Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Jozs

Sziasztok !

40 x 18 -as akác léceket kellene feldarabolnom, lehetőleg minnél esztétikusabban. Mivel csak a cnc gépem jöhet szóba, ezért azzal álltam neki, először egy 6 -os egyélű szerszámmal 18e körüli fordulaton, 1,5 mm -es fogásokkal kb. 700 mm/min sebességgel. Az eredmény a lenti kép jobb oldalán látható, elég siralmas. A zölddel jelölt él még rendben is volna, de a másik nagyon nem ( nyilván azért mert a forgási irány miatt a szerszám ott kiszakít az anyagból ). Ezután megpróbáltam 4 -es szerszámmal, és 25e körüli fordulaton ( lásd a kép bal oldalán ). Már jobb az eredmény, de még el tudnám képzelni szebbre is. Van erre valami trükkös módszer ? Köszi.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/vagas.jpg" border=0>

zozo

000000000

Például 2 vagy esetleg 3 - 4 élű maró.  
Fordulatot füstölés előtt valamivel megállapítani.  

000000000

Ja, be és kilépésnél lentebb húzni az előtolást.  

nv5firipz

Vagy meg kell támasztani a lécet hogy ne annak a  széle törjön ki hanem a támasztó anyagnak.
Ha nem lehetséges, akkor két fogással. Egy nagyoló és egy kisebb simító fogással. Kis átmérőjű több élű szerszámmal.  
Ki kell számolni a fordulatszám és az élek számából a megfelelő előtolást.

Szalai György

A szerszámon lévő színjelölésnek (sárga karika) mi az üzenete?

w0hgtwf3w

"Mivel csak a cnc gépem jöhet szóba"

A cnc gép pont nem erre való :).
Még egy megfordított két székre lerögzített kézi kőrfűrész is alkalmasabb erre a munkára.
Az asztalos iparban a felszakadást (kiszakadást ), vagy elővágással, vagy plusz anyag hozzáfogásával oldják meg.
Talán neked is megoldás lenne egy nagyon kis fogással történő "elővágás" és utána alkalmazni nagyobb fogásokat.

Ha több lépcsőben vágod és programmal generálod  kódot, arra nagyon kell vigyázni, hogy egy generált kódnál fogásonként közelít a maró a névleges mérethez, tehát akár az utolsó fogás is feltépheti az anyag szélét.

9j6fm65vv

Szia!
Végülis mindenki,aki előttem írt mondott jó dolgokat...:-)
Az én tanácsom az lenne,hogy keress egy ügyes asztalost,akinek van gérvágója,körfűrésze...sűrű fogú...,azzal tükör lesz a vágás....
A többi megoldás sem rossz,de ha sok kell belőle,akkor rengeteg idő elmegy vele...!
Ha kevés kell és mégis csak te szeretnéd megcsinálni,akkor a ki és belépő oldalt támaszd meg,ahogy Noo mondta,ez lehet 2 db lim-lom fenyőléc,a tetejére ragassz tesa szalagot a vágás vonalára,legalább 2 élű szerszám,ahogy Danibá mondta,minnél több él,első fogás max 1mm 25-30000ford, kis előtolás,így talán jó lehet..!:-):-)
Most jön az,amihez én is értek...:-):-):-) a fa!
Az akác jó anyag,kemény,időálló,de szálas,ezért könnyen szakad,reped...ha nem kültérre kell,akkor a bükk sokkal jobb választás,főleg,ha marni kell...nem hiába készül a reliefek 90%-a bükk lapra...:-)
Sok sikert!!!:-):-)
Üdv. Csabi

sufnituning

Szerintem, Te szivatsz minket, a cnc ujjmaróval nem arra való, hogy fákat vágjunk szét vele, de ha már a Danibá60 sem tudja hogyan kell elvágni, akkor most nagyon szomorú vagyok.
Ha már ilyen "okosságot" találtál ki, a vágandó fa mögé egy másik fát be kellene rakni, hogy az azt érezze, nincs ott a vége.
Csak mi tudjuk, hogy ott van a vége.  

sufnituning

Ja még annyit a maród aluhoz van, a fához más szögekkel köszörüljük a az éleket.

sufnituning

Bár azt a képről nem látom, mihez van köszörülve???

b4nm7gjvr

Éles fogú körfűrésszel kis elővágó lappal, vagy éles gérvágó fűrésszel... más erre a célra csak gányolás...

b4nm7gjvr

Ja és ha csak 1-2 vágásról van szó akkor vasfűrésszel elvágod és nekitolod csiszológépnek....

sufnituning

Jozs

Köszi szépen a válaszokat !

Hobby szinten űzöm a cnc –zést, ezért bocs ha olyat kérdeztem ami másoknak nyilvánvaló.

A lécek egy hinta „regenerálásához” kellenének ( tehát kültérre ), méteres darabokból szeretnék 12 db 40 cm –est levágni.

Nincsenek erre a célra eszközeim ( jó, vasfűrészem azért van :-), ezért írtam hogy igazából csak a cnc gép jöhet szóba, azt gondoltam valami trükkel megoldható, és akkor nem kell asztalost keresnem. Szerintem ha végigpróbálgatom az ötleteket egész biztos sikerül a dolog :-).  
( Az anyag hozzáfogása azért problematikus egy kicsit, mert – talán a képen is látszik valamennyire -, le van kerekítve a léc két oldala. Bár ha fenyővel csinálom, talán annyit idomulni fog. )

Szalay György:
nem tudom sajnos.