Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bicska

Nem, csak a polírozáshoz, viszont nem tudom, hogy a forgatóba hogy lesz majd befogva, ha nem a palástnál (az sérülékeny), mert csak a palást és a furat/menet fut a csavar egyik rész sem...

000000000

Ha a furat fut,ki órázott tüskére kell húzni.

Egyújabbgépépítő

Elkezdtem rendbe tenni (vagy tönkretenni [#vigyor3]) az új szerzeményemet egy SC53 PRECISE spindle-t.
A csapágy részt nem tervezem szétszedni mivel úgy néz ki csendesen fut. A front csapágy kerámia.
Pneumatikusan nyitja a patront, ami csak nagy nyomásra nyitott.
Szétszedtem, az alábbi rajz alapján úgy tűnik az alsó részben kevés az olaj, milyen olajjal kell után tölteni.
http://cnctar.hobbycnc.hu/egyujabbgepepito/KEPEK/Precise_pneu.bmp" border=0>

svejk

Mivel hydro-pneumatikus egység, gondolom hidraulika olajjal.
De először ki kellene deríteni hol szökött el az olaj...

Egyújabbgépépítő

Ebben egészen sűrű olaj van, nem láttam sehol folyást, nem sok hiányzik belőle.
Ami nekem itthon van az sokkal hígabb, nem tudom milyen típust keressek.

hostya

Igen ezekben a hidro-pneumetikus nyomásfokozókban speciális "sűrű" (H-100)olajat használnak, pont azért hogy az esetleges szivárgások igy nehezebben  alakulnak ki. Az olaj olyan sűrű mint a méz szobahőmérsékleten.
Nekem van ilyen olajam.  
Ha jösz Hatvanba, akkor viszek neked. Gondolom egy féldeci elég lesz, de ha több kell akkor szólj. (nekem is csak kb 1 liter van)

robokacsa

ismét okulásként nálam hozzá nem értőbbeknek.
mikor elkezdtem bekötni a léptetőmotorokat, párhuzamosan bipolárisan, vezetékezéssel, és csatlakozóval a vezeték végén.
megpróbáltam megtekerni a,(esetemben z tengelyt) és éreztem, hogy akadozva tudom tekerni, és itt volt a baj, mert nem gondoltam rá, hogy elkötöttem valamit.....
azthittem akad a mechanika valahol....
sajna nem így volt, h2-m egy csatornája le is hasalt tőle.
tehát a tanulság, ha bekábelezted a motort, és rajt a csati, meg minden szépnek és jónak tűnik, csak éppen nem tudod, csak "darabosan " tekerni a motort, akkor bizony elkötöttél valamit....

hostya

Csak hogy én is értsem...
Mert még előtte állok az ilyen melléfogásoknak, de biztos lesz nekem is.
Tehát mikor érezhető a "darabos" kézi mozgatás?
1. amikor a vezérlővel össze van kötve, de a vezérlő nincs bekapcsolva, vagy
2. a vezérlővel össze van kötve, és a vezérlő be van kapcsolva.

robokacsa

próbálj meg egy mocit, csak kézben tekergetni, és különböző kivezetéseit zárd össze. ha nem jó tekercspárt kötsz össze, akkor jelentkezik a darabos tekergetés.
tehát, még nincs semmiféle vezérlésre rádugva, csak úgy alapból....
és ha jól kötöd össze a vezetékeket, 1 tekercs első lábát  a 2 tekercs első lábával(párhuzamosan)eme esetben, akkor alig észrevehető, szinte simán tekerhető a moci.
de ha pl az első tekercs első kivezetését összekötöd az első tekercs másodikéval, azaz rövidrezárod, már érdekesen fogod tekergetni a mocit, akadozva.
arra most nem emlékszem, mi van akkor, amikor mind a 8 vezetéket egybefogom, mintha nehezen lehetne ,de simán tekerni?.

robokacsa

ezeket a "teszteket" viszonylag nagy mocikon végeztem 1Nm es nyomatékún, de kicsit kisebb mocikon is bizonyosan megfigyelhető ez a jelenség.

s7manbs8

Az lenne a furcsa, ha nem hogy akadozna, hanem még saját magát megtekerné, bizonyos ko9mbinációnál, kész is lenne az örökmozgó. :):)

hostya

Nekem kétféle motorom van mindkettő 1Nm alatti nyomatékú.
Az egyik bipoláris (4 vezetékes) ezt ha kézzel forgatom érezni hogy "darabos" meg lehet számolni az egy fordulatra eső lépésszámot.
A másik unipoláris (6 vezetékes) itt már kevésbé érezhető, de kis odafigyeléssel itt is megszámolható a lépésszám.
Mindkét motoron csatlakozó van, és most éppen semmivel sem tudom összezárni a kivezetéseket, de holnap kipróbálom.
Köszönöm.

Egyújabbgépépítő

Ezt nagyon megköszönöm. Fél deci bőven elég, valószínű ilyen kis menyiséget nem tudnék venni.
Én délelőtt tudok csak menni majd kereslek.

s7manbs8

http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrom%C3%A1gneses_indukci%C3%B3" TARGET=_fnew>Elektromágneses indukció jelensége (itt:Mozgási indukció)

és még:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lenz-t%C3%B6rv%C3%A9ny" TARGET=_fnew>Lenz törvénye

Fenti jelenségek megmagyarázzák, miért döcög a motor, ha bizonyos vezeték végeit összekötöd és közben megpróbálod forgatni.

svejk

Ilyen http://kenoanyag.com/owen.htm" TARGET=_fnew>MHO 2200EP-t tudok adni mindkettőtöknek, ez szobahőmérsékleten olyan mint a hűtőben levő méz.