Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Ez esetben más lehet a helyzet,ha meg tudod oldani,hogy mindíg azonos vonalon mozogjon a drót.
De a kérdésed előszőr nem erre a megoldásra szólt,mert itt egy végtelenített drótot használnál,én pedig egy a görgőn mindkét végén rögzített drótról beszéltem.
De azért megnézném ,hogy hogyan tartod mindíg ugyan ott a drótot,mert az el akar majd mászni oldalra,hol az egyik irányba,hol pedig a másikba.

xfg6v697j

Akkor te tudhatod,hogy hogyan oldották meg az oldalramászás problémáját,mert engem érdekelne.

7vpav5d32

Elfordítod a tengelyt a menetemelkedés szögéve és már nem is mászik semmi.

xfg6v697j

Szerintem,attól még ugyan úgy elmászik.

000000000

Csináltam egy vázlatot. Volna egy "dob" amin két váll megtartja a 3 vagy több menetet a forgás során. A drótkötél 2 vége ki van feszítve/rögzítve.
A motor persze a dobot forgatja, így haladhat előre hátra a híd. Majdnem ugyanúgy, mintha fogasszíjtárcsa/fogasszíj mechanizmus lenne.

http://kepfeltoltes.hu/121002/cseve_www.kepfeltoltes.hu_.gif

xfg6v697j

Ha nem tud oldalra mászni akkor igyekszik egymásra kapni.

000000000

Az lehet. Erre már viszont kitaláltam valamit.

mex

Ha odakerülök, lefényképezem, de bevallom ilyen szemmel még nem nézegettem, csak mint lehetséges alanyt mentettem meg a zúzdától, (mert minden szir-sz..t összeszedtem), egyszerűen nem voltam képes ott hagyni ilyen "kincseket".

Szalai György

Megoldás lehetne esetleg, hogy a dob, a saját tengelyén, menettel közlekedik, tengely irányban. A menet emelkedése meg pont akkora, mint a kötél vastagsága. Így a dobon változik ugyan a legördülő kötél pozíciója, de a dob is épp annyival arrébb mászik. Elég bonyolult megoldás volna egy szíjjal össze hasonlitva.

xfg6v697j

Elég ha szabadon mozoghat a dob a tengely hosszábban.
Majd beáll magátol.

000000000

A Roland PNC2100A gépen is valami hasonló megoldással mozgatnak. Ilyen volt a cégnél valamikor. Bár szét nem kaptam, de látható volt a "drótköteles" mozgatás.

000000000

Sziasztok!
 Lenne egy olyan kérdésem,hogy most épül a maró gépem 1,9Nm-es léptető motort tervezek hozzá és 12x3-as trapézmenetes szár lesz rajt,kérdésem a következő lenne tegyek rá bordás szíjas áttételt vagy direktbe kössem egy tengelykapcsolóval a trapézmenetes szárra a motorokat?

000000000

Szia,

Ha teszel ra lassito attetelt akko lassabb lesz de nagyobb erovel tudod mozgatni a szanodat pl nagyobb gyorsulas erteket tudsz beallitani, ha gyorsitod akkor forditva. Mint minden hajtaselemnek egy fogasszijas attetelnek is van hatasfoka es valamekkora hibaja is. Roviden ennyi.
Az hogy a te esetedben mi lenne az optimalis ahhoz nem adtal meg elegendo informaciot.  
Eloszor is tudni kene hogy nagyjabol milyen forgacsolasi parameterekkel akarsz dolgozni.
Ebbol meg kell hatarozni hogy mekkora elotolasi sebessegre, elotoloerore, van szukseged. Figyelembe kell venni az osszes forgo elem tehetetlenseget (orso, motor forgoresz, szijtarcsak stb) es linearisan mozgo elemek tomeget. Ezeknek a felgyorsitasahoz illetve megallitasahoz szukseges ero illetve forgatonyomatek szinten hozzaadodik a terheleshez. Tovabba a vesztesegek, amik igen jelentosik is lehetnek (Pl orso anya surlodas)
ha ezt mind megvan akkor ossze tudod vetni a motorod fordulatszam nyomatek jelleggorbejevel, es megkeresed a legoptimalisabb attetelt. Ezenkivul vannak korlatozo tenyezok pl ha muanyag anyad van akkor eleve nem porgetheted egy bizonyos sebessegnel jobban az orsot.

Mindezeket meghatarozni nagyon nehez feladat, raadasul itt pl a surlodas fugghet a sebessegtol, a tehetetlenseg kiszamitasahoz meg ugye nem tudod elore hogy pl milyen szijtarcsakkal kalkulalj, szoval szep kis osszefugges a vegeredmeny.

Mindezt azert irtam le hogy nagyjabol atlasd hogy mukodik ez.

Ha nagyon precizen meg akarod hatarozni akkor probald meg felvenni a kapcsolatot Tibor45-el. a topikjaban (Robsy CNC hajtástechnika) sok hasznos informaciot olvashatsz ezzel kapcsolatban. Neki van egy meretezo progija is erre.

Szoval most jon az a valasz aminek gyakorlati hasznat is veszed:

Eleg eros motorod van es 3mm es menetemelkedessel eleg tag hatarok kozt tudsz majd mozogni attetel nelkul is. Ha attetelt hasznalsz akkor meg tobb modositasi lehetoseged lesz kikiserletezheted mi az optimalis attetel, kulondozo munkakhoz esetleg tudod varialni igy univerzalisabb geped lesz. ugy valaszd meg a tengelytavot hogy tobb fele tarcsat is ki tudj probalni.

Udv

svejk

C45, C65 minőségű, 40-120 mm átmérőjű anyagokhoz milyen lap dukál gépi szalagfűrészbe?
Esteleg egyéb technológiai adatok a daraboláshoz?
(szalagsebesség, előtolás)
Van itt egy fórumtársunk akinek ilyen cége van, vagy ilyen cégnél dolgozik, de nem jut eszembe a neve. Talán miskolci cég...

000000000

szia köszönöm a választ beszerzek több fajta átételt és kipróbálom melyik lenne nekem a legmegfelelőbb.