Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem is jó kis gép, és egyszerűen is kivitelezhető.
Nem is akarom ipari célra használni, napi egy két nyák.  
Az építés élvezetének egyetlen darabkáját sem akarom eltékozolni:) Így magam építek meg mindent.

keri

Sok sikert hozzá.
Ha bizonytalan vagy, elsőre csináld meg bútorlapból ezt a konstrukciót, ami nyák marásra szerintem gyenge (bár ki tudja) de építést gyakorolhatod és teszteket is le tudsz futtatni rajta.
Aztán ha már kitapasztaltad akkor érdemes lenne aluból elkészíteni. Megmunkálni szerintem nem nehezebb mint a műanyagot de jóval merevebb és mérettartóbb. Viszont drágább is.

Szimpatikus ez a gép az egyszerűségével. Lehet hogy én is összerakok egy ilyet. A régi vezérlőmhöz és a kicsi nyomtató motorokhoz pont megfelelne.

Viszont amit érdemesnek látok módosítani az eredeti tervekhez képest.
1. Kiegészíteném a két végén fekvő hasábot oldalról összefogó darabbal. Ugyan abból az anyagból és magassággal. Ennek az oldalához csavaroznám a két oszlopot is, és ezt az egész keretet rögzíteném az asztalra. Így jelentősen növekszik a merevség de nem lesz bonyolultabb a gép.
2. olyan kicsire csináld amilyenre csak az alkalmazás engedi. Mivel a konstrukció nem túl masszív a méret csökkentéssel javítod a gép terhelhetőségét. Én 100*100-as mozgásteret gondoltam az enyémnek, mert apró alkatrészek és áramkörök gyártására bőven elég ez a méret.

keri

Ja meg még eszembe jutott valami:
A két függőleges oszlopot hátul kösd össze egy lappal szintén azonos anyagból, az is javítja a merevséget, és a függőleges tengelyt se vékony alu lapból csináld hanem szinten vastag anyagból. Persze a méretezésnél figyelembe kell venni hogy legyen hely ezeknek a módosításoknak.

Ez mind olyan módosítás ami a gép merevségét javítja de a konstrukció bonyolultságát nem növeli.

besirkyjh

Szia Keri  

Nem vagyok " fagép " párti , de ha egy fábol készült gépet ( a vázát ) jol méretezel és jo alapanyagot ( pl: MDF) válsztaszz hozzá akkor nagyonjo gépet lehet csinálni belöle .A gond az hogy Neked kell megcsinálni ,tehát olyan emberkének akinek korlátozott a gépparkja kifejezetten ajánlott a "fa"gép.
Egy aluminium szerkezet csak akkor lessz pontos ha maros ( de inkább CNC ) csinálja .Ha nincsrá lehetösége akor mimást tud csinálni mint otthon összehozni valahogy .Sajnos 100%-san nemlehet kikerülni a forgácsolo munkát ( csapágyház ) de hidd el nekem hogy egy kezdönek egy massziv költséghatékony gépet otthon szépen összelehet rakni .

Tegnap lettem készen egy hasomlo géppel .
Még nincs teljesen beállitva csak használom hogy "álljanak be a darabok" .

Munkaterület : 420mm X 250X 110mm , minden darabja 22mm vastag MDF , van ég benne 12mm átméröjü rozsdamentes csö , egyrahedli golyos csapággy ( össz érték 3000ft) , M8 menetes szár ( rögzitéshez )  meg pár alkatrész ( csavarok , gumicsö , stb ).

Kiprobáltam : A3977 vezérlö ( saját ) , M10-es menets orso ( polirozva ) müanyag anya ( POM) és kb 0.5-0.7Nm bipolár motorok ( 1.3V 2A ) .

Proba rétegelt lemezbe , egy törött 3mm HSS csigafuro félbe köszörülve mint maro .

Telibe marva 7mm mélyen 1200mm/min gyönyörüen dolgozik .
Beállitások Mach3 : felbontás : 266.66step/mm ( 1.5mm menetemelkedés és 400lépés/kör )  , sebesség 2400mm/min , gyorsulás : 1450mm ez jo ( majdnem meröleges ) .
A célom hogy akár 15mm mélyen tudjon remegésnélkül reliefet csinálni .Elsö sor nem telibe hanem anyagon kivülröl indul .

Mérve 0.02mm holtjáték a vissza állása ( 100mm ) ut után sem haladja meg a 0.04mm-t .

Meg gyözödésem ha még jobban odafigyeltem volna a tervezésre jobb adatokat lehetne kihozni belöle .

Csináltam már párdarabot ( elsösorban saját célra ) de eddig nemcsalodtam benne .
Nagy hátrány viszont hogy a folyamatos hütést ellehet felejteni és sok vele a munka .

Ha valaki tapasztalatokat akar az épitésröl és a statikárol akkor viszont jo dolog egy ilyen gép épités .

Senkit nem akarok se rá se lebeszélni más kostrukciokrol csak ez is egy lehetöség a sok közül és nagyon sokan alábecsülik a "fa" sterkezeteket pedig hidak , épületek , hullámvasut stb készül belöle .Statika .

[#smile]

keri

Tökéletesen egyetértek veled, nincs vita. Te viszont szerintem félre értettél, mert mi egy konkrét konstrukcióról beszéltünk.
http://ogrenci.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/index.htm" TARGET=_fnew>Erről van szó

EZ bútorlapból nem lesz elég stabil, gondolom egyetértesz velem.
Persze ennek a gépnek az egyszerűsége az erénye, nem a masszivitása, de műanyagból vagy aluból azért használható.

Egyszerűsége folytán pedig elég egy felsőmaró mint forgácsológép, hiszen csak az alappal érintkező felületet kell síkba marni....és mint tudjuk, a felsőmaró viszi az alut is :))

besirkyjh

Irhattam volna válszgomb nélkül is .

Néztem azt a kis gépet és tényleg jo egyszerü .
Azt Te is tudod hogy ma nyákhoz kell ( semmi másra ) de holnap kiprobálok egy egyszerü kis relief-et , meg körbe is marom , hát egy elöap is jo lenne és ezzel a géppel miért ne tudnék egy komolyabbat csinálni .

Na ezt lehet elkerülni ha elöre pontositjuk a munkát és akkor tényleg az aluminium vagy az általam favorizált gép a vége . Vége???

Van egy csomo 3/8" és 1" csövem könyökkel ( biztos tudod miröl beszélek ) de valami oknálfogva sosem készült el ( csak egy bizonyos feledatra valo ) .

A butorlap nemjo csak butornak ( az MDF-hez képest) .

Akar a fene vitatkozni ez is egy lehetöség az is egy lehetöség meg kitudja hány lehtöség van még .Csak a tapasztalatom irtam le .

[#eljen][#crazya][#awink]

keri

Linkelsz egy képet a gépedről?
Engem érdekem minden megoldás.

jv7pu3a5p

Én is kivi vagyok rá... :))

besirkyjh

000000000

Meg én is.

Amúgy a vázat nem ezt gondoltam hozzá. Merően más, masszívabb konstrukció lesz. 12mm-es dupla mdf lapok. Tuti nem fog vetemedni egy ezrednyit sem. Nedves helyre meg nem rakom[#bohoc]
De egyenlőre még a vezérlő elektronika legyen meg és majd utána jöhet a többi. Amúgy szerintetek ezt az elektronikát tudja a mach3 kezelni?

besirkyjh

Jézusom . Teljesen kiment a fejemböl de holnap délelött meg csinálom a képeket .

Nincs olyan kár amiben haszon ne lenne , ugy hogy már rajta lessz az uj A3977-es vezérlö is .
Azt is lefotozom .

besirkyjh

Szia  

Az elektronika egy klasszikus 297-298 bipolár meghajto a Mach3 kezeli , semmi gond .

A 2X 12mm jobb mint a 22mm egyböl .Ragasztásnál nagyon figyelni kell a préselésre és hogy a sikfelületek legyenek fel csiszolva vagy kaparva mert eredetileg van rajta valami viztaszito réteg és ez nemengedi a ragasztot beszivárogni az anyagba .

Jo gép épitést .
[#eljen]

0gbwyh99

Én még annyival kiegészíteném hogy tennék a lapok közé valami üvegszálas szövetet is .
Sikerült a Micro XP-t a p3-asra telepíteni ?

Rabb Ferenc

Bocs' de a lapok közé semmi értelme nincs üvegszálas anyagot tenni. Az hajlítás szempontjából pontosan a "semleges szál". Tehát nem nyúlik, nem zsugorodik, csak hajlik. A külső oldalakon volna értelme, de azt hiszem oda macerás lenne szépen felvinni.

yuagaci9g

Azt meg minek? Hajlitas szempontjabol a semleges tengelyre kerul, nem oszt, nem szoroz, akar lyuksorral is helyettesitheto``.