Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

korbendallas

http://users.atw.hu/korbendallas/kepek/gep.JPG" border=0>

korbendallas

nem vágom miért nem megy a kép. De ha ráálsz és jobb egérgomb view image, akkor előjön

korbendallas

A másik dolog amin már nagyon sokat agyaltam, hogyan, mivel tudnám feldarabolni az alu profilt. Gondolkoztam egy gérvágó vásárláson, de horror áron vannak a márkásabbak. Az olcsókban nem tudom, hogy megbízhatok-e. A 90-es profilhoz, meg valami nagy gép kellene. Igazából nem szívesen adnék ki több 10EFt-t, hogy egyszer feldaraboljak pár profilt. Esetleg kézi gér vágó? Vagy azzal nagyon lassú?

43pbwjg8s

Horonyanya:
Mechanikai ötletek #8235
Olcsó!
szerintem náluk is lehet kapni hosszú, léc horonyanyasort.

Szalai György

Az alumínium profilok összeépítésében fontos szerepet játszik a derékszögű, „vég a lappal” kapcsolat. Megmunkáló gép építés esetén, (Nem polc.) a szerkezettől elvárt pontosság miatt fontos a végek nagyon precíz megmunkálása. Hossz és szög egyaránt fontos. Ezt sem kézi gérvágóval, sem az asztalos kisiparban használt eszközökkel nem lehet elérni, mert azok a darabolók nem elég pontosak, nem elég merevek hozzá. Fontos volna a nagy (1m2) gépasztal, azon az egy fokon belüli (0,1fok!) pontos pozícionálhatóság, rögzíthetőség és a tárcsafűrész merev megvezetése, gépi előtolása. Már a fűrész tengelynek is kottyanás mentes csapágyazásúnak kell lennie, hogy elérhető legyen egy 0,1mm pontos vágás.  A vágás közbeni folyadékhűtés kenés nélkül nem lesz szép az eredmény.
Ha csak derékszögű vágásra van szükség, akkor az ideálishoz legközelebbi eredményt a vastelepeken fellelhető vasipari szalagfűrészek adják. Egyéb szögvágásokra, (Átlós merevítők.) ezek is alkalmatlanok.
Némi kis egyezkedés után egyedi esetben, megengedik a használatukat. Egy ilyen derékszögvágáson, házi utáncsiszolással már csak rontani lehet.

korbendallas

Én is valahogy ilyesmire gondoltam. Mert egyszerűnek hangzik derékszögben vágni, na de pontosan... Köszönöm a javaslatot! Körül nézek itt a környéken, hátha valahol bevállalják. Esetleg itt a fórumon is körbe érdeklődöm, hátha valaki tud segíteni. De ez már másik topik téma...

Szalai György

Talán egy maró-végmegmunkáló egyszerűbben összehozható volna.
Méteres gerenda, rá egy precíz golyóscsapágyazott zsanér, a tengelye egyik vége csúccsal megnyomva. A zsanér egyik fele a gerendához rögzítve két rövid sínen és négy kocsin. A felsőn meg karra szerelve egy kézi felsőmarógép vízszintesen. Ezzel elődarabolás után, készre lehetne marni a végeket. Egyszeri kellő beállítás után, pontos és megismételhető eredményt adhatna.

korbendallas

Ez sem rossz ötlet. Közben én is gondolkozom. Kb a legtöbb azonos hosszúságú profil 20db. Mi lenne, ha lapos vasakat megfurkálnék és horony anyák segítségével össze fognám az összeset. Ez ugye így 40mm*20=800mm. Ezt pedig elvinném valakihez akinek van ekkora munkatartománya és mindkét végét lemarná?

Szalai György

Nyolcvan centi hosszon egy fok eltérés kb. 14mm körüli problémát okoz.
Tehát akkora gép kéne, amin a 80cm hosszú tömbödnek mindkét végét egyetlen felfogásból lehet megmunkálni. Így a gép szöghibája, a tömböd mindkét végén azonos mértékű és azonos irányú. Ha a felhasználásban ezek a hibák egymást épp kiegyenlítik, akkor tökéletes a megoldás. Ha viszont összeadódnak, akkor baj van.
A leg üdvözítőbb, egy nagy áteresztő képességű eszterga lehetne. Egyesével megforgatva az anyagot, a végei szinte szöghiba nélkül lemunkálhatók. Ütköző használatával pedig a hosszak is nagyon-nagyon egyformák lesznek.

43pbwjg8s

Én egyszerűbbre vettem a dolgot mivel éppenpontosanhogy nem tudtam szépen vágni a profilt.
Nincsenek összeillesztve a végek.
Egyrész a pontosan derékszögbe munkált sarokelemek azok amelyek megfogják és megvezetik a profilokat, valamint egy sík acéllap van hátul feltéve L alakban amelyeken a két profil csavarvájatainak megfelelően két-két sor furatot tettem fel.
A két elemmel már ugyis megfeleő erősséggel tudom összefogni a profilokat, hogy azokj ne mozduljanak el egymáshoz képest. Az egyik profil vége nem érintkezik a másik lapjával.

Innentől nem volt gond a pontos vágás.
Viszont nagyon figyelni kellett a fixálásnál a pontos pozícionálásra. Utána rendesen lehúzva azt már csak én és csak szerszámmal tudom egymáshoz képest elmozdítani.

lehet mégis el kellene vinni a gépemet Hatvanba? De nincs rá money.
Szégyellném ezeket a megoldásokat mert a vágatok (amelyek igy funkció nélküliek ugyan) csúnyák. De hát ez van.  
Tudod:
Ami van azt eszi az ember.

korbendallas

Köszi, ez is jó ötletnek tűnik. Nem akarok nagyképűsködni de én is gondoltam rá. Ezek szerint működik a dolog. Lehet ez lenne a legolcsóbb megoldás.
Meg szegény ember vízzel főz. Valami ilyesmi mondás is van:)

Rabb Ferenc

Néhány műszerelőlapot kell készítenem sok-sok alakos kivágással. Az anyaga 3mm-es ötvözött alu lemez. A gondom a következő: a KRESS maróm elvileg 10 és 30 ezer között tud pörögni. A használandó szerszám 3mm-es kétélű maró.

Nem sok egy kicsit a tízezer? Esetleg egy kis kenés javítana a helyzeten? Mekkora fogásmélység és előtolás használható?

ra8nsmk6w

Ha ötvözött az alu akkor nem lesz gondod. A minimális kenés nem árt. A 10 000 n\min nem sok.Most fejeztem be én is egy több darabból álló kollekciót 3mmm elox aluból. Kapcsolószekrény előlap, monitor kivágás és kezelőszervek kör és négyzet alakú kivágása volt. Az anyag az borzalmas volt. 1mm mélység és 400 tolás volt a megfelelő. A 600x450 előlap 22 perc alatt volt kész úgy, hogy semmi útómunkára nem volt szükség. A szerszám nálam is a 3mm kétélű volt 6mm száron

Rabb Ferenc

Köszi, sokat segítettél. Az enyén is 600-as hosszú, de csak 480-at tudok mozogni, ezért félúton át kell szerelni, és újra pozicionálni. De ezt már megszoktam a nagyobb daraboknál. Holnap nekieresztem...

ra8nsmk6w

Ha van lehetőséged próbamarásra akkor azt tedd meg. Ha mégis lágy az anyag akkor már a lefúrásnál  kenni kell ( ez a legkritikusabb)Dolgoztam nagyon jó ötvözött aluminiummal is, az maga a mennybéli boldogság, és nyugalom, semmi adrenalin.