Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fisrcxuk3

A több helyen kapcsoló menethez ajánlott,  emlegetett 1:16 kúposságot nem éri el,ez 1:25  kb.

fisrcxuk3

Nem értelmeztem sehogy , csak belegondoltam magam a helyzetbe;vasárnapi  ebéd vagy kerítés?[#nyes]
A 3x16 nál dugok egy másikat,harmadikat,s folytatom.
Ha mégse tudom folytatni,hát van még alternatíva,pl megyek ebédelni  ,stb.[#nyes]

svejk

Eaten Easy-820 kis PLC-ket kellene lementenem, illetve kicsit módosítanom.
Még sosem volt dolgom ezzel az állatfajjal.

Itt találtam valami demo verziót de ez sem akar lejönni.

Tudna valaki segíteni szoftver ügyben?

TBS-TEAM

József

TBS-TEAM

József

MacGyver

Helló!

Előszöris jó lenne megtudni, hogy a gyári lézer mit vár a vezérlő bemenetére. (valószínű hogy a kínai lézer PWM jelet vagy valami négyszög jelet kap a bemenetére, és ezzel állítható a lézer teljesítménye.) A HEBO lézere (ha nem változtatott az áramkörön 3 év alatt) akkor kell neki 12V stabil minőségi tápfesz, GND és a vezérlő jele 0-5V között változtatható ANALÓG feszültség. Ha erre adsz PWM-et akkor nem fog működni. Ha tényleg ez van, akkor Létezik PWM-feszültség átalakító amit be lehet iktatni ebay-link  

A másik megoldás hogy ha nem akarod menet közben a teljesítményt állitgatni, akkor a Hebo lézer vezérlő bemenetére bekötsz egy 10k-s trimmer potmétert feszültségosztóként, és fixen beállítod gravirozás előtt a vágási teljesítményt. A vezérlőd kimenete menne a potira, és csak ki-be tudja majd kapcsolni a lézert. Ez a megoldás szerintem a Hebo-leírásban le van rajzolva - viszont a vezérlődet (ha most PWM-et ad ki) át kell állitani hogy csak 5V-ot vagy GND-t tegyen ki a kimenetre.

000000000

Idézkell neki 12V stabil minőségi tápfesz, GND és a vezérlő jele 0-5V között változtatható ANALÓG feszültség. Ha erre adsz PWM-et akkor nem fog működni.

...ezt nehezen hiszem el. Mert ha az jól van építve akkor nem láthatja hogy az PWM.

PWM = Pulse Wide Modulation (impulzus szélesség moduláció) és az azt jelenti hogy 0-100% impulzus át van alakítva 0-5V-ra, a 5V bemenet van modulálva pulzusokkal. Úgyhogy ha például 50% a bemeneti pulzus akkor 2,5V a kimeneti feszültség a lenti példa szerint. Az ugyan az mintha a fenti példás akkumulátoros "igazi" analóg körben a potenciométer középen van. Mind a két példának ugyanaz a kimeneti eredménye ha a PWM modul jól van tervezve.

Na meg ma mit jelent neked "analóg" 5V? Igazi analóg csak akkor van ha akkumulátorról vagy teljesen analóg tápegységről készült, mert minden más már digitális, pulzusokkal van hajtva, az meg (egyszerűsítve) elvileg ugyanaz mintha PWM lenne.

Semmilyen gép nem tudja hogy az a 0-5V honnan jön, de természetesen fontos hogy a PWM modul jó legyen. Az eBay-en vásárolt 2$-ba kerülteket oda nem lehet tartozni.

6mrgeizbx

Hebo lézere (Nekem) megy PWM-el.... a bekötéssel lesz valami baj...

36u2gxpt3

közben kaptam privátban egy-két segítőkész emailt, még nem volt időm jobban belefolyni, de még csak a hibafeltárás részénél tartunk..
PWM jelet küld elvileg a vezérlő.
Nekem fontos lenne, hogy menet közben tudjam az erősséget állítgatni vezérelve, mert így tudnék szép képeket gravírozni.
Szinte biztos vagyok benne, hogy én vagyok a béna és a bekötéssel van baj, mert igazán nem ez a szakterületem.. :)

6mrgeizbx

A PWM el tudod vezérelni a LASER erősségét. Ha jól van bekötve az S0 - S1024 parancsal. Amúgy ez a főorsó fordulatszáma.
példa, félerősséggel világít a KÉK LASER :
M3 S512

MacGyver

Szerintem kb ugyanarról beszéltünk, de mindketten rosszul fogalmaztunk a magunk módján. [#nyes]

Értem én mi az a PWM, csak abban nem vagyok biztos, hogy a Hebo lézer bemenetén van e "PWM modul" ahogy te fogalmaztál.  vagy kell elébe tenni PWM-voltage átalakitót (olyan kinait amit linkeltem korábban és szerinted vacak.. (bár szerintem jobb (*Gyorsabb) mint egy mezei RC tag)

petyka1 fórumtárs simán PWM-et köt rá PWM-volt átalakító nélül (??) és működik. Tehát lehet hogy a lézere csak diszkrét 0 vagy 5V-okat kap gyorsan - tehát ki-be kapcsolgatja hosszabb-rövidebb időkre és azért működik valahogy?!  ebben az esetben a PWM frekvenciájnak nagy szerpe van, hiszen a lézernek is kell idő ki-be kapcsolni. Lehet petyka1 fórumtársnak csak szerencséje van vele? vagy nem ugyaolyan mint az enyém..
(nekem a képen lévő van)

Előkerestem a leírást amit kaptam anno a lézerhez. (sajnos kapcsolási rajzom nincs így marad a találgatás..)
PWM-ről szó nincs benne.

" A jelnek 0-5V között kell lennie, 0V-nál nincs vezérlés. 5V-nál max. vezérlés van. Köztes feszültségeken pedig arányosan oszlik el a teljesítmény.."

= csak kell az  pwm-voltage konverter amit írtam..

*PWM - feszültség átalakitáshoz idő kell, minél gyorsabb a modul, annál jobb. (a breakout boardokon általában fellelhető főorsóhoz való átalakitó például nagyon lassú lézerhez)

6mrgeizbx

Akkor kérdés hogy Nekem mér megy PWN-el....  ezis fonos lehet hogy megtudjuk.
Próbáljuk meg kitalálni miért nem megy nrenato91 fórumtársunknak...
Azt láttátok hogy azt kérte valaki nem menne el hozzá , segíteni? Nekem naon messze van....

36u2gxpt3

Ezeket a félamatőr képeket sikerült lőnöm a jelenlegi bekötésről, megpróbálom leírni mit csináltunk:

Mivel a leírásban az volt a kérés, hogy legyen egy stabil külön táp, ezért vettünk egy külön tápot, amire rákötöttünk egy kapcsolót, amit bekötöttünk a kolléga által feltöltött "+- tápérintkezők"-re.
így a lézer adja a "minimális fényt", amivel csak azt tudom ellenőrizni, hogy hol vagyok éppen, illetve működik-e?
Amennyire én látom, innentől jönne az én control boardom a képbe, ami szabályozná, hogy az 5V-ból "mennyit enged át"?
Mivel az én lézerem 3 pines volt, mert közvetlenül a controlboardról kapott áramot meg vezérlést is onnan oldotta meg, Heboé viszont 2 pines, mert csak a vezérlést intézi a controlboard, ezért a 3 pines csati "GND" és "PWM" jelölésű pinjeire dugtam csak rá a lézer vezérlőjéről érkező kábelt.

Többször átolvastam amit leírtam, de ennél érthetőbben sajnos nem tudom megfogalmazni a szaktudás hiányában.. [#vigyor][#rolleyes][#vigyor]

designr

Mehet PWM-el..
[#t169p5860#]

TBS-TEAM

Milyen lézer gravirozó programot használsz?

Keressünk hibát:

Teszt:
Ha a PWM-ről lehuzod és a melette lévő +5V-GND csatlakozóra átdugod a lézer bemenetét, akkor a lézer teljes fénnyel bekapcsol?
Igen-Nem ?

Igen: lézer bemenet megfelelően működik. [#eljen]

Nem:
Gond van a lézer 0-5V bemenettel, vagy fordítva van a lézerre kötve az 5V és a GND.

Várom válaszod [#integet2]
József