Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Koszonom. Oszinte leszek, csak azt latom, hogy 150mm felett mar nem nagy a valtozas.

000000000

Szerintem db-ja 4000 de nem kérdeztem,csak gondoltam valakit érdekelhet?!

000000000

https://www.youtube.com/watch?v=K69l15LJ3x8

Ezt muszáj voltam megosztani,legjobb a salátás tálba a csodafegyver vezérlő:)))

Szalai György

Akkor ebből megtudhatjuk, hogy a kilógatás mértékében kb. milyen hangon zenél az U szelvény.
De elég nagy lehet a rezgés amplitúdó ahhoz, hogy a megmunkálást zavaró mértékű legyen?
Vagy csak báncsa a fülünket. [#confused]

m6j2vsrdz

Amplitúdó mekkora?
Bonyolult dolgot kérdeztél.
A már linkelt jegyzetben koncentrált terhelés hatására létrejövő lehajlást számítanak: rugalmas középvonal egyenlete, az egyes keresztmetszetek szögelfordulása képlettel definiálva. A 160-as U-n lineáris vezető van, számottevő inerciával, ezt is figyelembe kéne venni. Eltolja a semleges szál helyzetét, Steiner-tétel stb. Koncentrált terhelés mellett (híd) megoszló terhelés (önsúly) van ami kedvezőtlenebb lehajlásokat eredményez, szuperpozíció elve. Gerjesztett és csillapított a rendszer, hídon a motor jön-megy. Szóval becsülni lehet, de pontosan kiszámítani keserves kísérlet és talán jelen esetben értelmetlen is. Ha nagyon megszorítanának, tudnám számol(gat)ni. De minek?
Érdekes, hogy a semleges szál görbéjével együtt a szélső szál is fordul, ahol az U magasságának fele mint sugár(kiegészítő) veendő figyelembe. A szélső szál (lin. vezető) megnyúlik. Az orsó ezt kompenzálja mert a hidat méreten tartja, tehát hosszirányban a lehajlás nem okoz különösebb megmunkálási pontatlanságot. Az orsóhoz önbeálló csapágyak kellenek mindenképp.  [#lama]

Mérni célravezetőbb lenne. Utólag  [#nyes]

m6j2vsrdz

Arra viszont még nem jöttem rá, http://amt.sze.hu/images/am/2011_2012_1_felev/BSc_nappali/Rezgestan/Rezgesmeres_II.pdf" TARGET=_fnew>az 5. oldalon α1, α2 és α3 dimenziója miért [1/rad]...[#nezze] Unortodoxnak tűnik...

m6j2vsrdz

"A szélső szál (lin. vezető) megnyúlik. Az orsó ezt kompenzálja mert a hidat méreten tartja,"

Ellentétes irányú kilengéskor pedig a lin. vezető összenyomódik. A lin. csapágyak a vezetőn tehát a lengés frekvenciájával fognak előre-hátra ugrálni/rezegni ami az élettartamukat drasztikusan csökkenti.  [#rinya]

remrendes

Jo estet!
Szoval ugy nez ki, a linearis sinek megvannak. Jonnenek a kerdeseim a golyos orsoval kapcsolatban. :) Elore felek, nehogy haborut robbantsak :)
Mi az enyonye/hatranya annak, ha az anyat forgatom es nem az orsot? Azon kivul, hogy kicsit nagyobb a mozgo tomeg illetve nem olyan egyszeru athajtani Y-ban a masik oldalra.
Melyik jobb,
- ha egy 10mm emelkedesu orsot hasznalok 2.6:1 attetellel, vagy
- ha egy 5mm-est 1.8:1 attetellel?
Gondolkozom a kinai orsokon. Azt irtak 100mm-enkent 0.1mm-t hibazhat. Illetve ezt lehet korrigalni. Gondolom szoftveresen pl LinuxCNCn van erre mod?  
Ha parban hasznalom az orsot akkor 600mm-en akar 1.2mm elteres is lehet a ket oldal kozott, ez nem tul szimpatikus.

robroy007

Anyát forgatni hosszú orsónál látom célszerűnek 1,5-3m-es hossz  

Mivel egy vékonyabb tengely forgatása nagyobb fordulatok erősen kihajlana alátámasztók nélkül  

Forgóbanya esetében ilyen gond max belógás amit előfeszítéssel lehet kompenzálni

A méret hiba az 100mm +/- 0.1 lehet vagyis maximum a métered 99.9-100.1 között van valahol ez azért nem vészes hobby szinten, mert a hajtáslánc úgyis bőven igényel korrekciót a számításokhoz képest  
A jobb orsók is valamilyen fűtéssel készülnek mint minden más csak ott kisebb a megengedett eltérés  

A párhuzamos áthajtás inkább lehet gond, de erre számtalan megoldás létezik  
A hajtáslánc áttételes dolgaiban szerintem kevés enni infó  
Milyen orsó átmérő, milyen motor milyen elvi pontosságot szeretnél milyen vezérlő milyen motor milyen motor/enkóder felbontás milyen mikrostep milyen freki max stabilan a vezérlőnek mit akarsz megmunkálni mert lehet nincs is akkora dinamikára szükség a végén ....
Szóval ebbe Tibor45 aki biztos jobban tud segíteni kapásból

remrendes

En is a kihajlas miatt gondoltam, de lattam 1000mm hossz alatti gepen is.

000000000

Kérdéseidre lehetetlenség válaszolni.
Azért, mert az alábbi fontosabb bemenő adatokat nem tudjuk számszerűen:
- a léptető motor max. nyomatéka
- a léptető motor tehetetlenségi nyomatéka
- a maximális gyorsmeneti sebesség
- a mozgató orsó teljes hossza
- a mozgató orsó átmérője
- a mozgatott tömeg

Aztán még sorolhatnám az apróbb adatokat, amik hiányoznak a válaszhoz, méretezéshez, amik alapján optimális áttételt lehetne számolgtani, amikor a CNC géped gyorsulási képessége maximális lesz.

vadember

Küldtem egy excell táblát emailben, hajtáslánc méretezéshez.

000000000

Léptetőre is jó biztos? (M nem egyenlő állandó)  

000000000

Sziasztok!
Esetleg tudja-e valaki, hogy 5mm átmérőjű tengelyekre hol lehetne beszerezni csigakerék készletet? ilyesmi:

http://www.electronic.hu/Hobby/RC_modellezes/RC_modellezesi_alkatreszek_anyagok/Csigakerek_keszlet_modul_075_236942" TARGET=_fnew>csigakerék készlet

léptető motor hajtás, 90°-os tengely kapcsolatot kéne megoldanom, és nincs túl sok hely az egésznek...
Ha valaki tudna segíteni benne, nagyon megköszönném!
Üdv,
Fido

KBalázs

Én modellboltokban keresgélnék.
És önzárónak kell legyen, illetve szükséges hogy iszonyatos áttétele legyen annak a kihajtásnak? És a sebesség vesztése az áttétel végett, nem gond? Egy ilyen áttételnek elég nagy a vesztesége is, tehát ha sokat jár, melegszik, kopik. Kúpfogaskerekek nem jobbak?