Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Attól függetlenül hogy cseh tud Ő helyesen is írni, na meg emberi módon válaszolni is. Nézd meg a #12798 válaszát! Csak egy kicsit biztatni kell[#vigyor2]

000000000

Honnan veszed, hogy cseh vagyok Józsi ?,,,ahelyett, hogy a fantázia világban élnél, felkélne már hogy ébredj! A 12798 válaszommal meg semmire sem mész baromarcú :).Attól,hogy még elmondom a receptet,még nem tanulsz meg főzni.    

ncw4w5nca

s7manbs8

Adott egy 8-as menetes szár, egy 608-as csapágyban a két végét beteszed, anyával meghúzod és itt jön a gond, ahogy forgatod, az anya szabálytalan volta miatt nem fog merőleges lenni a tengely és szorul. Erre miylen ötletek vannak megoldás, megmunkálás nélkül, mert esztergálással nyilván megoldható, de ha nincs.

keri

alátét, rugós alátét (3 ponton ér hozzá), alátét, anya.

De ez sem az igazi, én esztergáltam az anyát, de még így is bevisz egy kis hibát, pedig finom menetes.
Lehet hogy a menetet is esztergálni kéne, mert elég béna anyákat adnak manapság, a spéci anya meg drága...bár biztos lehet kapni

s7manbs8

Én azt találtam ki, hogy dupla anyákat teszek egymással azokat megkontrázva mindkét oldalára a csapágynak és beállítom úgy, hogy ne szoruljon, arra, amire kell jó, mert kicsi kottyanáűs nem számít, mert a súly húzza lefele Z irányban.

keri

AMúgy is kontrázni kell, nem direktbe ráhúzni a csapágyra, de ezzel együtt ütni fog.

remrendes

Jo reggelt!
Elkezdtem felskiccelni amit szeretnek. Az bazis ontveny 602mm hosszu. A linear elvileg 880mm. Mennyire esszeru lelogatni az UPE160 gerendat? Lehet annyit, hogy a foorso meg elerje a lehetseges munkaterulet veget? Nem fog ott rezonalni? Esetleg erdemes osszekotni a ket gerendat?
http://kepfeltoltes.hu/150202/1396061539Untitled_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

m6j2vsrdz

Az U fenéklemezét miért belülről hegeszted? Nem tudsz ott minőséget produkálni és javítani sem lehet. Én összekötném a kettő U-t egyetlen lemezzel, ami a fenék lezárását is megoldaná. (8-10 mm)
Gondolom, az U statikai főtengelyébe esnek a lin. vezető furatai...akkor nincs csavaró igénybevétel ami a lin vezető szempontjából is fontos.
A körszelvényű lin. csapágymegoldását nem igazán értem. Egyszerűbben nem lehetne?

remrendes

A hegesztest egyelore kivulrol nem tudom rajzon jelolni. :)
Ha osszekotom, akkor inkabb csavaroznam az osszekotest, az allithatosag es a megmunkalhatosag miatt. Egy "laposvas" alulrol es hatulrol nem lehet eleg?
Szerintem amire gondolsz kor keresztmetszetu csapagy, az golyosorso, csak egyelore nem rajzoltam meg ki teljesen.

remrendes

Igen, masodrendu nyomatekot fogok szamolni, oda fognak menni a sinek, de elobb meg ki kell kalkulalnom mennyit marathatok le a gerenda eleibol.

m6j2vsrdz

Borzasztó nagy inerciája van a meleg 160-as U-nak a feladathoz képest. Ráadásul befalazott tartó a modell. Jómagam nem sok értelmét látom a számításnak, ha 300 mm-t kilógatod, gyakorlatilag nem lesz (mérhető) lehajlása - bár a terhelést pontosan nem ismerjük. A konstrukció pedig némi lehajlást kibír, lengő orsó lévén. Összecsavarozás a megmunkálhatóság miatt lehet indokolt, de egyébként - szerintem - nem.
Összességében tetszik  [#smile]

remrendes

Munkatarsam is azt mondta, hogy nagyjabol felesleges ezen aggodnom, ilyen gerendakbol epitett banyagepeket is.
De azert kivancsisagbol szamolgatok egy kicsit, csak mert engem is erdekel, regen csinaltam mar ilyet es akkor is inkabb csak elmeletben.

m6j2vsrdz

A golyósanyák rögzítését miért tetted a csapágyházhoz közel, miért nem a híd túloldalára?