Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ekkor persze a sík már nem sík.

ra8nsmk6w

Ha esztétikai marást akarsz végezni elállithatod valahogy úgy mint a helikopter amikor rákapcsol.Ebben az esetben lesz egy kis iv a megmunkálásban.Ha csúszó, sikló, vagy pontos illesztett felület kell azt úgy is köszörülni illik.

000000000

Jó,de mit és hogyan lehet elállítani? 4 tengelyes a gép? Teljesen idióta vagyok?

bmejdz9nu

A döntésre én is gondoltam... pl. csak egy tizedet... de ez elég macerás és akkor már nem is sík... De szerintem nem ez a megoldás. A többlapkás csúcsminőségű felületmarókat is döntik? Ezek akár százezer forintos szerszámok! Nem hiszem... De akkor hogyan? Láttam már táblákat síkbamarva...

ra8nsmk6w

Csak a függöleges szerszám tengelyt, egyébként az minden marógépen szögbe is állitható

bmejdz9nu

Nekem is a BF20-on... ez nem probléma... de valóban ez a "hivatalos" eljárás...
Ha valaki marást tanult az biztos tudja... megnyugtató lenne egy ilyen válasz...
Pl. egy autógyárban a hengerfejeket is ilyennel marják síkba... de ott - szerintem - nem döntik, mert akkor nem passzona össze... vagy?

000000000

Helló Péter! Nem döntik.
Helló Gyula! Többször le lettem teremtve, hogy ez hobby cnc fórum, ezért értetlenkedtem, azt hittem hobbygépen lesz alkalmazva az ütőkés. Azt én is tudom, hogy a főorsó a legtöbb hagyományos marógépen szögben elfordítható.

bmejdz9nu

Ezt a "letermtést" ki tette...? Nem volt normál...
A hobby CNC alkalmazás arról szól mit lehet átvenni a profiból... az ütőkést át lehet...valahogy kell szép felületet csinálni... vagy marad a csiszolópapír...  
...és sok egyebet... Nem rossz tudni a "nagyok" hogy csinálják... Vagy jobb nem tudni... és hü...e maradni...?

000000000

Semmi extra, normál síkmarófejeket használnak
-használunk[#hehe]- anyagminőséghez választva váltólapkát és persze forgácsolási paramétereket. Sohasem találkoztam ilyen problémával.

bmejdz9nu

Talán akkor a "lapka" vagy a vágóél kialakítása nem megfelelő...??? Milyen forma lehet jó aluhoz?

j3rx6bsjd

Jól gondoltad,ha "söpör" a maró akkor meg kell dönteni a fejet,de nem egy tizedet hanem csak annyit,hogy éppen ne érjen le a hátulja a marónak.Így tükrös lesz a felületed,de még annyira sík marad,hogy az általános tűrésbe beleférjen.Ha ennél profibb(síkabb) felületre vágysz más megmunkálási mód után kell nézned pl:acélnál síkköszörű

000000000

Szia Péter!
Milyen géppel martál ütőkéssel?
Kellően merev gép volt? Néhány század
deformáció terheléskor pillanatok alatt
összejön még erősebb gépmechanikánál is,
elég ha rákönyökölsz. Ez a jelenség pedig
egyik oka lehet a nem szép felületnek.

ra8nsmk6w

Péter nézd meg, hogy a BF-20 orsója nem lóg e néhány századot. Ezt az ütökés belépésénél az anyagnál is láthatod. Ha van akkor az okozhat alternáló mozgást és a "seprési"periodusban is forgácsol

000000000

Nem hiszem, hogy azzal van a baj, hiszen azt írtad csak akkor lesz gázos a felület mikor, másodszor éri a kés a felületet. Lehet, hogy hosszan lóg ki a kés, a kilógáshoz képest nagy a fogásvétel, vékony a nyersanyag és erősen húztad meg a satudat, vagy a rögzítőkörmöket ... Az orsó csak nem lóg. Ha kiér a kés, tehát megszűnnek a forgácsleválasztásból eredő erők akkor is karcolja a felületet? Több irányból is próbáltad?

bmejdz9nu