Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jani300

Ezt a hszt valahogy észre sem vettem :))

PITU

szia  drlevis
ezzel a szerszámmal az a baj , hogy nincs hátramunkálva így marásra nem igazán alkalmas,nyomni fog

csigakereket lehet ütőkéssel is készíteni olyan lefejtő marógépen , aminek a szerszámtengelyen van tengely irányú előtolása

csiga-csigakerék számítás:
egy adott áttételhez nincs köze a modulnak , a modul nagysága az átvinni kívánt erőtől függ.
ha megvan a modul és az áttétel akkor ki lehet számolni a csigakerék átmérőjét.
a kiszámolt csigához bármilyen átmérőjű csiga készíthető.
ha szabott a tengelytáv akkor nem lehet variálni
ha nem akkor érdemes a férőhelyhez képes elég nagyra csinálni , a nagyobb átmérőn kisebb a menet emelkedési szög , és kisebb lehet a hajtóerő mert a súrlódás is kisebb lesz.

Szalai György

Sok energiát megspórolnál, ha készen találnál alkalmas alkatrészeket.
A Toyota kormányszervóban 16:1 áttétel van.
Csigaorsó acél, két bekezdésű, 20mm külső átmérőjű menet.
Csigakerék acél, de a 32 fogú „futófelület” egy 90mm külső átmérőjű kemény műanyag.
Befér a 160x160 zártszelvénybe, nem kottyan.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/Ujak/Toyotaservo/Toyotaservo2.jpg" TARGET=_fnew>Hátha találsz valahol egyet.

KBalázs

Elektromos szervókban hogyan oldják meg, hogy valami vezérlési hiba/motorhiba miatt ne önzárjon a kormány? (és ezzel ne célozzuk meg az elsô fát)

KBalázs

Az egyik képen látható, szürke lyukacsos gyûrû a kuplung? De akkor ott valami rugónak is kéne lennie, hogy á.k.szakadás esetén bontson azonnal, és ne is tudjon megszorulni..[#fejvakaras]

jani300

Eleve nem önzáró az áttétel . Ezért is nem igazán szerencsés körasztalhoz vagy osztófejhez ,szerintem .

Kristály Árpád

Halihóóó... KBalazs!

Úgy, hogy nem önzáró a csiga hajtása...
Nekem van egy tucat egyik sem önzáróóó.
Ez nem szakad át!

ra8nsmk6w

A  servo csak rásegit a kormány mozdulatokra. A kézi mozgatást nem blokkolhatja elektromos hiba.Az sem egyszerű ha menet közben megszünik a servo és áttér zsiguliba a kormány

KBalázs

Köszi mindenkinek. Reméltem, hogy ez a megoldás. Megnyugtató, bár az egyetlen kezembe akadt elektromos kormányszervo kiszerelve túl könnyen forgatható volt, ezért gondoltam valami kuplungos trükkre. Illetve a kocsi kapcsolási rajzán is említettek kuplungot. (Suzuki)

Szalai György

Hatékony kenőanyag jelenléte esetén (nagyon kicsi súrlódási tényező) az önzárás nem valósul meg. Szárazon pedig nem használom.
A gyári körasztal (1:90) és indexer (1:40) áttételek sem magukban önzáróak, hanem külön kialakított reteszek biztosítják elfordulás ellen.

Szalai György

A szürke lyukacsos cső, a kormányerőt érzékelő mérőtranszformátor rendszer része.
Alatta a tengely csillag keresztmetszetű szakasza deformálódik a kormányerő hatására. Ezt igyekszik nulla környékére kompenzálni a szervó rendszer.

nxw2m2665

Igen ez így van. Természetesen leköszörülnék/reszelnék hőkezelés előtt a hátából mint egy menetfúrónak, aztán hőkezelés, élezés, és mehet... talán...
Csináltam már ilyen menetfúrót amikor a kiesztergáló fejemet készítettem. K1-es anyagból készült majd hőkezelés, és a c-45-ös anyagba gyönyörűen dolgozott. Igaz az 0,5 mm menetemelkedésű volt. Ha megtalálom valahol felrakom a képet róla. Ebből gondolom hogy hátha működik trapézmenettel bronzba.

nxw2m2665

Ja Üdvözöllek! (Bocsi de bunkó vagyok)

nxw2m2665

Szia György! Biztosan találnék alkatrészt és igazad van egyszerűbb is lenne csak nekem fontos lenne az 1:40-es áttétel amint azt tegnap írtam. Na meg az igazság hogy szeretem magamnak elkészíteni amit tudok, sokkal "büszkébben" használom. Főleg ha működik is... :))

ANTAL GÁBOR

Nekem többgyári  osztókészülékem van. Tudom hogy a 40 es osztás a favorit. De meg lehetne próbálni a 36 ot ill a 60 at is .   Korábban ( jól felszerelt háttérrel csináltam kereket ( ütőkéssel ) ma már ( 63 évesen ) nem fognék bele . Egy tipp : a magyar kerti kapákhoz lehetett kapni kereket a mezőgazdasági boltokban . Én megnézném . A másik tipp : egy K+K típusú bolygóművet ( a Galamb féle Ford T modell hajtóművét ) elég könnyű megcsinálni 40 es módosításra .( akár kereskedelmi fogaskerekekkel is )   Ha érdekel valakit folytathatom  ( én korábban csináltam és bele is szerelmesedtem )