Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

000000000

Sziasztok.
Remélem jó helyre írok.
Szeretnék építeni egy cnc-t csak panelmaratásra. A neten elég sok vezérlőt megnéztem, olvasgattam...
A bőség zavarában már nem tudom, hogy melyiket válasszam. Gondolkozok ezen http://ogrenci.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/index.htm" TARGET=_fnew>CNC, de előtte szeretném kikérni a tapasztaltak véleményét. Jó lesz e ez a célomra vagy inkáb ajánlotok mást. Válaszotokat előre is köszönöm.

keri

Kár hogy nem tudok törökül :)

Jópofa gép. Okos, egyszerű konstrukció és nem nehéz megépíteni. NYÁK marásra tökéletes, de nem ipari gép.

Szokványos vezérlő ez. Érdekes megoldás hogy soros porton kommunikál, de nincs szükséged feltétlenül erre. Mennyiért adja?
Lehet hogy jobban járnál http://www.hobbycnc.hu" TARGET=_fnew>Magi István vezérlőjével, szerintem megéri az árát, mindent tud ami neked kell és jó a terméktámogatás hozzá.

000000000

Egyetértek kerivel a vezérlő tekintetében, szerintem a Te célodra egy bútorlapos gép is elég lenne.

000000000

Sziasztok.
Kaptam, egy kész hobbi marógépet H1 CNC vezérlővel, házilag gyártott, de profi, dobozolt tápegységgel. Elég sokat martam vele tavaly, nem volt semmi gondom vele. Egy hónap pihenő után vettem elő újra, és nem tudom mozgatni a motorokat. A motorok egy picit megmozdulnak, de éppen csak. A kérdésem, mivel az elektronikához láma vagyok, hogy a tápegységgel lehet gond, vagy a vezérlővel, vagy valami mással.
Válaszotokat előre is köszönöm.

besirkyjh

Szia  

Mind a kéttápot ráköiötted ( 8-10v és a motrtáp ) ?
A párhuzamos port bevan dugva a PC-be , a mach3 fut ?

Miki2

Nézd meg a léptetés üzemmódot.
Lehet, hogy csak az van 0.01 mm-re állítva, azért mozdul csak egy picit a motor.
Nyomd le a shift gombot, úgy próbáld mozgatni a nyilakkal.
Ha a beállításokhoz nem nyúltál, mennie kell.

Rabb Ferenc

Kézzel, két ujjal tudod forgatni a tengelyeket? Persze kikapcsolt állapotban, mert különben a tartóáram megfogja.

000000000

Sziasztok, az egyik motort levettem a tengelyről, úgy próbáltam, nehogy a tengely szoruljon, a mach3-ban az elmozdulást rendesen mutatja a program. Írtam rá egy kis g-codot ami előre-hátra mozgatná a motort, de a motorok éppen csak megrezzennek. A mach3 beállítások jók. Ötletem sincs.

Miki2

Mind a három tengely ezt csinálja, vagy csak az az egy amit kivettél?

besirkyjh

Szia  

Azért én azokat a beállitásokat megnézném ha nem gond .

Felbontás , mm/perc, gyorsulási rámpa ?

Lehet elirtál valahol egy nullát ?
A kurzorokrol manuálisan müködik?

000000000

Mind a három tengely ugyanaz. A beállítások jók, a gond, az, hogy nem csak nagyon lassan mozognak a motorok, hanem mintha egy jelet mozdulna és megáll. Manuálban ugyanaz. Elindítom egy irányban, egy picit megmozdul, és kész, ezután csak akkor mozdul újra, ha a másik irányba is elindítom, vagy egy másik motort is megpróbálok mozgatni.

000000000

A felbontás, ill. egyéb értékek: 133.33 lépés/mm, 600 mm/perc, 40 a gyorsulás.

Miki2

Szerintem ezt a gondot írd be a "Kérdések az M&V Elektronikához" topickba.
István jobban fogja tudni a választ, hisz Ő készítette.
A jelenség olyan, mintha az egyik kimenet a négyből nem menne.
Nade mind a három tengelynél egyszerrer?

000000000

Ok, és kösz a segítséget.