Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

t62d6ha2b

Szia!

Fénymásolókban a papírérzékelésre használj(t)ák.

Holnap megnézem, lehet, hogy van.

ecp4rs0md

Beárazásban kérnék segítséget ill. hogy egyáltalán használ-e ilyent valaki, ha valakit netán még érdekel is akkor kérem jelezze pü-ben. Pontos megnevezésére is kíváncsi lennék.

vjanos

Kábel kifejtő vagy kibontó.

Kb 1000/ db-ért vettem nemrég hasonlót használtan.

ecp4rs0md

Az jó, akkor mégis ér valamit. 4 ezer a kábellel együtt az reális lehet? A kábel 25*0,14 árnyékolt, a csatlakozóknak 40 lába van, kivéve a közöset a kábel másik végén ott több.

zozo

LPT kifejtőt pár százért vettem aliról. Ha esetleg valaki keres olyat.

istvan3

Meg tudnád adni a linkjét?

hostya

Egy kis mérgelődés a mai napon...

Eljött az idő hogy rászántam magam, hogy a több éve készülő CNC gépemet befejezzem.
Éveken keresztül itt áll a műhely közepén, (nagyon útban van..) használtam is sokszor,de a vezérlője nincs "bedobozolva". meg az energialáncok sem kerültek fel(még) rá...

A doboz megvan.., a belső elrendezés is meg van tervezve..(úgy ahogy..), maradt az energialáncok méretének felvétele...
Mielőtt szétszedtem volna az ideiglenes(több éve) meglevő kábelezést  
Bekapcsoltam a gépet a PC-vel együtt, hogy kiálljak a tengelyekkel X,Y,Z   végállásokra, hogy megtudjam határozni az energialáncok megfelelő méretét.
Az Y tengely(ek)-el  (2motoros hajtás) sikerült is, de amikor az X tengellyel próbálkoztam, akkor..!!
Egy villanás+fehér füst szállt  fel a kínai 3tengelyes (TB6560 V-3 piros) vezérlő egyik IC-jéből...  :((

Mint látható, nem a TB6560 szállt el, hanem mindjárt az LPT utáni két IC egyike, ami az optocsatolók előtt van.. (talán valami "Smith-trigger" lehet.. -nem tudom-)

Találkozott már valaki hasonló "jelenséggel"..?

Érdemes lenne (esetleg) kicserélni   az IC-t ?  (pl. egy másik, egyéb okból tönkrement piros vezérlőből kitermelve..?)
Először ezzel próbálkoznék, ha lenne valakinek felesleges, egyéb okból tönkrement piros vezérlője, és el is adná nekem...
Nem szeretnék sokat áldozni már a CNC-re, mert nagyon ritkán használom..
Azért építettem anno, mert a gépépítésben láttam a 'kihívást'..,
De ha már meg van, akkor jó lenne még  -ha ritkán is- használni.

Másik FONTOS kérdés:
Az IC tönkremenetele nem károsíthatta esetleg a PC LPT kimenetét??  (hogyan lehetne erről meggyőződni..?)
A vezérlő közvetlenül (illesztő kártya nélkül), van csatlakoztatva  a pc LPT kimenetére...

Van egy másik  TB6560 V-4 tengelyes piros vezérlőm a fiókban, amivel tudnám pótolni, de ha károsodott a pc LPT kimenete, akkor nem "áldoznám" fel azt is... :(

Előre is megköszönök minden segítséget!

zozo

istvan3

Pali79

Elméletileg két egyforma van egymás mellett, a másikról le tudod olvasni a típust, de reggel meg tudom nézni a hasonlómat, hogy azon pontosan milyen van, de valami 74HC rémlik. A legrosszabb esetben is párszáz Ft-ért kapsz másikat. De mintha a képről úgy tűnne, hogy az R14 körül is megpörkölődött volna. Elképzelhető, hogy bevágott a PC-nek is. De mindenképp érdemes megnézni, hogy mi okozhatta ezt, mert nem gondolnám, hogy egy ilyen IC-nek így kellene tönkre mennie.

dezsoe

Szia!
Nézd meg a C20, R12, R13, R14 környékét is, mintha füstös lenne. Nagyon úgy néz ki, hogy 74HC14 volt. Ha nem a PC-től kapott túlfeszt, akkor a saját tápja nyírta ki. Nem ismerem ezt a kártyát, ezért csak tippelek: a C20 melletti nagy fekete talán egy DC-DC konverter lehet? Ha igen, akkor jó lenne tudni, hogy az jön-e ki belőle, aminek kell (praktikusan 5V).

dezsoe

Találtam fotót, az tényleg egy DC-DC konverter, úgyhogy ellenőrizd, mit ad ki.

Pali79

Megnéztem az enyémet 74HC245 van 2db egymás mellett. Lehet nálad más típus, de ott is két egyformának kell(ett) lennie.

dezsoe

A 245 az húszlábú. Ennek csak 14 jutott. :) Gúvadtam egy pár percig a képernyőt, de csak sejteni lehet a feliratot, látni nem.

Pali79

Na ez nekem eszembe se jutott, hogy hánylábú. [#nevetes1]
A másik épen maradtból ki tud indulni. [#awink]