Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Egy jó fejsze és egy markos legény is el tudja végezni a munkát ... :)

Sz.József

Itt talán még 1/4-ed sincsen a magasság...
http://www.youtube.com/watch?v=4aY3NHPXuHg&feature=related" TARGET=_fnew>ITT

PSoft

Szeretettel várlak a következő hétvégén.

Kaja,pia,jó fejsze lesz!!!
Markos Legény,...na azt,majd meglássuk.:))

000000000

Nekem is sikíthatsz:))
2-4kw kimenőfordulat20- 50ig

mxjj54gxi

Én azt hittem, ezeknek a kúpoknak fekve tolják neki a rönköt!
Mármint nem a toló fekszik, hanem a rönk! :)
És ha elkapja a kúp, és elfekteti? Kéz törik, vagy ujj szakad?

Csuhás

Kezdetben az asztal vezeti, majd ha már repedni kezd akkor az asztalon a kúp alá hegesztett ék nem engedi elfordulni.

2dbfy8y

n2m4zws6

Sajnos ez nem mindíg poén, pár éve az egyik ismerősömnél egy MTZ-re raktak egy kúpot, méterfához csakhogy az át is fordult és egy jó lovász ember életébe került. Jó ez a megoldás, csak azért a biztonságra nagy figyelmet kell fektetni.

s7manbs8

Nekem erre van egy találmányom, 2 nagykabát dunyha télen és meg van oldva a fűtés, esetleg még belsőleg némi szilva sűrítmény lepárolva, ha a hőfok kint lemenne -20 alá ... :)

Sz.József

Ezeknek az ékeknek nem igazán értem a szerepét...  
Az ékhez igazából soha nem is ér hozzá a rönk. Ezért én nem is tettem rá éket.
Amikor már szétreccsent "kilométerekre" van a fa a "vezető" éktől, így nem is tud "vezetni".
Soha nem akart elfordulni a rönk. Pont ezért kell (szerintem) minél közelebb tenni a kúpot az asztalhoz.
Írtam én itt 1/3-ad meg 1/4-ed méreteket, de a lényeg, hogy a lehetőségekhez képest minél közelebb...
Ha kúp palástja az asztaltól kb. 10mm-re lenne, érzésem szerint úgy is működne a dolog...

Szóval, Refi!
Nem fekszik el sem a kugli sem a kezelő... :) Annyit azért ne igyon közbe... :)  
Az újak a helyen maradnak :)
Gondolj bele, mikor tudna elfordulni...
Talán akkor, ha magasan van a kúp központja és egy nagyon vékony kuglit hasítasz aminek nincsen támaszkodó felülete...

Sz.József

Igen, ezek az "MTZ"-s meg "méter fás" megoldások már veszélyesek is lehetnek...

Sz.József

Hát igen...
Itt aztán már nincsen vezetőék, meg asztal, meg kúpmagasság, csak bátorság... :)

000000000

Amivel mi vagy 20 éve az após fatelepén hasítottunk a gyári kúpos hasító volt megfelelően kialakított védőkerettel szemből nem lehetett a kúphoz még véletlenül sem nekiesni oldalról kellett a rönköt a kúp elé tenni illetve lábnál is volt keret körbe.Amiket most árulnak kész életveszély,semmi burkolat csak egy hevenyészett nyúlvány az elforgás ellen aztán ha a rőnk nem hasad végig hanem egy ághely miatt kifut  felette na akkor lesz cséphadaró meg menekülés.Szépek ezek a bemutatóvideók róla csak  a fahasogatás nem csak csomómentes fáról szól.Hasogattunk hidraulikussal is ott is előfordult hogy a fában lévő feszültség akkor szabadult fel aztán két méterre ugrott a géptől oldalra.Aki akkor mellette áll biztos lábtörés illetve még a kúpos okozhat meglepit amikor nyers fában a csomó miatt nem akart repedni aztán a kúp surlódása miatt gőz keletkezett ,szó szerint lerobbant a kúpról szórva a szilánkokat.Ezek mind átélt dolgok.Tavaly télen én is használtam kúpos hasítót csak a kugli minősége miatt kb.egynegyede alkalmatlan volt,szalagfűrésszel kellett felaprózni.Vigyázzon mindenki aki ilyen gépekkel dolgozik,meg persze a fejsze is veszélyes.

000000000

Hova gondolsz?
Ha veszélyes lenne nem árulnák.
Már te is megkérdőjelezed az emberek tudását.
Burkolat? Az minek? Csak útban van.

000000000

Ezek kifejezetten emberbarát a testi épség hatékony megőrzésére kifejlesztett gépek eszközök amiket fokoz alkalmazójuk kellő szakmai hozzáértése gyakorlata.Kétfajta ember létezik:akit ért baleset meg akit érni fog.