Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem szinalut sikerült összegyógyítanom egy keményfém maróval. Persze kezdő koromban. Mehetett a kukába. Az ötvözetekkel valóban nincs gond, én a Certal-t kedvelem. Jól marható szerkezeti alumínium. Quad-villát csináltunk belőle.

43pbwjg8s

Igen de az megmunkálás. Itt (én legalábbis) funkvionális igénybevételre gondoltam.
Üzemszerű haználatnál a sziluminokkal nincs gond!
A kapcsolótengelyek pl (köszörült) sima aluban futnak a váltóházakban.
Persze a mergmunkálásnak külön saját világa van mindig. De pl ezeknél ez bejáratott, nem problémás. De persze nagyon sokat számítanak az ötvözők, mert viszonylag kis összetételváltozásnál, bizony már ovlt hogy panaszkodtak, hogy másképpen kell hozzáálni, mert bizony keni az anyagot és tényleg felveszi a szerszám.
De.... Igazán ennek csak utána tudok kérdezni, mert magam még soha nem munkáltam meg semmit, így a tapasztalatom nulla, csupán a gyártókkal való kapcsolattartásból származik ez a pár infó is.

000000000

Sajnos látom mind hiába.
Nincs előrelépés csak kerülgetjük a témát.
Szóval mégis csak veszéjes és rejtéjes ez a magnézium dolog!

43pbwjg8s

Azt nem mondanám, hogy veszélyes!
Olcsóbb mint az alu ipar méretű felhasználásánál, ezért próbálják bevonni most a termelésbe.
Tuti hogy annak olyanok akik magyarországon is gyakorta munkálnak meg ilyesmit, csak sajon nem itt a fórumon. :(

Szabad megkérdeznem miért ezt akarod megmunkálni? Esetleg ez egy kéznél lévő dolog és ki szeretnéd próbálni, vagy ésszerű módon felhasználni azt az alapanyagot ami a kezeden van? Esetleg valami spáci oka lenne, hogy errevan szükséged?

Révész Richárd

Szintiszta magnézim?Nincs benne semmi ötvöző anyag?

000000000

Igen egy alkatrészt kellen csinálnom belőle
Nagy valószínű hogy szinte biztosan tiszta magnézium.(minimális ötvözet illetve szennyeződés lehet benne).

ebalint

Véleményem szerint, ha begyullad, akkor nem igen fogod eloltani...
.

f35ezvjs

Ha te egy ekkora tömböt akarsz megmunkálni és ez tiszta magnézium akkor felkészülhetsz hogy egy apróbb forgács höre begyulladhat ami begyujthatja a nagyobb forgácsot is .Ez az anyag nagyon tűzveszélyes. ezt én nem ajánlom kisipari körülmények között megmunkálni . mielőtt komolyabban hozzá akarsz fogni mélyen tanulmányozd át tulajdonságait és Te magad győződj meg arról képes vagy e a magnézium megmunkálásának feltételeit biztosítani.
tudomásodra hozom , hogy ezt a fémet elöszeretettel használják a tűzijáték iparman és nagyon komoly biztonsági tényezők betartása mellett.

keri

Alkatrészt tudtommal, nem szokás tiszta magnéziumból gyártani.
Jellemzői:
"Ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém. Az alkáliföldfémek csoportjának tagja. Meggyújtva vakító fehér lánggal ég el. Az oxigénhez (O2) igen nagy az affinitása. Felülete már szobahőmérsékleten vékony, a további oxidációtól védő, fakó színű oxidréteggel vonódik be (MgO). Erélyes redukálószer, kicsi az elektronegativitása. A magnézium szén-dioxidban (CO2) tovább ég. Nitrogénben csak enyhén izzik tovább."

Vagyis tiszta állapotban nem alkalmas alkatrésznek. Kizárólag ötvözeteit használják. (leszámítva a tűzijátékot és víz alatt fáját, régebben vaku villanóporát)

Az hogy mennyire gyúlékony az ötvözettől függ.
BMW csinált belőle motorblokkot is, de a hengert és hengerfejet itt is aluból csinálták.

keri

Mi a fene az a PID vezérlés?
Eddig még senki nem tudott erre válaszolni és most látom hogy te csináltál is ilyet, biztos el tudod nekem mondani akkor.

Persze kaptam jó kis jegyzeteket az elméletéről, amivel nincs is gond, de hogy épít az ember PID vezérlőt? Mit fog az csinálni? Mire jó? Miért jó?

Mondj egy gyakorlati példát mert az hogy a PID vezérlésére jó a PID vezérlő az nem elégít ki :D

000000000

Sokat tanultam a hozzászólásokból.Igazán azonban nem jutottunk előrébb.
Azért köszönöm mindenkinek aki foglalkozott a témával!

ebalint

Amíg nem fogsz hozzá, addig nem lesz semmi bajod.

A magnéziumból készült ötvözeteknek lehet akár 90% Mg tartalma is. pl. Ún. magnézium felni, stb.

Nekem sikerült begyújtanom egy motorblokkot, azóta tudom, hogy miért égnek olyan szép vakító fénnyel az autók.

Hozzáteszem, hogy azért írtam, hogy el nem oltod, mert vízzl én sem tudta, sőt ..., a CO2-ben simán ég tovább, sőt nitrogénben is el ég...

Forgácsolás közben ráadásul finom, friss felületű anyag keletkezik, ami akár a legkisebb szikrára belobbanhat, mint régen a vakuk.

Biztos megmunkálható, de keress olyant, aki nem csak tudja, hogy kell csinálni, hanem csinálta/csinálja.

000000000

Írd be a gugliba, hogy "magnesium milling". Az egyik találat pl.:http://www.magnesium-elektron.com/data/downloads/DS254MA0.PDF" TARGET=_fnew>http://www.magnesium-elektron.com/data/downloads/DS254MA0.PDF
 A lényeg: jól forgácsolható ( kb. mint az alumínium) de ne használj víz bázisú hűtést.

robroy007

Szia Attila!

az én szerény véleményem a magnéziummal kapcsolatban:

mi használjuk igaz csak lemez formájában kiválóan forgácsolható hűtés nem árt neki (nálunk alkohol köd) lehet tolni neki mint a barom legalább 2x jobban mint alunak