Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Arany János

Sziasztok!
Ismét szükségem lenne némi segítségre!
Ennek a panelnek az életre keltése lenne a feladat:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/Tirisztor%20Reglung1.1.bmp" border=0>
Sajnos rajz nincs meg hozzá, ezért csak a panelt  tudtam lemásolni.
Egy motor fordulatszámát szabályozta.
1, 2: 230V váltó
4, 5: motor állórész tekercs
6, 7: motor forgórész tekercs
8, 9, 10: 20kohm-os ellenállás (ezzel lehetett szabályozni)
A 6, 7 pontokon 16V mérhető, az ellenállás tekergetésétől függetlenül.
A TIC126-ost már kicseréltem!
Mi lehet még a hibás?

s7manbs8

Kimérve a többi alkatrész jónak tűnik, a panel vezetéákezésben nincs sérülés, a becsatlakozó forrasztások nincsenek felválva esetleg ? Elvileg ugye minden elromolhat, de az esélyek a kapcsolástól függően azért nem egyenlőek. Ilyen kevés alkatrészt taretalmazó áramkörnél a brute force módszer is célra vezető. Persze mérő műszer nem árt ha van, vagy pótalkatrész, akár csk próba erejéig.

Arany János

4-5-ös ponton 22...V egyenirányító jó.(azt hiszem)
4db. dióda szintén.
A jobb alsó 20kohm-os is jónak tűnik.
Bár ez utóbbi el lett állítgatva!
A kondik maradtak ki, de ezeket nem tudom mérni!

Arany János

Majdnem kimaradt: a halál oka!
Sikerült a 15 ohm-os ellenállást rendesen felfűtenem, ezért cseréltem 15ohm 10W-osra!

Csuhás

Jó a kapcsolás? Elég fura egy poti diódával a csúszka és az egyik vége között. Szóval A hiba előtt működött rendesen?

Arany János

Igen, működött!
De hozzáteszem: ྃ-es gyártmány!
A 6-7 pontokon forgásirány váltás is van mágneskapcsolókkal.
Szelepnyitást vezérelt és bütykös tengely nyomogatta a végálláskapcsolókat, amik a mágneskapcsolókat kapcsolgatták.

Arany János

"brute force módszer"
Kipróbálva!
Minden szép, minden jó!
Csak mégsem működik!!!
Egy eltérés a rajzhoz képest: a két nagy kondi nem elektrolit, hanem fólia. (Eromet 85)
Mi történhet, ha a 20kohm-os poti nélkül helyezem áram alá? (ez a gépre van felszerelve és nem hoztam haza)

Rabb Ferenc

Ha az 1-2 pontokra 230V váltakozó villanyt kapcsolsz, hogy a viharba lehet a 4-5 pontokon ( a Greatz másik vége) csak 22V egyen???

Jó a Greatz és jól van bekötve?

jani300

Hogyan sikerült felfűteni az ellenállást ?
Forgórész kibírta ? Nem szakadt ?
Az a 22 Volt egyen azért tényleg érdekes ...

Arany János

ELNÉZÉST KÉREK MINDENKITŐL!!!
Van ott még néhány pont, vagyis több mint 220V.
Mégegyszer bocsánat a pongyola fogalmazásért!!!

Arany János

A felfűtés a végálláskapcsolók segítségével sikerült.
A bütyköket próbáltam beállítani, amikor valamelyik végállás rossz pillanatban kapcsolódott be. Gyorsan elforgattam a tengelyt, de a villany gyorsabb volt nálam.

f2266unib

Üdv az uraknak!

Jó régen nem jártam itt, részben a körülmények miatt. De most itt vagyok ismét.  Szert tettem egy "rettenetesenkicsiésmajdnemsemmiresemjó" 3 tengelyes asztali gépre. A Mach3-al eddíg nem volt nagy gondom.... eddíg.... A géphez kaptam egy 43....22 verziót. feltettem, beállítottam. Demo lévén 500 sorig dolgozik...de mint a bolha töke akkorában. Mindent. Akármilyen tap fájlt kap, megcsinálja....10*10mm-ben. Leszedtem, újraraktam az én régi verziómmal, azzal megy rendesen, de az meg nem mindíg reagál a megszakítás utáni indításra. Nincs valami megoldás hogy jó is legyen meg szép is?
Köszönöm
Kanegér

000000000

A legegyszerűbb, és különösebb tudást se igényel. A jól működőből kimented a mill XML fájlt.  
Bemásolod, indítás előtt a rosszul működőbe. Minden beállítás átkerül ezzel.

Az XML helye: C: Mach3 könyvtár.

Egyébként nézd meg a beállítást, nem e inc be van az egyik, vagy a másik.  

f2266unib

Köszönöm.

Az ominózus új verzió metrikusnak volt beállítva ez biztos (bár manapság ki tudja...:) ) de igen furán működött. Nem volt benne dxf import (olvastam kiszedték), időnként a 0,0 pontról ellibbent 5-6 centivel odébb látható ok nélkül, illetve egy sornál megállt és várt......program futás közben. De a régebbi amit feltettem (hozzáteszem full licenszes és nem tört) most megy. Az időnkénti fagyást egy háttérszolgáltatás okozta valószínúleg. (win7 útjai kifürkészhetetlenek)..most fut rendesen.  :)
Kanegér

mg0x9gbj

Üdv mindenkinek!
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni.  

1. cnc marógépnél, amikor a tengely home, vagy végállásba megy, akkor mindig vész álljban megáll, a motorok elengednek és csak újraindítás után lehet megmozdítani a tengelyeket. Találkozott már valaki ilyen problémával? Mach 3-ban a tengely home és ++ végállás van definiálva.

2. AC servo motoros hajtásnál hogyan lehet meghatározni a steps per értéket amit be kell írni a mach3-ba a tengely konfigurációkhoz? Léptetőmotornál tudom, de ennél fogalmam sincs, ki lehet azt is valahogy számolni? Tudom az áttételt és a menetemelkedést is. motor típusa: 1103HBM120H-1000  1,2°/4,2A

Köszönöm előre is.