Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

" A fejsze is veszélyes"
Így igaz. Sajnos valami gubanc van a telefonommal, pedig fel akartam tenni ide egy képet a Penny-ben vásárolt fejszémről. Az első komolyabb nekirugaszkodástól vagy négyfelé törött a fejsze. Na nem a nyél, hanem maga a feje.
Öntöttvasból van, belül tele zárványokkal.
Ha sikerül, okvetlen felteszem majd a képet róla. Addigis vigyázzon nagyon mindenki a testi épségére, aki a Penny-ben vásárolt fejszével próbál hasogatni.

csizi

Itt azért már észnél kell lenni......[#wow1]

000000000

De a penyben sokkal olcsóbb, mint a szerszámboltban!
Mert a gazemberek ezen akarnak meggazdagodni!

000000000

Csinálják ezt észnélkül is!

s2k5ycubj

Azért itt csak egyszer lehet mellé nyúlni,ja nem kétszer....[#nyes][#nyes]

000000000

Csak az a félelmetes, hogy emberek ilyenekből merítenek ötletet! És el is készíttetik valakivel, aki meg is csinálja "felelősséggel"!

hostya

"Ezeknek az ékeknek nem igazán értem a szerepét... "

Én se értettem, amíg úgy nem jártam mint PSoft!
A #10668-ban leírta az iskola példát: hogy nem szabad csinálni

"A hasítással ellentétes oldalon egy ágcsomó,azonban jól kib@szott velem,és a hajtóművel.:((
Meghasadt a kugli annál is,azonban a rönköt tovább nyomva a kúpnak,belekapott az ágcsomóba.
Nem fordította alá a fát,viszont a kemény,szívós ágcsomó félrevitte a kúpot annyira,hogy a 32-es tengely nyakban,a szimering után kihajlott mint a kifli.:(((( "

Az a göcs nem félre(oldalra)vitte a kúpot, hanem a fa egyszerűen nem hasadt el a KÚP, és az ASZTAL közötti szakaszon a megváltozott szálirány miatt , így a kúp a tömör fát húzta magára, miközben a kúppalást és az asztal távolsága folyamatosan CSÖKKENT.
Ezért görbül el a tengely!

Én is ilyen malőr után csökkentettem az asztal-kúp távolságot, mivel így nagyobb az esély hogy a göcsös kugli alul is szét reped.

Nekem sincs ék a kúp alatt, de lesz!

Annak az éknek az  a lényege hogy meg kell  akadályoznia azt a helyzetet, hogy fa kerüljön az asztal, és a kúppalást közé!! (vagy megállítja a fát, vagy segít hasítani)

Még egy tapasztalat:  
Az ággöcsös kuglit NE a göcsös végén akarjuk hasítani, ha több göcs is van, (mert van) akkor a kisebb göcs felőli végét nyomjuk a kúpnak.

Remélem sikerült megértetni amit akartam, mert elég késő(korán)van már...

ANTAL GÁBOR

"Én is ilyen malőr után csökkentettem az asztal-kúp távolságot", Nálad mennyi lett a csökkentés után ? P- softnál eredetileg 140 mm volt  Volt fönn a neten egy szlovák vagy cseh ( netán lengyel?) videó ott is kicsi a távolság.. Az elmondottak alapján logikus

Sz.József

"így a kúp a tömör fát húzta magára, miközben a kúppalást és az asztal távolsága folyamatosan CSÖKKENT. "
Ez azt jelenti, hogy lefelé hajlott a tengely? Az asztal felé mi kényszeríti a tengelyt? Vagy hogy is van ez, ezt nem értem?

Még egy dolog van amivel szerintem az "otthoni alkotók" átesnek a ló másik oldalára:
Ez pedig az, hogy túl van méretezve a hajtás. 2-3 Kw alatt nemigen ajánlanak motort.
Nekem az 1,1 Kw-os motor (a 60-as kúp fordulata 350/p)eddig mindenre elég volt kivéve azt az egy "gordiuszi csomót" amit benéztem.[#vigyor0]
Elgörbíteni viszont nem tudta a tengelyt, mert egyszerűen megállt.

Az "ék" lényege talán tényleg abban van, hogy ne kerüljön fadarab az asztal és a kúp közé, de hogy a kugli ne tudjon elfordulni,
meg hogy segítsen hasítani arra nemigen van esélye. (szerintem)

"Az ággöcsös kuglit NE a göcsös végén akarjuk hasítani, ha több göcs is van, (mert van) akkor a kisebb göcs felőli végét nyomjuk a kúpnak. "
Ez viszont tényleg fontos és akkor kevesebb meglepetés fog érni mindenkit...

hostya

Nálam most 50mm a kúp csúcsa, és az asztal síkja közötti távolság.
Eredetileg 100 volt, de rácsavaroztam az asztalra egy 50mm-es tölgy palló darabot.

PSoft

Tegnap,két levelet is kaptam a kúpos rönkhasítókkal kapcsolatban.

Mindkét levél Fórumunk egy lelkes olvasójától jött,Ő nem regisztrált tag,csak olvasó.

Nagy Attila az ismeretlen segítő,aki leírta a tapasztalatait/véleményét a témával kapcsolatban,és elküldte nekem.

Előzetes engedélyével közzé teszem az írását,hátha tartalmaz olyan információkat a témával kapcsolatban,ami másoknak is hasznos lehet.

Tisztelt PSoft !

Elnézést, hogy így ismeretlenül önre török a levelemmel, de csak a segítőkész jó szándék vezérel.

A HobbyCNC Fórum rendszeres (mindennapi) olvasója vagyok, regisztrált tagja nem.

Olvastam a Mechanikai ötletek /10668 és 10678-10679-es hozzászólását.

10668  -ban feltett kérdésére a válasz: a 140 mm csúcsmagasság!asztal, az magas. Nem csak azért, mert az erdészeti rönkök 1m-esek, és azt háromba vágva, 330mm-ert kapunk aminek az egyharmadánál kellene behasítani a kúpnak , azaz 110mm-nél.
Ez ez elv.
A gyakorlatban, most készülök levinni 90 mm-re a csúcsmagasságot.
Indoklás : Nekem is megtépte a gépemet egy keményebb fa, kétszer is.
A hiba ott van, hogy a kúp csúcsa magasan van. Ha megszorul a kúp a fában, az egész tuskót, maga alá akarja gyűrni a kúp.
(ezért is hajolt el a tengely) Ha maga alá gyűri, a tengelyt hajlítja felfelé. Ha ez sikerült neki, már üt is a tengely.

Képzeljen el egy egyenlő szárú háromszöget. A háromszög csúcsa a kúp csúcsánál van , ahol belemegy  
a tuskóba. A háromszög másik két csúcsa, az a tuskó két széle ahol felfekszik a tárgyasztalra.
Ezt az egyenlő szárú háromszöget osszuk ketté, függőlegesen. Kapunk 2db derékszögű háromszöget.  
Innentől a forgásirány szerint beszélünk baloldali vagy jobboldali derékszögű háromszögről.  
A forgásirány , ugye a menet függvény. Jobbos vagy balos van a kúpon.

Tehát: arra kell törekedni, hogy a derékszögű háromszög függőleges befogója jóval rövidebb legyen a vízszintes befogónál.(terpesztés)
Ekkor még nehezebb dolga van a gépnek (kúpnak) átfordítani-maga alá gyűrni a tuskót, ezáltal nem tudja meghajlítani a tengelyt.  

Még egy dolog segít a kérdésen, ha a kúp alatt a tárgyasztalra van hegesztve , tengelyirányban egy vastag laposvas.
Amikor a tuskó már meghasadt, a kúp "húzza fel magára" a tuskót a laposvas is akadályozza az aláfordulást.

Nekem 2 éve van egy szalagfűrésszel egybe épített rönkhasítóm. 2.8 Kw motorral, 80-as cserélhető hegyű kúppal
csapágyházzal, láncos hajtással (az ékszíjcsúszás ellen) 538 rpm/min terheletlenül.
A diszperzites vödör átmérőjű friss akácrönkök egy reccsenéssel hasadtak, gond nélkül.
Már vagy 150q fát felhasogatott, gond nélkül. Most egy hete tréfált meg először a két év alatt.
De meg van az ellenszer.

Remélem érthető volt a leírásom. Ha valami kérdése van szívesen válaszolok.
Önök is a HCNC-n önzetlenül tesznek közzé információkat, amikből már én is sokat tanultam, vagy a helyes irányba mozdított el.

Még egyszer elnézést, hogy ismeretlenül "bekopogtattam".

Jó munkát,és sok sikert a géphez

-----------------------------------------------

Valami még lemaradt, most pótolom.

A baj inkább a kis átmérőjű tuskókkal van!      Mert, ha a kúp csúcsmagasság pl.: 110 mm
és a tuskó átmérő pl.: 150 mm, akkor a derékszögű háromszögünk függőleges befogójának hossza
110 mm, de a vízszintes befogó , csak 75 mm!! Ekkor nincs meg a megfelelő "terpesztés vagy erőkar."
Ekkor, mivel a vízszintes befogó rövidebb!! , mint a függőleges,  tehát ekkor képes a tuskót kissé összepréselve, maga alá gyűrni a kúp,..... és jönnek a bajok.

Egyre nagyobb átmérőjű tuskónál, a vízszintes befogó hossza is egyre jobban nő, ezáltal a terpesztés is,
ami jó nekünk,  mert csökken az aláfordulás esélye.  Ezért jó, ha a kúp csúcsmagassága lejjebb kerül,
mert a kisebb átmérőjű tuskókat, is hatékonyan hasítjuk.
A tuskó magassága (normál keretek között!!!) nem is mérvadó., mert azt alul hasítjuk, és mikor a hasítás megkezdődik, a kúp húzza magára a tuskót, és folyamatosan repeszti felfelé a tuskót.

A másik:
Nekem is CNC-vel készített kúpom van. De a nagy menetemelkedés miatt nem lehet, a kúpot nagyon hegyesre készíteni. Ez azért probléma, mert az   erő   amivel a tuskót neki toljuk a kúpnak , az relative nagy.
Ezen úgy tudtam segíteni, hogy a kúp hegyén lévő menet bekezdést, megköszörültem. Kézből.
Igazából a menet elejét borotva élesre köszörültem. A köszörülés alkalmával a menet bekezdés átmérőjéből is ment le egy pár tized, ami nem baj, mert hegyesedik.(átmérőcsökkenés)
Ezt egy nagy fordulatú, flexibilis tengelyű patronos befogású készülékkel oldottam meg.
( Ez olyan mint a Dremel, csak saját készítésű)
A patronban, egy 3-as szárra egy 25x3-as pici köszörű korong volt befogva. Finom kő!! A szár és korong az Dremel tartozék.
A menet ívét követve, a korong az árokban, és nagyon finoman nekidöntve a korongot a menet oldalának-élének, köszörültem. Kívül is- belül is. Így meg lehet "élezni" a menetet. Én csak kb. az első 1-1,5 menetszakaszt éleztem meg.
A különbség azonnal érezhető volt!!
Sokkal kisebb toló erőre  volt szükség, ahhoz, hogy a kúp "beleharapjon" a fába.

A harmadik:
Ezt még nem csináltam meg, és nem is láttam még sehol! Ötlet szintjén van, de kitaláltam.
Ugye ez a kúpos rönkhasító, elég veszélyes üzem. Amikor toljuk neki a tuskót a kúpnak, és a kúp már átjött a tuskón, akkor a kezünk ott lehet. Figyelmetlenség, kapkodás stb.
Ha a kúp belefúródik a kezünkbe/tenyerünkbe, még lerántani sem tudjuk, mert a kúposság, és a nagy menetemelkedés miatt, a kúp inkább magába/ra húzza a kezünket.
A kúpos rönkhasítók ellenlábasai is mindig ezt az érvet hozzák fel.  Jogosan!!!

Megoldás:
Képzelj el egy sarlót. De ennek két nyele van. Mind a két végén.
Tehát amit elképzeltünk az egy egyenes, majd egy ív, és még egy egyenes.
Az anyaga lehet, 20x20-as zártszelvény. Az ív, dongásító/ívhajlító géppel készül, kb. a legnagyobb hasítani kívánt tuskó rádiusszal. És ugye van neki két egyenes vége. A rádiusznak.
Most készítünk egy 30-40mm átmérőjű tömör anyagból egy távtartót, aminek a magassága:
kúp csúcsmagasság mínusz 10 mm. A távtartóba alul -felül M10-es menet. Ezt a távtartót alulról
fogatjuk fel, a tárgyasztal tetejére. A "kétnyelű sarló" egyik egyenes részének a  végében, készítünk egy 10.5mm-es furatot.A zártszelvénybe készítünk/behelyezünk egy gyűrűt is, hogy a csavar ne tudja összeroppantani.
Majd rácsavarozzuk a távtartónk tetejére, egy lapos alátéttel. (Esetleg lehet cifrázni, mondjuk, csapágyazott forgási ponttal, vagy eleve peremes - távtartós - részmenetes csavarral)    Az ív belső fele a kúpra néz!!      Így készen is van egy kar, amivel biztonsággal neki tolhatjuk a tuskót a kúpnak úgy, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a kezünk bánja.
Persze a távtartó által képzett forgáspontunknak a helyét, úgy kell meghatározni, hogy ha a "sarlót" toljuk   (a nem lerögzített egyenes résszel (fogantyúval))    a kúp felé, akkor "sarló"  ívének a belső középpontja , az pont a kúp csúcsára essen. (Ezt lehet, hogy többször kell elolvasni :-)
Így ha a "sarlónk" belső íve hozzá is ér a kúp hegyéhez, azt nem tudja magára rántani.  
A belső ív középpontjára ráhegeszthetünk egy 30mm átmérőjű, 2mm vastag korongot is, amivel , elérjük azt, hogy a kúp nem tud mással ütközni, csak ezzel a koronggal.
A kúpot nem kell félteni, hiszen keményebb anyagból van ( CrV) , mint a zártszelvény, vagy a sima vas korong. Ha mégis nagyon féltjük a kúp hegyét akkor a korong lehet pl. sárgaréz, a mit forraszthatunk a zártszelvényre, vagy a korong két szélén egy-egy M3-as sülyfej. csavarral rögzíthetünk a zártszelvényhez. Természetesen mindegyik fajta korongnak, előzőleg megcsináljuk a zártszelvény ívét, a tökéletes felfekvéshez.

.Ez hosszúra sikerült, de rövidebben nem tudtam leírni , ilyen részletességgel.

PSoft

Még,egy "szösszenet" erejéig visszatérve a kúpos hasító(k)ra.

Az elmúlt napokban "kifényesítettem" a © KoLa-féle hasítókúp cserélhető/hőkezelt hegyét.

Túl vagyok a 8m3 cser/tölgyfa hasogatásán!

Baromi nagy könnyebbség a fejszéhez képest ez a hasítókúp!
Pusztán két napom ment rá a hasogatásra,a hagyományos,fejszés technikával ez sokkal több lett volna.:))

Mint már előbbre írtam egy fogaskerekes hajtómű lett az "erőgép",3kW-os villanymotorral szerelve,a kimenő fordulata 200 a hajtóműnek.

Az asztallap/kúp magasság,....

Mint ahogy írtam 140mm volt a próbáknál.
Biztos,hogy ez is közrejátszott a kihajtó tengely elgörbülésénél.:(
A végleges verziónál csökkentettem a kúpmagasságot 70mm-re.

Ha lehet,NE "fikázzátok" a hevenyészve összeállított "gépvázat/asztalt".
Sürgetett az idő,majd kerül rá festék is,...

Szóval,a 70mm-es csúcsmagassággal,úgy néz ki bevált a technika.
Semmi gond nem volt,végigdolgozta a masina a két napot,hiba nélkül,és elfogyott a 8m3 hasogatni való.

Egy alkalommal ment "ágcsomó"-ba,....megállt a 3kW-os motor,mint a szög,megfogta a névlegesre állított hőkioldó,de a tengely nem görbült.
Ellenkező forgással sikerült a kúpot visszahúzni a rönkből,és a kúp hegye,NEM maradt a fában,mint ahogy mondták páran.
Lehet,hogy csak szerencsém volt!?

Ék nem került a kúp alá,nem látom az ék jelentőségét!
Megfelelő technikával a hasogatás teljesen biztonságos,egyszer sem akarta a kúp maga alá fordítani a fát.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5703.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5705.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5723.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5711.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5721.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/Has%edt%e1s/IMG_5722.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/IMG_5683.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/IMG_5685.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/IMG_5691.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/K%fapos_has%edt%f3/IMG_5693.JPG" border=0>

s2k5ycubj

Nem tudom mi bajod ezzel a "készülékkel",teljesen jól megcsináltad szerintem.[#eljen][#eljen][#eljen]

svejk

És a jobb térdeddel hányszor nyomtad meg akaratlanul a vészstoppot? :))