Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

niu7vyvp0

http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=40" TARGET=_fnew>ilyen motorom van és most jelenleg 1/16 ra van állítva a lépés. Ilyen paraméterekkel milyen lenne az ideális step per? (picit túlbonyolítottam magamban a dolgot és fonal vesztés történt)

Rabb Ferenc

1/16-nál pontosan 640 a jó érték :))

És megy már???

niu7vyvp0

Jobb, ez a Step/Dir beállítás javított rajta, de ez a "szaggatott" járás még meg van, léptecsnél ez normális? Mert azt hittem hogy szép sima folytonos mozgása lesz most kb durván mondva "ugrál". Bár lehet a csúszkákkal lehet még javítani. Teszek fel mindjárt egy videót róla talán látszik rajta amiről beszélek :)

niu7vyvp0

https://youtu.be/E6iWAsyVDPk" TARGET=_fnew>link

remélem valami látszik majd

Kisamotors

Hát ez így nagyon nem jó.
8 vezetékes unipolár. Hogy van bekötve? Több féle módon lehet, talán az egyik tekercs fázisa fordítva van. Nézd át.
Milyen a motor meghajtó?

Rabb Ferenc

Ez tényleg nagyon darabosan mozog. A Config - Select Native Unit milliméterre van állítva?

Egyébként feladom :(( Hagyok mást is érvényesülni, jöhetnek a jobb megoldások

niu7vyvp0

niu7vyvp0

igen mm -re van
szép simán kéne neki amúgy mozognia?
A+ piros+kék=zöld
A- sárga+fekete=sárga
B+ barna+fehér=fehér
B- zöld+narancs=barna

így kötöttem össze a vezetékeket, anno ezt a bekötést hámoztam ki a pdfekből. Ez a bekötés megállja a helyét? Ha jól tudom ez a párhuzamos bekötés.

vadember

Egy hasznos szösszenet Sz.József-től. Ez alapján ellenőrizd le a tekercseket a motorodban.

Igaz, se egy képlet, se egy számítás de kérésre ide rakom...  

Egy ismeretlen típusú 8 kivezetéses léptető motor bekötése bipoláris párhuzamos üzemre.  
A módszer azért lehet hasznos, mert nem igényel semmilyen műszerezettséget és  
semmilyen egyéb információt pl. a netről.  
Tehát a sivatag közepén, egy szál gatyában is megoldható a feladat... :))  
Na, akkor... (így kipihenve, talán már nem fogom elírni..., ha még is a modi majd kijavítja :) )  

Ugyebár van 8 "ismeretlen" kivezetésünk. Mondjuk legyen mind fehér. :)  
Gondolom az senkinek nem okoz problémát, hogy az 1 tekercshez tartozó végeket megtalálja.  
Ha igen, akkor összeérinti akár melyik kettőt és ha tengelyt nehezebb forgatni, akkor azok az összeillő végek.  
Ezzel meg van az első lépés.  
Van 4 tekercsünk...  
Sorszámozzuk meg a 4 tekercs kivezetéseit: (a sivatag közepén csak fejben...)  
1-es tekercs, 1-2  
2-es tekercs, 3-4  
3-as tekercs, 5-6  
4-es tekercs, 7-8  
Keressük meg, hogy az 1-es tekercshez (1-2) melyik tekercset kell párhuzamosítani.  
Ennek menete: (mindig a kézi tengely forgatásán lesz a hangsúly !!!)  
Pl. első párosítás  
1-2  
3-4  
majd  
1-2  
4-3  
Tehát fordítva is oda próbáljuk.  
Ha mindkét esetben lefogja a tengelyt, akkor a 3-4-et félre tesszük, az 1-2-nek nem ő a párja.  
Ugyan ezt elkövetjük (továbbra is az 1-2 párját keressük) a 5-6-al és a 7-8-al is. (a fordítást se felejtsük el !!)  
Ha valamelyik esetben azt tapasztaljuk, hogy a tengelyt "nem fogja le", akkor az a "párja" az 1-2-nek.  
Ezt az állapotot mindjárt úgy is hagyhatjuk... Ezzel meg van az első tekercs párhuzamosítása.  
Ha megtaláltuk az 1-2 párját, akkor a maradék két tekercset is úgy párhuzamosítsuk,  
hogy a tengelyt szabadon tudjuk forgatni.  
Akik nagyon az elején vannak, azoknak...  
A vezérlőbe való bekötés:  
Az egyik tekercs, A+ - A- , a másik tekercs, B+ - B- .  
A plusz-mínusszal nem kell foglalkozni az csak a forgásirányt befolyásolja.  

Tudományos magyarázatot senki ne várjon tőlem... :)  
Sok 8 vezetékesen kipróbáltam, legyen elég ennyi.  
Remélem másodszorra nem írtam el... :)  

t62d6ha2b

Szia!

Szerintem ez a vezérlő csak akkor lesz jó (kicsi az áram), ha a tekercseket nem párhuzamosan, hanem sorba kötöd.Tehát kék, vörös összeköt, a ,,cirmosok" a vezérlő A pontjai, illetve zöld, fekete összeköt, a két cirmos a vezérlő B pontjai.

niu7vyvp0

Húú hát gyors meg is nézem és bízom benne hogy csak véletlen elkötés van a háttérben mert ha jól kötöttem be akkor teljes tanácstalanság :( Sok pénzem benne szóval működni e kell :)

Kisamotors

http://www.piclist.com/images/member/RB-ezy-Q33/4WireSeriesParallel.png" TARGET=_fnew>Link.

Egyszerűség kedvéért próbáld meg a képen szereplő első bekötést.
Kék-piros összeköt, leszigetel. Zöld-fekete összeköt, leszigetel.
Kékfehér-pirosfehér az egyik fázis, züldfehér-feketefehér a másik. Már, ha azonosak a színeid, mint a PDF-ben.
Áramot ne felejtsd el beállítani, ellenőrizni.

Motoros

Köss a vezérlődre próbaképpen egy sima 4 vezetékes léptetőt csak úgy a levegőbe, ha az jól forog akkor csak a bekötés lehet rossz a nyolcvezetékesnél.
Az Sz.Józsi módszer is azért volt hasznos mert a PDF-ek több esetben nem stimmeltek, úgy emlékszem.

niu7vyvp0

http://kepfeltoltes.hu/view/160515/WP_20160515_15_24_32_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/160515/WP_20160515_15_24_32_Pro_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

ilyenek a színeim, a motor áramát tudja elv mindegyik meghajtó, ezért választottam ilyet, de lehet akkor hogy rosszul választottam, amúgy a működését hogy befolyásolja bekötés hogy párhuzamos v. soros bekötés?

niu7vyvp0

sajnos nincs több léptecsem csak az a 3 amit vettem a géphez.