Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Nem tudom nálad mit jelent a nagyobbacska AC szervo, de most kiváncsiságból megnéztem  egy 15 kW 8 pólusút. Szépen le lehet számolni a pólusokat az ugráskból. Rettenetesen megfogja a rövidzár. Egyébként a főorsómotorok egy-két kivételtől eltekintve aszinkronok.

000000000

Akkor most azt kellene tenned, hogy szerény DC 5V-ot kössél (egy jó kis laposelem is megteszi, ha nincs változtatható stabilizált labortápod)a motor bármyelyik két tekercskivezetésére és így majdnem a nyomatékállandójának megfelelő ellennyomatékkel tudnád csak tekerni (amit tuti éreznél a kezeddel), ha állandó mágnes is van benne. Minden félfordulatnál ismétlődne a "döccenés", ha 4 pólusú.
Bár most látom, ha a durva és hasraütütt 12V-al már csináltál ilyet, és ott se volt semmi akadás, akkor itt depláne nem lesz, tehát aszinkron motorod van.

000000000

Neked teljesen igazad van, hiszen már egy 0.5 Nm-es léptető motornál is úgy van, ahogy írtad.
Nagy teljesítményű AC szervonál tehát depláne, "bebetonozottá" változik a tengelye már kis fordulaton is.

000000000

Igy van, 12 voltal néztem, nincs döccenés.

Akkor szerinted is mehet a frekiváltó?

000000000

Mehet, ha elég izmos a frekiváltód, azaz tud 2 kW-ot, vagy többet.

000000000

Köszönöm, neked is meg mindenkinek a segítséget!

Majd hívlak, ha mennék.

Szalai György

A motor folyamatos árama, a #7076 szerint, I cont. = 8,6 A.
12 VDC / 5 Ohm = 2,4 A ≈ 28% I cont. (Nem kártékony.)

Ez ellenállásmérés nélkül választ adott a kérdésre. Hasznos Hobbyista „durva és hasraütütt” huszárvágás volt, a méréssel és számítással megalapozott, mérnöki megoldással szemben.

PSoft

Tibor,csak egy kérdés...
Ha,nem haragszol.

Az a "szerény DC 5V" mennyire szerény,és mennyire nem hasraütött???[#nemtudom]

000000000

Nagy tévedésben vagy, mert szegény Danibá "berosszt" volna, ha megpróbálta volna így eltekerni a motor tengelyét kézzel, és ilyen rosszat gondolom nem kívánhatsz neki te sem.:) Ugyanis ha nem vetted volna észre én sem a leégéstől féltettem a motort, miután ~2 kW-os, hanem a nyomatékállandója miatt kértem ezt, hogy netán el is tudja tekerni, még az 5 V is necces, ha utánaszámolsz, milyen "élet" keletkezik egy ekkora motorban 1 A hatására. Nem kell Neked is felvenned azt a stílust, mint egyesek itta Fórumon, hogy a hozzá nem értésüket sértődéssel, előitélettel, ....,  kompenzálják, ez nagyon rosszul áll Neked, és többre tartalak. Ennyi jutott hirtlen eszembe a nagy huszárvágásodról.:) Ja meg hogy mostanában többet netezel, kevesebbet gondolkozol logikusan...:)

000000000

Replay gomb "kedves" barátom, mint Györgynek!:) #7132

PSoft

Írni akartam.....
De aztán mégse.
Valami győzött.
Találd ki,hogy...
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/szm%e1jlik/3426.gif" border=0>

000000000

Nem találgatok semmit..., azt cáfold meg szakmailag, amit írtam válaszként.

Szalai György

Hát épp ez volt a lényeg. Csak akkor rosszul tettem fel a kérdést. Nem azt kellett volna kérdezni, hogy ugrál-e a forgórész tekergetés közben, hanem hogy milyen Szinű utána Danibá alsónadrágja. Az egyértelműen mutatja a forgórész mágnesességét. De ha te jól bekalkuláltad Danibát, akkor szerencsére nincs baj. Majd igyekszem én is többet gondolkodni.

svejk

Siemens-ből van 750-2,2kW-ig én azokon nem érzem :(

svejk

Lehet már megint 5-en 6 félét beszélünk?
Tehát "döccenéseket" nem érzek, természetesen fogja a tengelyt a rövidzár mint a disznó a siemenseknél.