Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

eduard

Egy mérési kérdéssel fordulok hozzátok, javaslatokat kérnék.
A CNC-re feltettem egy renishaw tapintót, amit fixen mozgatok le-fel. Azaz nem forog. Gyári 6mm-es rubin golyó van a tapintószáron.
A gond a következő: Y-ban +-0.002 pontossággal mérek, azonban az X-en következetesen 0.12 hiba van. Az ismétlési pontossága szintén 0.002 körüli.
Újra kalibráltam az X-et, 200mm-en század alatti a hiba. Backlash kompenzálva 0.005-re. Két oldalról órázva a kottyanás nem mérhető.
Ja igen, egy 72mm-es új SKF csapágyat mérek kívülről. Y-on 72.002 és 72.005 között fluktuál, X-en pontosan 0.12-vel kisebb. Elforgatva a csapágyat 90 fokkal, ugyanezeket az értékeket kapom. A csapágy tehát pontos. Az X is pontos.
Elfogattam a tapintó házát 90 fokkal, a hiba maradt, a tapintóhegyet is elforgattam, a hiba továbbra is pontosan ugyanakkora. Természetesen megnéztem, hogy a végállásban nincs e kottyanása (szorítóval kirögzítettem) de a hiba továbbra is fennáll, és pontosan ismétlődik.
Na itt elakadtam.
UCCNC-vel használom, a verziója 1.2113

jani300

Na még mindig fúróélezés .
Most találtam . Hát valahogy így , egész hasonló módom csinálom én is . A keresztél könnyítés az mondjuk általában elmarad , jó kő ,és jó szemüveg kell már ahhoz .
Szemre egészen tökéletesre köszörüli , és a mozdulatok is azok ami nekem kézre áll .
És még amit kiemelnék , nem akar lukat beszélni az ember hasába :)
Minek ehhez mindenféle varázskütyü ?

TBS-TEAM

Az asztalhoz képest X-Y 90° szögben áll a mérőcsúcs tengelye ?
Ellenőrizd.
József

eduard

Igen, tökéletesen. (2 század) de majdnem lényegtelen, mert a mérőcsúcs végén a rübin gömböt kimértem és pontos.

mdani2

Sziasztok,

Keresem a kezelési utasítását a KSV-160 típusú síkköszörűnek. Nincs meg véletlenül valakinek?

Üdv Dani

Szerelő

Irányváltási hibát mértél?
Marj egy kört (100mm) és nézd meg a kör átmenetet 90 fokonként valamint mérd meg a körköröségét/ovalitását a programozott mérethez képest.

eduard

Minden tengelyt újra kalibráltam, beállítottam a backlash értéket újra. Így lett egy 0.08-os hibám, ha kört mérek (középpont keresés külső és belső egyaránt) és egy 0.02-os ha X vagy Y-ba mérek távolságot. Gyanítom, hogy a tengelyek elmozdulásában lesz a hiba. A backlash érték változtatásával javul a pontossága a mérésnek, azonban az óra már mutatja, hogy túl van vezérelve (pozitív hibát kapok a backlashre, nem negatívat)
A marás teszt még hátravan.
Köszönöm a javaslatokat.

Szerelő

Egy UCCNCs vezérlésnél hogyan történik a tengelyek holtjáték kimérése és beállítása?
Hogyan és mivel méred a kört?
Léptetőmotoros vagy AC szervos a tengelyek mozgatása?
Marj egy 100x100mm-es kockát ha kész vedd le a gépről és mérd meg az oldalait.
Ha valamelyik tengely többet vagy kevesebbet mozdul azt a mérés megmutatja (érdemes elötte az irányváltási hibát kinullázni, mert hogy az az alapállapot)

eduard

- Végtelenül szimpla, egy referencia alapján méred vissza az elmozdulást és visszaírod a vezérlőbe a kapott értéket, amiből az kikalkulálja a lépéseket. Jelen esetben egy 200-as kalibrált tolómérővel állítottam "századra".
- A kört (a csapágyat amit etalonnak használtam)  nem mértem ki, csak elforgattam 45 fokonként és néztem a mérések különbségét a tengelyeken. Mivel konstans volt ezredre, így a csapágy is pontos.
- A hajtás léptetős. 320lépés/mm jelenleg.
- Az irányváltási hibát egy ezredes órával mérem, a főorsó konzoljának támasztva és +-10mm-t mozgatva középről az óra nulla pontjából. Szimultán egy másik ellenörző óra a másik oldalról ugyanígy van beállítva. A két érték megegyezik, csak negatívban.

A marás teszt még hátravan.

Szerelő

Irányváltási hiba
Kinullázzuk az NC-ben az irányváltási hibát a tengelyeken.
Az asztalra lefogatunk egy mérőórát
Egy irányból megközelítjük a főorsó konzolt és 0,4-0,5mm nyomást teszünk az órába.
Az óra számlapját kézzel kinullázunk. A kijelzőt kinullázzuk vagy értéket megjegyezzük.
Kézikerékkel vagy INC üzemmódban tovább ,,lépkedünk" 5x0,01mm-t.
(A kijelzőn és az órán is 5x0,01változásnak kell lenni  azaz 0,05mm-t kelet változni az értékeknek.)
 Most a kézikerékkel vagy az INC üzemmódban az ellenkező irányba lépkedünk 5x0,01mm-t.
Ha a kijelzőn látható értek és a mérőóra visszaállt az eredeti értékre nincs irányváltási hiba.
Ha a kijelző visszaállt, de az óra nem, akkor a kettő közti különbség a hiba.

Bármelyik irányba is mozgunk a mérés/beállás folyamán nem szabad irányt váltani.

A körkörösséget munkadarab alapján külső mérőeszközel mérjük.

Mekkora az orsó menetemelkedése?

eduard

Köszönöm, ez így tiszta. A menetemelkedés 5mm.

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Szerelő