Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

b4nm7gjvr

Én úgy levágnám vasfűrésszel mint a sicc....12db nem a világ...persze ha nem remeg a kezed... de arra meg ott van a célzóvíz....:D

000000000

Az új fűrészlapos vasfűrész a legjobb kézi megoldás szerintem is.

sufnituning

9j6fm65vv

Ilyet nem szabad megmutatni az asztalosoknak,mert nem csak ujjuk nem lesz,hanem kezük sem....:-):-)

sasi

A színes csík a szerszám felhasználási területére utal, a sárga Al, vagy 400-500 MPa maximális szilárdságú acél. A száron lévő egyéb jelzésekkel együtt lehet egyértelműen értelmezni.

9j6fm65vv

Ezek tudatában,én is a vasfűrészre szavazok,vagy ha elhozod,én nagyon szívesen levágom neked...:-):-)
Hogy mire való a cnc...?? Nemrég fúrtam vele hosszlyukat,250db 40x15x30 as méretűt röpke 6 óra alatt...:-) (na jó ebben benne van az is,hogy anyag ki-be,forgatás....rögzítés...),a gép sem egy ipari gép...
Ugyanez tegnap 2 óra manuális hosszlyukfúróval...:-)
Ismerni kell a korlátokat....:-):-):-)

Szalai György

Köszönöm a választ. (Én korrózióálló acélra emlékeztem.)
Akkor most már mindenki tudja, hogy a szerszám vágóéle nem fához készült, hanem sokkal nagyobb forgácsolási erő igényű anyagokhoz.
Tompább az élszöge, ami a tiszta favágást csak nagyon kicsi forgácskeresztmetszet mellett tenné lehetővé, de ott meg ég az anyag a rossz hőelvezetés miatt.
Ez mellett, a tiszta vágáshoz szükséges min. 30m/sec vágósebesség is elérhetetlen 4mm élkör átmérőjű szerszámmal, mert a szükséges fordulatszám extrém magas lenne.
De ha mégis csak ez a gép és ez a szerszám van, akkor az expanziós (esetleg örvénycsöves) léghűtés melletti lassú előtolásra szavaznék.

PSoft

Ugyanez vonatkozik pld. a "gépi" menetfúrók szárán alkalmazott színgyűrűs jelölésre is?
Van ezekről a jelölésekről valami táblázatos,elérhető forma valahol?

sufnituning

Helyesebben: nem ehhez a fához. mert fa és fa között akad némi különbség, pl. keménység rugalmasság, szálfutás, stb, a szerszámköszörülési mindentudó kiskönyvem egy méret alá veszi az aluhoz és fához tartozó egyélű ujjmarók élszögeit, sajnos sokszor tévesen.
A főlényeg, hogy csak borotvaéles szerszám dolgozik jól fában, az éleket minden fánál érdemes próbamarással kitapasztalni.(úgymint a fordulatot az előtolást és a fogásmélységet.) Szerintem meg lehet próbálni a szerszám kismértékű döntését is.

sufnituning

PSoft

sufnituning

nincs mit mester![#integet2]

Szalai György

"szerszámköszörülési mindentudó kiskönyvem"

Nem-e lehetne-e megkaparintani valamilyen formában?
Legalább a címét, szerzőjét. [#buck]

sufnituning

Ez az én kis sajátbejáratú "emlékeztetőm"
hidraulikától a mindenféléig, ez nekem azért jó, mert könyvekből és innen-onnan összeszedett rövid jegyzet (lényeg), ami a gyorsabb munkát segíti, nem beszélve arról, hogy nem kell munka közben a könyveimet és a számítógépet összemocskolnom koszos kézzel keresgélnem, a szerző én vagyok, de ilyet bárki csinálhat, magának.fontosabb csapágyméretek, képletek, tömítések, ékszíj, maró, menetfomázó menetfúró méretek, csavarméretek, csatlakozók, cégek telefonja,

sufnituning