Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Jaja el kellene adni,én nem tudom használni,vagy csere,eszterga keresztszánra stb...

000000000

Köszönöm segítségeteket!!:D

guliver83

000000000

Kelepeisz Lajos

Valaki elmondaná hogy miben nyilvánul meg a különbség a szimmetrikus és az aszimmetrikus enkóder között? És minek vannak aszimmetrikus enkóderek ha az ember szimmetrizációra törekszik?

000000000

Mit értesz szimmetrikus és aszimmetrikus alatt ?  
A,B és A, A_, B,B_, kimenetre gondolsz ?  
Mert az utóbbi a zavar és hibás jelek kiszűrésére van.

Kelepeisz Lajos

Hát ez jó kérdés, csak olvastam hogy árulnak szimmetrikus és aszimmetrikus enkódereket is, és olvastam egy sneci féle leírást ami éppen erről szól, idézném:
"A kellő zavarérzéketlenség érdekében a szimmetrikus kimenetű enkóderek alkalmazása javasolt.
Az aszimmetrikus enkóderekhez érdemes egy szimmetrizáló adaptert alkalmazni"
Ezt nem értem, miért van ez a két fajta enkóder és mi a gyártási különbség?

fpd0kbd4

Sziasztok!

A képen látható DIASET szerszámbemérőről keresnék használati, beállítási okosságot. Esetleg gépkönyvet vagy mindezek elérhetőségét.Nagy vonalakban tisztában vagyok vele, de kellenének a részletek.

000000000

Amin csak A és B kimenet van abban csak két "optorés" van. (aszimmetrikus)
Azon amin a negált jelek is rajta vannak abban pedig négy. (szimmetrikus)
A negált jelek olyanok mintha pont 180 fokos fázisban lennének.
Az egész lényege hogy ne tudjon zavart összeszedni.
Míg egyik jel aktív addig a másikra ülhet bármi zavar magasról tesz rá, ezért a negált jel (tagad, megtagad, elutasít)  
Talán ez a kép érthetővé teszi.  

http://digital.ni.com/public.nsf/websearch/F9ECF4712AE59F6386256FF50069FCF9/$FILE/timediagram.gif" border=0>

Kelepeisz Lajos

Na megtaláltam, ha jól értem a zavarvédettség miatt az A-B csatornák jelének invezét is előállítják ezek a szimmetrikus vezérlők .

Kelepeisz Lajos

Igen tökéletesen érthető, akkor egy sima AB csatornás enkóderre azért kel egy kiegészítő áramkört  
kötni, hogy meglegyen ez a 180' inverz jel, jól értem?

000000000

Nem kell, hogy a vezérlő vagy az enkóder szimmetrikus legyen erre lett kitalálva a szimmetrizáló áramkör.
Így a közötte lévő szakasz védve van a zavaroktól.
A motornál kicsit macerásabb azt a kis áramkört az enkóderre umbuldálni kis fém dobozba, ezért oda eleve már érdemes szimmetrikus használni.
A vezérlő meg vagy tudja vagy nem, de itt könnyebb beépíteni ezt a kis elektronikát.  

Kelepeisz Lajos

Megnéztem most pár enkódert, akkor a lényeg, van AB csatornás enkóder amit ki kell egészíteni egy differenciális áramkörrel , és van A ,A - B ,B csatornás enkóder amiben már benn van ez az áramkőr, és ez az elv a zavarok kivédésére hivatott.

Kelepeisz Lajos

Néztem a CNC drive-n ezt a kis áramkört ami kb 1000ft, esetleg nincs erre valami kapcsolási rajz ami utánaépíthető, hogy átnézhessem?
Ja és köszönöm a segítségedet, adok egy like-t.[#eljen]

000000000

Pontosan !
Annyi különbséggel, hogy a szimmetrikus enkóder felépítése már olyan ami eleve tudja a negált jeleket.
Van egy őskövület 1000-es enkóderem, abban 4 opto tranzisztor van és a fényt egy 6 voltos aláfűtött bicikli izzó adja egy "zeblámpa" foncsorban. (5 voltról kb 100 év folyamatos világításnál de megy tönkre)
Ennél egy maszk van ami 4 részre van osztva ami a tárcsa felbontásával megegyezik , csak a részek pont 1/4 oszással vannak eltolva.  
Tehát nem egy vonalkát figyel valami aranyáron beszerezhető optorés hanem sok négyzetmillimétert egy mezei opto tranzisztor.  
És így optikailag oldja az A B és ezek negált jeleit.