom, segédeszközzel készítik.
Fog a szaki egy lemezt, ami kb. olyan vastag, mint a stift.
A lemezre feljelöli az illesztő szegek helyét, rátájolja az egyik félre rögzíti és együtt összefúrja.
Azután a lemezt megfordítva rátájolja a másik félre, rögzíti, és sablonként használva megfurkálja a másik felet is.
Dörzsárazza a furatokat, bekocogtatja a stifteket az egyik félbe, majd ráteszi a másik felet.
Ha elég pontosan dolgozott, akkor összehúzathatja a két felet.
De ha a gépe alkalmas a furatok megfelelően pontos pozicionálására, akkor sablonra sincs szüksége.

Csuhás

A közdarabbal szerintem az a baj hogy a furatok szája ugyan találkozik, de az irányuk már nem biztos hogy egyezik.

Motoros

"Hogy lehet ezt korrektül (és pontosan) megcsinálni? "
Ujratervezéssel. :)

Szalai György

Pici irányeltérés zavaró lehet ilyen rövid hosszon, ha az eltérés mértéke és iránya minden furatnál állandó?

D.Laci

Átmenő furat nélkül hogyan lesz összehúzatva?

Virbo

Sehogy, máshol csavarral. :)

Csak elvi síkon kérdeztem, ha pl egy olyan valamit kellene illeszteni egy másik valamihez, ahol a csavarhelyek nem használhatóak erre.
Na jól megfogalmaztam. :)

D.Laci

Mindig van annyi hely a csavar mellett, hogy az illesztő stift elférjen, ha mégsem akkor újra tervezés, ha még úgysem fér el, akkor illesztő nútok, hornyok peremek készítésével megoldható. :)

remrendes

Gepvazhoz AlMg3 vagy a AlMg4,5Mn0,7 lemez lenne inkabb alkalmasabb? Nagyjabol azonos aron vannak.

Szalai György

Az AlMg4,5Mn0,7-nek az E modulusa és a hőtágulása kicsivel kedvezőbb, de nem jelentős a különbség az AlMg3-hoz képest.