Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

hje3wyntn

Sziasztok!
Használja valaki a SPROCKETEER 2.0 lánckerék szerkesztő programot? Régen próbáltam, és jól végezte a dolgát, de most rossz DXF -et generál. Szét van hullva a rajz. Több gépen is próbáltam már. Ha valaki ki tudná próbálni, és ha neki jó DXF -et generál elküldhetné nekem, nagyon megköszönném. Bike520/ 52 fogas kellene. Letölthető programocska.

Előre is köszönöm!

6rk75uezn

Egy 2000w os kefés motor kb mennyi leadottal rendelkezik?
Gondolatom szerint eg 1,5 kw os aszinkron simám felveszi vele a versenyt,főleg hog az aszinkron forgórésze van vagy 5kg,tehát egy szép lenditő súlyal rendelkezik.

000000000

2000 W-al, hiszen ha ezt írták rá, akkor ez a névlges teljesítménye a névlges fodulaton. A forgórész tömege pedig hosszútávon állandó terhelésnél nem számít, ha nincs elég P lefullad a motor, vagy eleve el se bír indulni, csak sokkal lomhábban. Alkalmazás függő, mikor lehet előny a nagy inercia, dinamikusabb pozíció hajtásokra elve kizáró tényező a nagy forgórész tömegű motor.
Ha tehát az a DC motor valóban 2000 W-os és hajtásod is van hozzá, esélye nincs egy 1500-as aszinkron motornak vele szemben.

6rk75uezn

Értem,de én úgy tudtam hogy minden kisgépre ami kefés motorral rendelkezik arra a felvett teljesitményt irják,pl az asztali körfűrészem motorjánál is azt irja a gyártó hogy 2000w felvett és ha jól emlékszem 1400 körüli a leadott teljesitmény!

000000000

Rosszul tudtad.
Egy motornál a felvett teljesítmény sokszora is lehet a névlegesnek, ha pl. terhelni kezded. Ha ez az állapot X ideig tart, a motorod tönkremehet. Ezt szokták a hétköznapian motor leégésnek nevezni. Ha komolyabb elektronikával hajtod, az vigyáz a motorra, és ezt megakdályozza.

svejk

Igen, ma már azt hiszem előírás, hogy fel kell tüntetni a készülék fogyasztását.
(energiatakaréskossági szempontok)
Ezt látod a gép külsejére írva.

Ma a motoron lenne az adattábla akkor az a tengelyen leadott teljesítményre vonatkozna, mint ahogy Tibor45 írta.

A Te esetedben mindkettő szerepel a gépkönyvben, mert gondolom ott olvastad.

PSoft

svejk

Egyszer már felhoztad ezt a témát, akkor is megoldottuk.
A motorra régen is a leadottat írták.
De mivel ez egy menetelő készülék, kihajtása van, mint egy motornak, ezért kívülre is a leadott teljesítményt írták, de amit a menetelő lead.  
A 40 W különbség a hajtómű vesztesége.

Ma már azt kellene ezen menetelő gépkönyvének tartalmaznia, hogy:
Leadott teljesítmény 320W , felvett 500W körül, mert a motornak is van hatásfoka.

000000000

Menetelő?
Úgy min: bal, jobb?
Valami új dolog lehet.
Ilyet még nem is hallottam.
Mire jó az ilyen?
Egyszer én is gondolkodtam egy motoros szobabiciklin. Azért, hogy ne kelljen görcsölnöm a tekerésével.
Csak beindítom és szundikálok egyet.
De aztán rájöttem, hogy ennek semmi értelme.
Ilyen lehet a te "menetelőd" is.
Na jó, de én végül nem csináltam meg a szobabringát.

vadember

24 V-os DC motort kb. hány volt feszültséggel lehet túlhajtani büntetlenül? Garázskapu mozgató motor. 74-es fordulat van a kihajtott tengelyen 24 Volton. Nekem kellene 90. Ez 30 V körül jönne létre. Huzamosan ki fogja bírni?

svejk

Ha csak a magasabb kihajtó fordulatszám az elsőrendű kérdés és nem lesz névlegesen leterhelve akkor bírni fogja.

Persze sok kérdés nyitva van, pl. Te mire akarod használni.
Ha garázskapu mozgató volt, akkor valószínű nem folyamatos üzemre tervezték, ilyenkor a szénkefék is csak egy kis csutorák benne.
A hajtómű műanyag fogaskerekei is eléggé határra vannak méretezve.

6rk75uezn

Na akkor leirom miért kérdezősködök,most épitek egy 300 as gyorsdarabolót,egy 1500w os 3 fázisú Imi motor hajtaná,mivel ezt nem tudom mire lesz elég igy összevettem egy olcsó kinai gép teljesitményével ami 2000w,de láttam már 300 as darabolót 1700w os kefés motorral is.
http://www.jofogas.hu/budapest/Straus_Gyorsdarabolo_Femvago_Femdarabolo_Femcsovago_2000W_Uj_Korfuresz_23104403.htm?first=1" TARGET=_fnew>Ez a kinai rádásul 300 helyett 355 ös korongal,nem beszálve hogy ezeknek az olcsó gépeknek alu tekercses a motorjuk,na mindegy az már más téma.
Szóval én abba voltam hogy a kefés kinai darabolón a 2000w az felvett és kb lead 1500-1700 körül.

keri

Svejkkel egyeznek a tapasztalataim, csak egy kiegészítő ötlet.
A felvett áramot érdemes figyelni, hogy ne lépje túl a névlegest. Amíg alatta marad, addig mindegy a feszültség.

vadember

Forgatóasztalt akarok készíteni hegesztéshez. A teljesítménye bőven elegendő lenne, csak szabályozható fordulatszám tartománya tűnik kevésnek. PWM-mel 30/perc fordulatig tudtam levinni a fordulatát ahol még nem tudtam lefogni a tengelyt. Ez alatt már bizonytalan a működése.
A pálcával Kb. 130 mm/perc varratot lehet készíteni. Tehát a különböző átmérőkön ezt kell elérni a forgatás sebességével. Ezért lenne jó egy minél nagyobb  fordulatszám tartományban szabályozható motor.
A trafó után csak egy graetz híddal van egyenirányítva az áram, nincs benne kondi. Az segítene valamit, és mekkora értékűt kell belerakni az áramkörbe?

6rk75uezn

Köszönöm válaszaitokat,na majd kiderül mire lesz képes az 1,5 kw-al,ha annyira sovány lesz akkor cserélem 2,2Kw-os ra.
Mégegy kérdés,van valakinek tapasztalata köszörűkorong/vágókorong felhasználhatósági idejével kapcsolatosan?
Most nézem hogy a 300-as daraboló korongjaim amit vettem elvileg már nem lenne szabad használni.Ez áll rajta:(felhasználható 2000.01).
Magyar Graniflex.