Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

MoparMan

ha a ticketben megjelenik a chrome szó, egyből lezárom "not supported"-el [#vigyor]

dtb

[#nyes][#kacsint][#eljen]

d30xhrezp

Szia Béni!
Elnézést,hogy csak most válaszolok!
Kipróbáltam, addig jó,hogy X és Y-on adataiból képez kódot A tengelyre is.
Viszont az A tengely nem tesz meg teljes kört, a Z tengely
pedig ,mintha összeadná az X és Y adatait, így sokat mozog ahhoz képest mint amit kellene mozognia egy x sugarú kontúron.
De az elv biztos jó,csak át kell alakítani .
Majd próbálkozok.
Még egyszer köszönöm!

Béni

Nos, ezek szerint nem készült rajz, gravírozás vagy valami, amit le lehet fotózni?
Az elv jó, de sajnos két buktatója van, amiért nem lehet így megoldani tökéletesre.
A nagyobbik baj az, hogy a Mach3 ezen funkciója is befejezetlen és hibás. (Akárcsak a Brain.)
Ezzel a képlet definícióval 180 foknyi körcikk járható be. Megcsináltam 360 fokra is, de azt már hibásan számítja, használhatatlan.
A küldött kódot kipróbáltam, nálam jól működött. (Nem buherált licencem van, lehet, hogy az is számít.)

Javaslom, próbáld ki úgy, hogy látható eredménye legyen! (Csak az érdekesség kedvéért.)

d30xhrezp

Ki próbálom élesben is, de a tengely  mozgásából így is látszik ,hogy nem az amit szeretnék. A 360 fokos mozgás viszont kellene..Az is lehet ,nem jól csináltam valamit.

xg2w6ib9x

Üdv!

Egy kérdésem lenne a villanyászokhoz:

A napokban egy megbeszélés során az egyik ügyfél részéről - aki szakmabélinek definiálta magát - elhangzott egy olyan állítás, mely szerint egy elektromos elosztó szekrény szabvány szerinti huzalozásához előírás a tömör réz (MCu) vezeték.
Jelenleg olyan szekrényről van szó, ahol a vezetékek műanyag kábelcsatornában futnak.
Én ennek próbáltam a neten utána nézni, de olyan konkrét infót eddig nem találtam, ahol ezt megerősítették volna.

Ha valakinek erre vonatkozóan van hiteles, pontos infója megköszönném, ha megosztaná a fórum hallgatósággal.

Szerelő

Nincs ilyen előírás.

TBS-TEAM

József

xg2w6ib9x

Köszi a válaszokat!
Akkor valószínűleg ezért nem találtam én sem semmi ilyen infot, mert nincs.
Miután leírják, hogy a sodrott vezeték adott keresztmetszet mellett ugyanazt a terhelhetőséget tudja, én magam is azt gondolom, még jobb is az MKH, mert könnyebben és esztétikusabban lehet vele dolgozni.
Eddigi sokéves tapasztalataim is azt igazolták, hogy a sodrott, érvéghüvellyel szerelt, sorkapocsba kötött kábel csatlakozásnál sose volt olyan, hogy kilazult volna az érintkezés.
Az illető személy ügyfél, tehát praktikussági szempontból neki van igaza.
[#awink]

Nekem valahogy az sem volt nyerő, hogy az egyesével sinre pattintható sorkapocsba kettesével vannak MCu kábelvégek rögzítve.

xg2w6ib9x

Én jobb megoldásnak tartom (ha nincs elegánsabb) hogy két MKH-t összesodorva beleteszem egy iker érvéghüvelybe.

Szalai György

Én úgy tudom, hogy a szabvány nem előírás, hanem ajánlás.
A megrendelő részéről lehet előírás, hogy a kivitelező mely szabványok szerint dolgozzon.
MCu vezeték beépítését írja elő, akkor azt kell használni, ha nem ütközik szabványi ajánlással, vagy esetleg ha szabvány alóli felmentés alá esik.
Lehetnek helyi, vagy alkalmazás specifikus előírások is és nem mindig érthető okból. [#nemtudom]

Szalai György

Ami kapásból eszembe jut: LEAN filozófia része ként a legalacsonyabb költségre törekvés elve indokolja, hogy a drágább megoldás helyett az ugyanannyira megfelelő, de olcsóbb megoldást válaszd.
Mkh + érvégszerelvények helyett egyszerűen MCu-t.

RJancsi

Valóban, a szabványok nem kötelezőek. Alkalmazásukat jogszabályok írhatják elő, de nem feltétlenül. Végrehajtásukat szerződésben kell rögzíteni, eltérni tőlük csak úgy szabad, ha bizonyíthatóan egyenértékű vagy jobb (biztonságosabb) megoldás születik.

xg2w6ib9x

Szokás szerint megint kezdünk elkanyarodni a témától.
Az eredeti kérdés az volt, hogy van-e olyan hivatalos (írásos) szabály, ami szerint csak a merev vezetékes szekrény huzalozás a megfelelő.
Pillanatnyilag semmi nyoma, hogy lenne ilyen.

Ha a megbízónak egyéb egyedi igényei vannak (mondjuk pl. hogy csak féllábon állva dolgozhatok, vagy csak zöld nyelű szerszámokat használhatok), akkor az viszont már csak rajtam múlik, hogy belemegyek-e a játékba, vagy udvariasan visszautasítom a felkérést.

Szerelő

Nincs semmilyen előírás.
A kötelező szabványokat be kell tartani, a többitől való eltérést pedig jelezni kell a megrendelő felé.
Ennyi.