Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

36u2gxpt3

üdv!

Köszi a választ, délután hazaviszem a gépet és kipróbálom az összes megoldás variációt :)

Inkscapeben rajzolunk, onnan egy egy sima bővítménnyel G kóddot generálok a rajzból és "GRBLcontrol" programmal küldöm a gépre a kész kódot, vagy ha képet gravírozok, akkor a "LaserGRBL" programmal csinálok mindent.

TBS-TEAM

LaserGrbl programot megnyitod.
GRBL/Grbl beállítások fűlre katt.
Megnyílik a beállítások ablak.

&32 Beállítás 1-nek kell lenni.
József

36u2gxpt3

A programot magát már sokat nyüstöltem, a $32 opció a laser mode ki be kapcsolása, elvileg anélkül is működik, annyi a különbség, ha aktív, akkor csak G1 mozgásnál kapcsol be a lézer, G0 vagy állás közben automatán kikapcsol, így ha menet közben változtatom a lézererősséget akkor nem áll meg egy pillanatra, mint amikor marásnál a fordulat felvételéhez megáll.
Köszi! erre is figyelni fogok!

36u2gxpt3

na, hát update, 0. lépésben kiszakítottam az egyik csatiból a k*va kábelt, itthon meg nyilván nincs célszerszám megjavítani, mert apósom munkahelyéről hozta haza az előző alkalommal, úgyhogy majd folyt köv.. [#vigyor]

pingtomi

Sziasztok,

Van valakinek Precise SC52-es orsohoz bekotesi segedlete, leirasa, barmi? Koszonom elore is, udv Tamas

istvan3

2 fázisú tekercselésű, standard frekiváltóval nem fogod tudni használni.

wkbgzy80t

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata NUM 1060 (telemecanique) vezérléssel?

Lehet ezzel felületet marni?

Egy 5 tengelyes marón van. 1996-os gyártás

Köszönöm!

a9iua0hi5

Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok ezen a téren. És valamikor még gimiben-egyetemen hobby szinten modelleztem, maketteztem. Most, hogy van pénzem, időm (karantén+home office+már a gyerek is elköltözött stb.) újra elkapott a gépszíj.
Nézegettem, hogy most mi van a piacon, és az ez előtt kb. 35 évvel elérhető cuccokhoz képest ég és föld. Na rögtön kitaláltam, hogy ilyen nekem kell... (Egy belépő szintű 3D nyomtatót már vettem, ezzel megindultam a lejtőn lefelé megállíthatatlanul... :) ).

Nézegettem a marós dolgokat, és láttam, hogy nem túl komplikált olyan kisméretű CNC hobby marót építeni amire nekem "szükségem van" (csak a feleségem meg ne lássa, mert igazán nincs rá szükségem, de jó játék szóval értitek...).
Ahol elakadtam, hogy láttam, hogy olcsóért vannak 500-600W marómotorok amiket igazán gravirozásra ajánlanak. Kérdése, hogy ezekkel lehet-e a gravirozással "bonyolultabb" dolgokat megcsinálni kis méretben? Pl. D=1mm, D=1,5mm környéki ujjmarókkal dolgozni aluban, esetleg rozsdamentesben (nyilván kis fogásmélység). Régen pl. úgy martam sokat, hogy volt egy ruszki hobby esztergám és a tokmányba fogtam a szerszámot és a kés helyére a munkadarabot és pl. egy 5-6 körüli tengelybe simán be lehetett így akár egy reteszhornyot marni, vagy pl. egy 1,5mm körüli alu lemezbe egy 1x1mm profilt marni (pl. egy modell hajó ablak kerete, kontúr marás, és utána a profil marása ahova az "ablak" kerül). Ennél bonyolultabb dolgokra most sem használnám. Ahogy számoltam elméletileg elég kéne legyen egy 500W körüli motor is erre a célra. Van ezzel valakinek tapasztalata?

Konkrétan ezt néztem ki: https://variometrum.hu/kiegeszitok-kategoria/maromotor-kategoria/500W_leghuteses_maromotor_ER11

Ehhez van elektronika is így egyszerű lenne a vezérlése is.

000000000

Szia!

Nem tudom, te mit számoltál ki, de segítek neked egy kis minta példával.

Ha pl. közepesen kemény alumíniumot marsz 1 mm átmérőjű maróval telibe 1 mm-es fogásmélységgel 300mm/min előtolással, akkor ehhez a forgácsoláshoz CSAK 5W hasznos marómotor teljesítmény kell.

Ha 500W-os a motorod, akkor ekkor akár 100-szoros tartalékod is lesz. Tehát több mint elég egy ekkora motor ide.

a9iua0hi5

Szuper! Köszi!

Valószínúleg valahogy csúsztam a nagyságrenddel, mert nekem erre 500W jött ki (nyomatékből visszaszámolva). Mondjuk nagyon régen számoltam ilyet (utoljára egyetemen, és ott számoltunk utoljára forgácsoló erőt /esztergáláshoz, nem maráshoz, de a számítás hasonló, és csak 1x mert villamos vagyok és nem gépész/, most elővettem újra a régi könyveimet, és lehet valamit félre számoltam). De megpróbálom újra a számítást hátha most más jön ki (igazán akkor se értettem teljesen a számítás menetét, mert van benne pár a heti lottószámokból becsülhető korrekciós tényezőket sose értettem). Mert ennek mér az ára is egész emberi. Ami szerszámokat meg lehet hozzá kapni az meg szinte hihetetlen nekem.

mex

Üdv!

"https://variometrum.hu/kiegeszitok-kategoria/maromotor-kategoria/500W_leghuteses_maromotor_ER11

Ehhez van elektronika is így egyszerű lenne a vezérlése is."

Nekem is van ilyen marómotorom, és szabályzóelektronikám.
Elöljáróban csak annyit, hogy az elektronika kapcsolóüzemű, de nem tartalmaz hálózati leválasztást, nincs benne kapcsolóüzemű ferrittrafó. Maga az összerakott táp is igen lazán kezeli a biztonsági követelményeket  belülről... Így aztán meggondolandó a használata. Nekem volt egy toroidom, aminek a szekunderéről
~130V váltót lehet levenni, ezzel táplálva a szabályzót, 180V körüli négyszögjel jelenik meg a kimeneten. A kitöltését változtatja az elektronika, a frekvencia állandó. A specifikációban említett 100V DC kimenő feszültséget nem tudom hogyan lehet magyarázni 230V bemenő esetén...

a9iua0hi5

Köszi! A hozzá adott tápban bizonytalan vagyok, mert semmi infó sehol róla. De még nézelődök, ez volt az első találat, és kedvező árunak tűnt.

3vv2btrhv

Hogyan lehet egy PDF dokumentumban egy keresett szót megtalálni ? Van erre valami program ?

remrendes

3vv2btrhv