Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyébként egy RV-E3J robotról van szó, volt már itt a fórumon hirdetve.

svejk

Ha teljesen elmegy a kedvem tőle akkor szombaton Fehérváron kibelezzük a Harmonic Drive-okért. :)

000000000

Szerintem.
Amúgy kicsit körbenéztem és még mach3-al is müködtettek 6 szabad pontos robotkart !

svejk

Nekem nem álmom ez, csak megtetszett a fórumtársnál a cucc.
Körbenézegettem, most már akár mehet is tovább, nem fogok kétségbe esni.
Célfeladat egyelőre amúgy sincs hozzá.

wja92tghj

Segítsetek kérlek[#integet2]Mach 3 digitalizálásnál eljutottam addig hogy van egy csomó pontom egy file-ba de hogy lehet ezekből programot készíteni??????

000000000

Gondolom valami ilyesmit kaptál.

-6.032136,1.419120,0.835333
-5.907102 , 1.419120,0.822000
-5.782069,1.419120,0.803333
-5.657035,1.419120,0.776000

Így kell módosítanod és akkor már a Mach3 is megeszi egyből

X-6.032136, Y1.419120, Z0.835333

000000000

Viszont ha nem akarsz szívni mint a torkos borz mire bepötyögöd az a pár 1000 X,Y,Z karaktereket akkor kezd ÚJRA a digitalizálást az alábbi ábrán látható pipa behelyezésével !

fa4igtzhp

Kis perl tudással vagy excellel oda lehet biggyeszteni a koordinátákat utólag. Gondolom a digitalizálás nem 2 perc, az excellel meg ha ügyes az ember 2 perc alatt meglesz.

Tanulópénz :) Legközelebb olcsóbb lesz a pipát odatenni.

fa4igtzhp

Itt azért óvatos lennék. A kérdés, hogy mit akar kezdeni vele az ember. Igen át lehet irni, hogy G Code-ként megegye valami program. De az nem biztos, hogy az lesz amit az ember akar.

A pontok ugyebár egy tárgy felületén felvett pontok, tehát magát a tárgyat jellemzik és annak a felületét. Ez számomra még logikailag nem azonos egy szerszámpályával. A kettő között ugyanis különbség lehet.

Első problém amit látok, hogy ha a pontok XY rácsban lettek felvéve, akkor ha az oszlop vége van, fel kell emelni a fejet, a következő oszlop elejére vinni és ott letenni.
Második probléma, hogy elképzelhető, hogy az ember szeretne valami feldolgozást végezni a pontokon. Pl Interpolálni, hibákat kijavítani vagy a pontokat a marogép sajátosságaira rápasszolni.

Az első problémát szerintem mindeképpen szükséges leküzdeni, különben a marófej átpozicionálás tökreteszi a munkadarabot.  A második problémahalmaz főleg opcionális, ha nincs rá igény akkor nyilván kiesik az "egyenletből".

000000000

Akkor kérd el a file-t és csináld meg neki. [#papakacsint]

000000000

Nem egy asztalos ismerős így csinálta a nagyolást a pontfelhőből és emberünk is nagyoláshoz szeretné használni !
Mondjuk kell hozzá gép is ami akár 20-30mm fogástól se rezzen meg.
Igaz a legkönnyebb masina is 1 tonna volt.  
Tehát gondold át mégegyszer !

000000000

Sőt, hogy még jobbat mondjak volt aki forgatóval digitalizált asztal és széklábat majd ebből a pontfelhőből marta egyből a nagyolást! [#papakacsint]
Mint szoktam mondtam az elmélet és a gyakorlat köszönő viszonyban sincs !

wja92tghj

Köszönöm nektek úgy gondolom hogy tudok meríteni ezekből az ötletekből a pipa már nagy segítség.Ha túl nagy a fogás legfeljebb z-be eltolom a nullpontot igaz így lenne üresjárat is de próbanak kísérletnek jóó!!!!![#worship]Ha vannak még jó ötletek szívesen várom és köszönöm mégegyszer

000000000

Csak az első sor lesz veszélyes utána már a maró csak a digitalizálás lépésével fog vinni.
Az a kb 0.1mm-es fogás meg 30mm mélyen sem okoz problémát egy normális gépnek. (már ha tud ennyit a maró élszalagja)

morfeus

Sziasztok!
Nem tudja valaki a képen látható fúrógép csapágyainak tipusát?
Mert mindenképpen szétszedem egy karbantartás végett,csak gondoltam hátha megtudom rendelnin a csapágyakat is hozzá!
Köszönöm előre is a segítséget!