Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

nwmewgze

Üdv!
Köszönöm a tanácsokat!
Tisztelt Svejk!
Igen bordás szíj meghajtás van a masinán mind a 3tengelyen.Nincs kiszámolva az áttétel ahogy kérdezted, a motoron 20bordás az orsón 40bordás a kerék.A célom az volt ezzel a megoldással, hogy pontosabb legyen és erősebb, bár meglepően erősek ezek a kis tücsök pöcs motorok.(lehet kár volt)
A számitással azért nem vesződtem mert naivan gondolom, hogy a mach3->settings kis ablakban vissza tudom mérni a tengelyeknek a fordulátát a motorhoz.
Ami egyébkénk kis mozgásnál elég jónak tűnik bár amikor már 1100-1200mm-t számoltatok át vele Akkor már csalós nagyon, akár 1mm is lesz a visszaálása..:/
A vezérléssel kapcsolatban lenne mit vesézni az biztos 1000-és 1000 megoldás van meg beállitás amihez sajnos piskóta vagyok, nem véletlül csatlakoztam a fórumhoz!
Apropó fórum, sokáig nem mertem kérdezni tőletek mert számomra olyan kinai dolgokról beszéltek, hogy inkább nem irtam, de nem bántam meg, hogy írtam, mindenki rendes és segitőkész bánom, hogy nem előbb kezdtem el a csevejt! (y)
Szóval ami bánt a kis kék 1000-éves analóg agyon trancsirozott kártyámmal kapcsolatban, hogy nem tudom beazonosítani, hogy tényleg működhet-e még precizen, mert se tudásom se eszközöm nincs, hogy kideritsem igy hát inkább vennék egy komolyabbat!De!
Már néztem én is ezt a fajta vez. Amit linkeltél, de egyenlőre túl sokba kerülne....ezért gondoltam, hogy próbálkoznék egy a kettő közti vezérlővel ami már "állítólag" megbízhatóbb és ezért voltam kíváncsi a véleményetekre.
Köszönom a türelmet jó éjt!

000000000

Sajnálom, ha félreérthető voltam. Bocs!
Én is ritkán használtam ezt. Saját gépeimnél nincs rá szükség.  
Egyébként azt gondoltam, ha elkészítettem ezt a táblát, felrakom.  
Egyébként, arra is gondoltam, hátha lesz további kérdésed.  

Mindig vannak akik, keresik a megoldásokat.  
Velem is előfordul, hogy olyanba ütközöm, amivel eddig nem volt dolgom.
Sőt, az is előfordul, hogy nem jut eszembe, a rég tudott megoldás.
Kézenfekvőbb, itt rákérdezni. Mint agyalni órákig.  
Szerintem, egy ilyen képes segítség sokkal hasznosabb, mint a félszavakból összetákolt válasz.  
Időnként, látom mások is alkalmazzák. Bármikor visszakereshető. Megtalálható könnyen.  

svejk

Ezen a fórumon talán 2 vagy 3 ember van, aki nem itt szerezte az ez irányú tudását, ráadásul hosszú évek alatt.
Ha az ember a kérdéseinek értelmet tud adni akkor majdnem biztos kap rá választ is.
Kissé türelmesnek is kell lenni, illetve néha pökhendiek is a válaszok, de sokszor azokat is jóindulat vezérli.

A vezérlők közt vannak különbségek, ezt általában az árak is tükrözik, de azért 5-ször nem fog gyorsabban menni a drága vezérlővel sem a gép.

Vannak itt különbözü tesztprogramnak alkalmas G-kódok, pl. spirálteszt, scorpion, stb.
Ezekkel mindenkor 100%-ban vissza kell tudnia állni a kiinduló helyzetbe a motoroknak.
Ezeket G61 (exact stop) módban futtatva megtalálod a géped maximumait.

Ha a visszaállásnál már nem téveszt, akkor esetleg lehet az orsó pontatlanságát kompenzálni.

Még egy aránylag fontos beállítás, a general configban a LockAhead értékét állítsd 200-ra.

A kék vezérlőnél számit az "step activ low" pipa is. (már nem emlékszem hogy kell állnia)  

Most nézem, a motortuningba 267 step/mm-t írtál.
Oda 266,666666-ot kell neked írni az 1:2-es áttétel és féllépéses vezérló üzemmód esetén.
Nyugodtan írd be sok tizedesjegyet, fog vele számolni a mach3 és valószínű megoldódik a nagyobb távolságokon a pontatlanségi problémád is.

(ha van egy kis elektonikai affinitásod, akkor keresd vissza az elektronikai topicban, mi a teendő a kék vezérlóvel, hogy jobb legyen. úgy kb 2 éve történt a bejegyzés)

nwmewgze

Rendben van!
Pont most akartam tesztelni, de akkor előtte beállitom ujra!
Még valami!
Most hülyének fogsz tartani, de aludtam egyet a tegnapi vezérlős ajánlatra és arra jutottam, hogy ha áldásod adod rá megpróbákolznék Egy leadshine mx3360-assal.
Azért gondoltam arra mert minden egyben van és gondolom nem kell illesztő kártya..amitben viszont nem vagyok biztos, hogy 4kimenetet irnak..ez az jelenti hogy a 3tengelyre rátudok kötni 3+1motort (szolgatengelynek)?
Ezt jo lenne tudnom mielőtt megvenném.

svejk

Én áldást nem adhatok rá.
Nem is ismerem. A régebbi MSD és MSDD-ket teszteltem, azok megbízható, jó szerkezetek.
Talán célszerűbb a külön-külön vezérlő, legalábbis ha baj van.  
És ugye első gépes építési fázisban ejthet az ember hibát.

nwmewgze

Értem!

És ahhoz amit küldtél milyen Illesztő kártya kell? Mert akárhogy számolgatom ha külön veszem a 4 motorhoz az is elég jó summa és még gondolom kell valami illesztő is!?Még annyit szerettem volna kérdezni, hogy ha a rendszerben van 2db 1,8fokos motor az y tengelyen meg külön külön a másik két tengelyen erősebb ,de 0,9 fokos az probléma vagy inkább legyen az 1,8 fokos mindenhova?

nwmewgze

Egyébként a tanácsokat megfogadtam és beállítottam a gépet a megadott paraméterekre és mindenkinek Köszönöm, az eddigi segítségét.
A motorok sokkal simábban futnak nem kattognak, gyorsabb is és végre vissza áll a gép a null pontba a méretek is stimmelnek!
Még annyi, hogy ne röhögjetek nagyon készítettem egy képet nektek, de az istenért sem tudom megmagyarázni hogy miért raktam ?-jelet a végére :D másikra meg most nem futja az időmből.
Üdv és további szép napot!

http://keptarhely.eu/view.php?file=20150805v00ganqxv.jpeg" border=0>

svejk

Az 1,8 fokos motorokkal is szinte minden megoldható, de természetesen lehetnek különbözőek.

svejk

Csak annak lehet segíteni aki engedi! :)
Estére előkeresem neked, hogy mit kell elkövetni a kék vezérlővel, aztán egyelőre el is leszel vele, aztán elkezdhetsz gyűjteni komolyabba cuccra.

u3xrz0cut

xg2w6ib9x

Halihó !

Modicon/Schneider TSX Nano PLC-hez keresek programozó szoftvert.
Ha valaki tud segíteni bármilyen infoval azt nagyon köszönöm előre is.

Üdv: István

nwmewgze

Rendben van!
Nagyon megörültem már ennek az eredménynek is ha még lehet fokozni már maga a menyország.Azt nem tudom mennyi fáradság neked előkotorni a tudást a kék vezérlővel kapcsolatban, de azt mondom ha csak épp nem unatkozol ne keresgélj feleslegesen, ami munkát bevállaltam a hétvégére talán sikerül igy is megoldani.
Jövőhéten kapok fizut akkor meg veszek másik cuccost(amihez valószinűbb, hogy kellene segitség).
Alapjaiban nem lesz jó ez a kártya mert a szerkezet mindenképpen megkivánja a szolga tengelyt az Y-ra, ahoz meg már nem jó ez a kártya..
De örülök a segitőkészségnek nagyon nem is tudom, hogy köszönjem meg!
Üdv jó éjt mindenkinek!

s2k5ycubj

És még egy tengely pluszban:
http://www.ebay.com/itm/TB6560-3A-Driver-Board-CNC-Router-Single-1-Axis-Controller-Stepper-Motor-Drivers-/221492826173?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339200503d" TARGET=_fnew>1 teng 6600
De,ha ebből veszel 4-et és kicseréled,készen vagy. Leválasztó kártya nem kell hozzá,benne van a leválasztás is.