Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jani300

Üdv ! Láttam az adok - veszekben golyós hónolókat . Mennyire jók ezek ? Mondjuk egy kis motor hengerre ragadt alu tisztítására ?

keri

Hát ja. Ha tudnák hogy az UFO észlelésekért én vagyok a felelős :D ...jó hát kicsit vízfejű vagyok és sápadt [#alien]

Amúgy párszor előfordult a polimer beton receptje ezen a fórumon is, csak rá kell keresni. Ha a kolléga nem akarja elárulni, majd elárulja más. Úgy sem fog elterjedni a polimer beton gép, mert túl macerás a vashoz képest.

smalla

A cnc zone com on van több recept is, csak epoxy gránitra kell keresni. 7-8 fajta szemkeveréses, meg 3fajta is, annak aki nem akarja elbonyolítani, s tapasztalatok is mellette. Nem gondolnám, hogy nagy titok ez. Meg ott van mellette az eljárás is, hohy hogyan lehet jól kiszámolni: kb végy egy vödröt, vagy nagyobb űrmértéket, s kezdd feltölteni a nagyobb szemcsemérettől, egyesével. Közben mindent mérj s jegyezz, hogy mennyi megy bele. Kevergesd, forgasd. Mikor látszólag tele a vödör, s több már nem fér bele, töltsd fel vízzel. Ettől persze a keverék összeesik. De az arányaid megvannak, s tudod mekkora lessz a végső térfogat.

keri

kb.

Nem atomfizika ez.
A kompozit anyagoknál mindig az a lényeg, hogy a hordozó anyagot a lehető leg kevesebb kötőanyaggal lehető legtömörebben ragasszuk, mert annál nagyobb nyíró erőt visel el a ragasztó minél kisebb hézagot kell áthidalni.

Azaz érdemes minden lehetséges rést feltölteni szilárd anyaggal, és tömöríteni meg vákuumozni is, mert akkor lesz a legjobb a mechanikai tulajdonsága.
Lehet persze ezek nélkül is csinálni, szétesni nem fog, csak a minőség csökken.

remrendes

Jo reggelt! Remelem nem zavarom meg a lenti eszmefuttatast :) csak elkezdtem keresni a mechanikam kovetkezo darabjat es lenne egy kerdesem.
Mekkora szentsegtorest kovetnek el, ha a http://kepfeltoltes.hu/141222/part_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>modositott I gerendat hatrafele kb 120mm-rel tul logatnam es nem http://kepfeltoltes.hu/141222/706129801assembly_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>csak a feluleten fekudne fel? Igy egyszerubb lenne kialakitani a mozgo hid reszt. Okozhat ez valami remegest, rezgest a hatso reszen?

s7manbs8

Nesztek, itt egy kis mechanikai ötlet bazár, reggel óta az eszterga felrakást csinálom, még egy hajtás kell majd motor és mehet, de a szervómotor encoder tartó esztergáláshoz még az se, előbb azt még megcsinálom.

http://kepfeltoltes.hu/141222/PICT2342_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

keri

És ezt mind ingyen? Nem félsz hogy ellopják az ötleteid? :D

s7manbs8

Ebben látsz valami ötletet ? A semmiből valami, kivéve amelyik részét csinálták a gyárba illetve fórumtárs.

s7manbs8

Csak kérdezek azért egyet, ha egy parafa dugót ráhúzok a végére és azt megesztergálom, az szerinted az encoder lemezt elbírja majd és  a rugalmassága nem vész el idővel, monjukt fúrok neki egy 3.2-essel, mert akimenő tengely 4, majd ráhúzom, az elég szoros lesz, ragasztó nélkül is talán, bár lehet valami műanyag darabot húzok rá. Majd kiderül nemsoká.

mex

A porcelán levesestányér mint elektronikai alkatrésztároló tényleg nem köznapi ötlet!
A többi meg sokunk asztalán megtalálható, bár a zasszony inkább rendetlenségnek hívja.[#taps]

keri

Szerintem elég nehéz a parafát esztergálni.
Inkább POM-ból vagy nejlonból esztergálnám.
Lehet azokat is 1-2 tizeddel szűkebbre fúrni mint a tengely és ráütve nagyon erősen megfogja.

Nekem az asztal emelgető orsó "kuplungja" készült így. És még kis rugalmassága is van.

guliver83

Inkább valami műanyagból csináld és ha kifúrod pontos méretre akkor is szorosan fog rámenni, én így csináltam. Úgy látom te a motor tengelyét fogtad meg,a motor burkolatát kellene.

000000000

Z.J.-igen,sokféle anyagokkal kísérleteztem,és másokkal is megosztottam a tapasztalataimat, amin vitáztunk is, mivel legtöbben nem kísérleteztek ilyen nagyban.Másrészről meg ahogy olvastam az a cshe fórum ötletlopásra, és kuncsaftlopásra szolgál.Konkrét recept mindig attól függ, hogy mibe akarjuk önteni, és hogy ki e akarjuk majd onnan venni.Sokféle epoxid létezik és mindegyiknek más a fizikai tulajdonsága.Az Epoxid-gránit a legjobb cudc,de nehéz hozzá jutni.Az egyes frakciókat úgy kel megválasztani,hogy egyensúlyban legyenek. Többnyire elég három frakció:0,5-1mm+1-2mm+2-4mm. Az általános összekeverési mód 30%+30%+30%+10%-epoxid,de lehet bele önteni akár 15-20% hogy ne legyen olyan sűrű. Ilyen az általános recept, amiből lehet kiindulni.

000000000

Keri- a vákuumozás jó dolog, ha otthon összedobod egy régi hűtő kompréssorából, de vigyázni kel arra, hogy ne túl sokáig szivassad, mert elszívathatod a megszilárdulásához szükséges kémiai gázokat is.

keri

Erre a problémára nem is gondoltam, bár amit én használtam epoxit az két komponensű volt, de pl. a poliészter gyanták katalizátora nagyon illékony, azt biztos kiszedné egy komolyabb vákuum.