Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

B.U.É.K. mindenkinek!

Ha a mechanikus felületkövető megfelel akkor egyszerűen is megoldhatod:
A Z tengelynek direkt nagy holtjátékot biztosítasz. Ha mondjuk az egyenetlenség 2 mm akkor legalább 4..5 mm -t lógjon.
 A fotón láthatod az ovális kimarást az anya rögzítő csavarnál.
A másik fontos dolog még.  a gravírmaró kilógását  azaz a max marási mélységet egy egyszerű állítható ütközővel biztosítod..ezt is láthatod a fotón. A réz csavarral lehet ezt a bizonyos mélységhatárolót állítani.
A felülettel érintkező betét anyagát is megfelelően válaszd meg, hogy mart anyagot ne karcolja és azon könnyen csússzon.
Fontos az is hogy a keletkezett forgács vagy por  ne kerülhessen az orr alá ...elszívni vagy elfújni.
A kép a nyákgravírt mutatja, de átvihető ez más technologiára is. Itt persze pontozós tchnikánál csak a pontsűrűséggel tudsz variálni, a pontmélység állandó.
 A részleteket  biztosan kitalálod majd.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Misimuvek/z_brless.jpg" border=0>

etc77f5nr

Mach3-hoz van itt egy ingyenes program, akárd 3D maráshoz is:
http://www.scorchworks.com/Gcoderipper/gcoderipper.html" TARGET=_fnew>G-code ripper

6rk75uezn

Ismét egy kis segitségre lenne szükségem,ha egy tengelyre egy 17mm es belső méretű csapágyat szetetnék felilleszteni arra hány századot hadjak rá?[#worship]

2nbj3n5m

T Cim.   0.015  elég !!

ywathzay

Ha AS szabvánnyal készítesz valamit, elbírja akár a mínusz 3-4 századot is kényelmesen, ha pontosan akarod hogy fusson, akkor 0-ra készíted a tengelyt.

Sz.József

Attól függ, hogy  
szoros  
laza vagy  
átmeneti illesztést akarsz... (?)

b4nm7gjvr

6rk75uezn

Köszönöm mindenkinek, ahogy nèztem a tàblàzatot 0.011 et ir pluszba.
Mivel nem nagy terhelést kap, axiálisan semmit, igy szerintem egy laza illesztés is megfelel.

Béni

Felületminőségtől, a tengely anyagától és jellemző terhelésétől, csapágy típusától is függ. (Radiális, axiális, ferde hatásvonalú, stb.)
Nagy sugárirányú terhelésnél szilárd illesztést kell alkalmazni!
A táblázatokban szereplő értékek csapágyak esetén finomforgácsolt illeszkedő felületekre érvényesek. (Rendszerint köszörülés értendő ez alatt.)
Esetedben pl. közepes esztergált felület, radiális csapágy, tengelycsap:d17 +0,02/+0,03 mm.

ywrxkjjky

Ha már csapágyillesztés,ti mivel szoktátok századra belőni?pl. csapágyházakat!csiszolópapir?

zozo

+3 századdal egy 17-es tengelyre már erőszakkal kell ráverni a csapágyat, ráadásul rághat is tőle egy jobbfajta csapágy.  
A hobbi gyakorlatban, kevésbé pontos gépen úgy néz ki, hogy megpróbálod 2-5 század pluszra leesztergálni a méretet, majd csiszolóvászonnal megcsiszolod az illeszkedő hosszban. Óvatosan, mert hamar alá lehet csiszolni. Közben méred, hogy ne legyen kúpos a csiszolás. Amikor 2 század körül jársz, rápróbálod a csapágyat, mert a mérőeszköz sem biztos, hogy megbízható.
Ha nincs nagy radiális terhelés, akkor addig csiszolod, hogy könnyed kocogtatással rámenjen a csapágy. (természetesen csővel megtámasztva kell a belső gyűrűt kocogtatni)

zozo

Még annyit, hogy hobbi gyakorlatban, hobbista által köszörült késsel nehéz lenne pontos tűrés megadni, mert akár +3 század is jó lehet abban az esetben, ha a megmunkált felület durva, a tengely biliacél, így többet tud a csapágy alatt tömörödni. Ezért a csapágy helyét kis előtolással illik elkészíteni, minél simább felületet kapjunk. Így már elérhető a 0/+0,01 -os tűrés használhatósága.

nwmewgze

Köszönöm a Segítséget ma ki is próbálom ezt a G-code ripper progit.
A másik megoldáson is gondolkozom (mechanikus)
hogy építek egy külön felszerelhető fejet ami az említett megoldáson alapszik.De viszont mielőtt belevágok megérdeklődném, hogy érdemes-e maró motornak egy kisebb kézi gravírozóba invesztálni?Amiért érdemesnek gondolom az a mérete és súlya, de viszont nem vagyok benne biztos, hogy elég pontos lenne a maró (ütése) valamint a rezgés sem lehet utolsó dolog.Danamid vagy Poliamid rúdak-ból gondoltam, hogy esztergáltatok egy csukló szerű szerkezetet amit két nyomó rugóval tudnék finomítani 1 rugó lenne a két kar között 1-el pedig a felület követését biztosítaná mint pl:egy toll.
Szerintetek mennyire elvetélt az ötlet?
Vagy esetleg valaki próbálkozott-e már ilyen szerkentyű megépítésével?
Köszi Szép Napot!

6rk75uezn

Köszi neked is,teljesen egyértelmű ami az anyag keménységet és felületi érdességet/durvaságot illeti!
Az én esetem pont a te álltalad leirt,tehát az anyag bilkó acél a felülete meg közepesnek mondanám.
Akkor azt hiszem jó lesz ha a 17 e ráhagyok 3 századot majd papirral lemegyek 1 századra.