Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

ez a 43mm - szabványosnak tekinthető... a pisztolyfúrók is ilyenek... általában...

000000000

Peter azt hiszem felreertettel. Nem a nyakmeret erdekel most, hanem maga a geptest.  

Geza, AEG-nek mekkora a befoglalo henger merete? (atmero erdekel leginkabb)

bmejdz9nu

Lassan megérkezik a #672 a fúrófejkészlet...
Most, hogy jobban nézegetem a képet nem értem, hogyan fog működni...?
Mert ha pl. egy aluba akarok egy kört marni... akkor a keményfémlapkán túli rész neki fog menni az anyagnak.... elő kell marni? vagy hogyan? vagy rosszul látom? Használt már valaki ilyen szerkezetet?

000000000

Szia!
Ez simító kiesztergáló készlet. Elő kell fúrni, átmérőre nem szokás 0.5-nél többet ráhagyni,habár van aki ezt okosan meg fogja cáfolni, mint általában. [#awink]

bmejdz9nu

Köszi... Tehát előfúrás kell...
De az is megoldható ha pl. 50mm-es luk kell akkor 10-es-el (vagy amekkora van itthon)előfúrok és mindíg kijebb álítom a szerkezetet? vagy/és cserélgetem a szerszámokat?

000000000

Elvileg. Csak sokáig fog tartani, tényleg nem ajánlatos vele a nagy fogásvétel. Van nagyoló kiesztergáló is, -kicsit- hasonlít erre, 2 lapkatartó van benne 1 helyett, meg sokkal masszívabb szerkezet, de annak is elő kell fúrni. Szerintem, ha ezek a kések elkoptak, majd próbáld ki váltólapkás késsel. Asszem 12-t írtál szárvastagságra. Régen akartam sima eszterga furatkést kipróbálni ilyen kis kiesztergálóban, lehet Te majd ki tudod. Kíváncsi vagyok mennyire lesz pontos. Mondjuk 0.02-os osztás nagynak tűnik. Nem 2 mikron? Habár ahhoz olcsó, meg a kések sem gerjesztik a bizalmat. Mondjuk attól még lehet f.sza.

000000000

Próbáld úgy, hogy mikor még csak közelíted a méretet, akkor nagyobb, mondjuk kb 0.8-as rádiuszt köszörülj a késre, simításnál meg kb fele akkorát. Úgy nézem a késeket úgyis élezned kell, nyersek.

bmejdz9nu

A 0.02 osztás biztos valami angolszász dolog... de szerintem fokozatmentes lehet... (imperial ahogy ők mondják - én meg írom non-metric..)dolog...
Rendeltem lukmérőket is...

Most csinálom a BF20-hoz a 3/8"-os behúzószárat... hogy tudjam az olcsó angolos cuccokat használni...(MT2 - pl. ütőkés is... stb)

A képtáramba van egy kép ahol 12mm-es átmérőjű HSS esztergakésből csináltak szerszámot...

A késekből... már van egy ugyan ilyen 8mm-es sorozatom... mondjuk elmegy... de a szet vásárlása kifizetődöbnek tünt... meglátjuk...

Aztán jöhet a lapkás... ez van 12-es... hez...

000000000

Hát az van belegravírozva a szerszámtestbe, hogy 0,0005 átmérőben. Tehat 1 osztás 0.0005 coll átmérőben, ami ~0.02mm. Tényleg nem 2 mikron. 100%, hogy fokozatmentes.

000000000

Nem is, pontosan 0,0127 mm.

bmejdz9nu

Néztem a mostani 8 db-os (kisebb) ugyanilyen készletet... meg van élezve készre... Ha jól látom és ugyebár szerencsémre...

ra8nsmk6w

Anno,nagyon valamikor. Saját gyártmányú kiesztergáló készülékemet felruháztam mérőórás kiegészitővel, mivel nóniusz nem volt. Aluminium öntvény tömbökbe kellett csapágyméretet késziteni. Kicsit macerás volt mert minden fogásnál mérőóra fel, majd le.A pontossága mindenért kárpotolt.

bmejdz9nu

Kipróbálva az ütőkés...#663

Az asztal totál pontos ezért a forgó kés mindkét irányban végigmegy az anyagon... gondolom ez így normális(?)
De... addíg szép a felület míg csak egyszer éri... szép tükrös felület... de amikor a másik fele rámegy az anyagra vége... sima lesz de nem tükör...
Nekem van egykét síkbamart aludarabkám a németektől... olyat szeretnék... de nem megy...

Van egy 3 betétkéses maróm (70mm) is... azzal is szinte ugyanez a gond...??? Hol a hiba?
Van valami trükje a dolognak?

vthgizrff

Szia Péter!
Gyakorlatolag már válaszoltál is a saját kérdésedre. Úgy állítsd be a kést, hogy a már megmunkált felületen ne érjen hozzá. Ha csak pár század mm-rel felette jár a késed elhanyagolható lesz az eltérés, a tökéletes síktól.

000000000

Hogyan állítsa be????? Ez engem is érdekel. [#awink] Saját kevés eszemből kiindulva ez csak akkor lehetne elképzelhető, ha a Z-t döntöd a marással párhuzamos tengelyre, persze minimálisan. Vagy nem? Vagy hogy??