Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia,

Én kompozitban gondolkodnék.
Az U profil helyett én keresnék egy olyan méretű zártszelvényt ami elég magas és elég széles. felhegeszteném, majd kitölteném merevítő anyaggal, polimerbetonnal, mivel ez kötés után nem vetemedik. A tetejére meg hegesztenék egy laposvasat amit aztán meg lehet munkálni. (inkább előtt, mert a hőt nem bírja a műgyanta) A legjobb az lenne ha az öntvényből tüskék állnak ki és ahhoz is hozzákötne a polimerbeton.
Az vázolt sem feltétlen rossz. de nekem bevált a polimerbeton merevítés. Szerintem jobb és talán olcsóbb is mint a keresztmetszetek növelésével merevíteni a gépet.

Üdv

vjanos

Van esetleg publikus és bevált recepted polimer betonra?

Szalai György

Akkor most merevítés, vagy rezgés csillapítás?
Mert a polimerbeton kiöntés szerintem nem sokat merevít. A rezgést jól csillapítja.

Szalai György

Én nem zárnám le az U szelvények végeit, mert nem akarnám teleönteni semmivel.
Merevítésre a kiöntés nem szolgál, a rezgést meg nem ott kéne csillapítani, hanem a keletkezés helyéhez minél közelebb.
Nyitva hagynám a végeit, kifelé fordítanám az U nyitott oldalát és bele építeném a síneket és az orsókat is. Mert így látom könnyebbnek védeni a munkatér szennyeitől, amit nagyon fontosnak tartok.
A munkatér végét sem zárnám le a két gerenda összekötésével, mert szálanyagot megmunkálni is jó lesz majd.
A gerendát végig engedném a sin teljes hossza alatt és a kereszthidat olyan szélesre hagynám, amennyit csak a sin és a golyósorsó hossza közötti különbség megenged. Minden centi sin és orsó legyen kihasználva. Akkor is, ha ezzel az alapöntvényről már lelóg a munkatér.
(Pl. Lehet, hogy egyszer majd ott lesz a szerszámtár, vagy valami más.)

Gyati

Jó ötlet a nagyobb munkatér, mert akkor utólag is síkba marhatja az asztalt.

000000000

Is-is. A tömeg növelése mindenképpen rezgéscsillapító. A szóban forgó U szelvényen valóban nem kell sokat merevíteni, de a polimerbeton merev anyag, deformálódni sokat nem fog.

000000000

Van receptem is, de a töltőanyagok aránya akkor érvényes ha ugyanazt ugyanott szerzed be, mint ahol én.
Az alapelv nagyon egyszerű
a legnagyobb szemcseméret legyen a minimális falvastagság kb 1/3-a. a legkisebb az egész homokszerű 0.1-0-4 pl már jó. jó ha a kettő között van még kétféle szemcseméret. Nyilván minden szemcseméret egy tól-ig tartomány, így attól is függ milyet tudsz beszerezni.
Szóval van 3-4 osztályú kavicsod, és olyan keveréket kell öszzeállítanod hogy az legjobban kitöltse a teret.
Én úgy kísérleteztem, hogy egységnyi térfogatút kikevertem többféle összetételből majd felöntöttem vízzel, addig amíg elnyelte. amikor kezdett megállni a tetején a víz akkor visszamértem hogy mennyi víz kellett bele.
Ha műgyantával számolva az egész tömegéhez képest a gyanta 10-15% az már jó.
Poliésztergyantával jóval olcsóbb, de annak elég nagy a zsugorodása, szóval csak olyan helyekre javaslom ahol még meg lesznek munkálva a kényes felületek, gyengébb szerkezeteket eldeformálhat. kb 9-10 nap múlva fejeződik be teljesen a kötés, ezután nincs több zsugorodás. epoxi gyanták drágábbak, de jobb velük dolgozni nem olyan büdösek, jobbak a mechanikai tulajdonságai a megkötött gyantának.
röviden ennyi.

000000000

Itt egy táblázat én ezt használtam alap iránymutatásként, egyébként Alvin plast kft anyaga, de nekem úgy nyilatkoztak hogy nem bánják ha terjesztem.
http://www.imgserv.com/images/2015/02/02/7haTZ9rsl.png" border=0>

remrendes

Azon en is gondolkodtam, hogy a golyosorsot leteszem oldalra. A gerendat nem forditom meg, mert akkor beljebb kell hoznom X iranyban. A merolap szeletol kb 40mm ahova tudok atmeno furatot rakni, addig alul egy merevito van.

vjanos

Köszi, ezek hasznos infók, tapasztalatok!

Egyébként te milyen gépet kezeltél vele, és kb hány literes üreget?
Milyen módszerrel keverted?
Gondolom nem árt egy kis tapasztalat, és elsőre nem érdemes teljes nagy mennyiségnek nekiugrani :)

vadember

http://www.imgserv.com/images/2015/02/02/7haTZ9rsl.png" border=0>

vadember

Bocsánat de nálam először nem jelent meg a kép amit belinkeltél, ezért akartam segíteni.

m6j2vsrdz

"összekötném a kettő U-t egyetlen lemezzel, ami a fenék lezárását is megoldaná. (8-10 mm) "

Továbbra is így csinálnám. Ez a lemez U alakú lenne, az U belseje fogadhatná a szálanyagokat. Mélysége az öntvény lap felső lapjához illeszkedne.
Indokom: Összekötés nélkül a külön mozgó/lengő U profilok - pl. ha a maró kimegy oldalra - eltérő fázisban rezegnek, a maró által gerjesztett rezgésekre eltérő kilengéseket produkálnak. Ezek a hídon keresztül a csapágyhézagból adódóan ronda felharmonikusokat gerjesztenek a másikban, amely kilengések külön-külön nagyobbak lehetnek, mintha a két U össze lenne kötve és együtt lengene. Ha a rezgéseket csillapítani akarjuk, célszerű összekötni a két U-t, célszerűen olyan lemezzel, amelynek vastagsága ~ 8 mm. Ez igazodik az U falvastagságához. Az egyik oldalra kifutó maró rezgéseit az együtt dolgozó "csavarodás mentes" U-szerkezet fogadja, együtt kisebb kilengésekkel, mint külön-külön. Az egy oldalt igénybevevő terhelés az összekötéssel nyomban átterhel a másik oldalra is, a lehajlás is kisebb lesz.  Interferáló rezgéstranziensek kilőve.

jh6nntzmv

Bosch rexroth 30x30 profilhoz keresek sarok elemet és összefogató kalapács csavart. Ilyet beszerezni hol lehet? Vagy házi elkészítés is megoldható ?