Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vjanos

Szeretnék képlelet, elméletet találni egy befogott és tengelyirányban adott erővel megfeszített tengely lehajlására.
Igazából nem is konkrét számok, hanem a különbségek aránya, nagyságrendje érdekel a sima befogott és a megfeszített tengely közt.

Még nem találtam meg a megfelelő keresőszót a barátommal sem :(

A konkrét példa egyébként egy 12-es lineáris tengely lenne, 500mm hosszban, középen 20N-al terhelve, tengelyirányban mondjuk 50000N al húzva.

svejk

Gyanítom nehézkes az ilyen számítás, hamarabb vagy egy kísérlettel.

Biztos az az 50000 N ??

VighLajos

Persze, mert a lufiban lévő gáz körbe van véve a lufival, így, mint egy buborék, a környezetéhez képest kisebb a fajsúlya.

VighLajos

Nem adszorpciós, hanem abszorpciós...

VighLajos

No, ilyet még nem hallottam...
Igaz, nem vagyok könnyűbúvár, de 4% hidrogén + 96% nitrogén gázkeveréket folyamatosan használunk. Az benne van a adatlapjában, műbizonylatában, hogy mekkora maradék nyomással kérik visszaszállítani (2 bar), de hogy a 170 cm magas, 50 literes palackot minden használat előtt fel kell rázni...
Tulajdonképpen ha nem használ, nem is árt...

Csuhás

A meleg víz áramlik a fajsúly különbség alapján, de az ammónia mozgását a melegítés miatti gázelnyelő képesség változás biztosítja. Nem állítottam hogy a hőmérséklet változás ne tudna konvekciós áramokat indítani, csak azt állítottam hogy szobahőmérsékleten egyszer összekeveredett gáz spontán sosem fog szétválni. ( Egyébként ilyen szétválás alacsony hőmérsékleten lehetséges, jó példa erre, hogy pár kelvin környékén a folyékony hélium izotópjai is szétválnak, látható határvonalat képezve a folyadék rétegei között. )

2f428kduf

Erről kár vitatkoznunk, ki ezt hisz, ki azt

000000000

hit kérdése... :)
mit gondoltok, a kémény? hogyan működik?

és ha fordítva építik?

s2k5ycubj

Hogy lehet egy kéményt fordítva építeni?

000000000

000000000

000000000

egyébként kipróbáltuk macskával... a macskák mindig talpra esnek

000000000

a macska nem gáz, vagyis nem gáznemű, ezért nem keveredik a füstgázzal, és nagyobb annál a fajsúlya, ezért visszaesett a földre...

vjanos

Semmi sem biztos :)
Hacsak nem bactam el a számolást, ennyi erő ébred egy 8-as csavart 10Nm-el meghúzva.

vjanos

Köss a hátára egy vajas kenyeret, hadd derüljön ki az igazság... ;)