Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez az utolsó mondat odavert! [#eljen]  
Jót röhögtem :))  

No de hagyjátok most már abba, mert irgum-burgum lesz!!

000000000

000000000

Sziasztok,

Tud valaki valamilyen kepletet, vagy akar okolszabajt arra hogy mekkora egy fogaaszijhajtas vesztesege,- vagyis mekkora nyomatekot emeszt fel.

Udv

000000000

Nincs jelentősége!
Úgyis mindent túlméretezünk.

9pk59nuy

Hajtástechnikai szakember mondta, hogy a fogasszíj 95% körüli hatásfokkal melózik.

000000000

Köszi a valaszokat!

Kicsit rosszul tettem fel a kérdést, nem szimpla hajtasrol van szo.
Az Omega hajtásos plotteremnél bizony számitasba kellett(volna)venni. Az hogy mennyire volt feszes a szíj nagyban befolyásolta a veszteséget.Most is egy eléggé összetett hajtast akarok méretezni (elég sok helyen meg lesz hajlítva a szíj) Pontosabban ezt akarom eldönteni hogy, hogy oldjam meg a hajtást. Szóval valami olyan összefüggés kéne amiben szerepel ez is. Vagy valami ötlet hogy hol lehet utánanézni.

Üdv

Sz.József

Adok-veszek >> Kulcsár Zoltánnak:
Én ezekből gondoltam, hogy valahol fellelhető 10-es alátámasztott:
http://www.seekpart.com/company/712/products/2011111515534277681134277.html" TARGET=_fnew>SBR10UU-1
http://www.tradesparq.com/products/352553/Slide-Unit-SBR10UU-manufacturers" TARGET=_fnew>SBR10UU-2
http://www.ebay.com/itm/Linear-Ball-Bearing-Block-4pcs-SBR10UU-10mm-CNC-Router-/250993588813?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a70623a4d#ht_5374wt_906" TARGET=_fnew>ebay-on sajnos csak kocsi...
[#nemtudom][#rinya]

besirkyjh

SzJozsef kérdezte az adok veszekben .

"Ha megszeretnék spórolni egy regisztrációt, akkor megtudod nekem mondani, hogy alátámasztott linekkel is foglalkoznak? (pl. 10mm-esbe)
Köszi."

A http://www.hidropress.hu/index.php?page=/index_belso.nml&subpage=/hu/elerhetosegeink.nml" TARGET=_fnew>Hidropress
Nem igazán foglalkozik lintechnikával , valoszinü máshol is használatos a H6-os illesztettségü tengely ezért van náluk .
A 10mm-es alátámasztott tengely nem valoszinü hogy beszerezhetö , legalább is én még nem találkoztam vele .Ez már annyira kicsi hogy a rávalo nyitott persely nagyon kis eröre is megnyillik igy szerintem részünkre használhatatlan .Helyette inkább a kisebb acél kocsi vagy a nagyobb átméröjü zárt golyosperselyt ajánlanám ( ez persze függ az áthidalni kivánt távolságtol is ( pl átmérö 10-6s tengelynél nekem a 300mm a maximum hossz ) .

besirkyjh

Közben irtam és ezt nem láttam .

Az hogy kina mit tud gyártani az nem érdekes de sinek nélkül sajnos semmit nem ér ( lehet sinekkel sem ? ).
Szeretek a határon szerelni mechanikát de ez nekem nem bizalom gerjesztö .
Szereltél már ilyen alátámasztott lenekkel ?

Sz.József

Nem, nem szereltem még ilyet, ezért 0 tapasztalat...
Csak arra gondolta, nem olyan veszett drága (viszonylag kicsi)  
és azért és egy kis igényű, kis igénybevételű gép esetén csak többet érne a "fióksíntől"...
Talán egy nyákfúrástól / nyákmarástól nemigen "szenvedne"...
"Szereltél már ilyen alátámasztott lenekkel ? "
Mik a buktatói...?

w987wzmm

http://www.napirossz.hu/Thumbnails/9555.w-800.h0.q100.jpg" border=0>

besirkyjh

Na előkerültem .

Lehet a sinekkel nincs is különösebb gond bár nagyon keskeny felületen fekszik fel rajta a rudazat . A hasitott csapágyak már inkább problémásak mert szét tudnak nyilni ( nem csak rugalmasan ) , Ez oda vezet hogy a linek párhuzamára nem annyira reagál hisz a csapágy "leköveti" a hibát .Ebböl késöbb természetesen méretbeli problémák lehetnek és rezonanciához vezet a gép bizonyos pontjain .Egy Mi általunk cnc-nek nevezett gépen a csapágyak a radiális terhelést nem csak 1 iránybol kapják ( 360fokban bárhonnan ) ezért számit a rudazat rögzitése is a profilon .Ha számolunk egy kicsit akkor szerintem M3-as csavarokkal van rögzitve az alutartora ami kisebb oldalirányu terhelésre már deformálodik .
Nyák marás ? Hát nem tudom létezik e olyan gép amit csak arra használnánk hogy nyákot gravirozzunk vele .
Tapasztalatbol mondom hogy egy A4-esmunkaterületü gépet még szépen össze lehet szerelni 16mm-es rudazattal és zárt golyospersellyel és az nem csak nyák gravirozásra lenne jo .Egy dolog viszont minden csapágyazásnál lényeges az azonos tengelyen lévö csapágyak távolsága adja végül is a csapágyazás és ezáltal a gép merevségét ( ez az egyik legfontosabb ) .Mellesleg a 16-os zárt perselyes kisebb helyet foglal mint a nyitott 10-es a profiljával együtt .
Nincs bizalmam ezekkel a kicsikkel szemben .

Sz.József

Köszz az infókat, meg hogy leírtad tapasztalataidat /véleményedet.
Újra áttanulmányozom a dimenziókat (befoglaló mérteket) és nem utolsó sorban a beszerzési lehetőségeket...

Sz.József

Természetesen Kulcsár Zoltánnak szántam a választ...

besirkyjh

Vettem a lapot :)

Természetesen ebben van egy kis elfogultság is de azért van benne igazság .
Ezeket a lineket elsösorban konvejorok épitéséhez és anyagtovábbito asztalokhoz fejelesztették ki .Az csak hab a tortán hogy tényleg nagyságrendekkel jobb a fioksintöl és még meg is fizethetö .Mindentovábbi nélkül épithetö belöle jo nagy gép is és kicsi is de elötte infozni kel és számolni sokat sokat !