Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását az edzéshez!
Olyan 12-15db amit el kéne készítenem.
Ezek tulajdonképpen csövek,két fajta van:5-ös és 6-os fúróhoz és a külső átmérő rajtam múlik. Mondjuk 10-12mm,és 30-as rúdanyagom van. Szerintem próbálok elsőnek gázlángon 15-20 perc "pihentető meleg" után vízben megedzeni. Ha nem sikerül akkor más megoldás után kell nézni. Tulajdon képen a csigafúrónak nem szabad elkoptatni a furatot,lehet rideg az anyag nem számít.

Csuhás

Soha nem volt a hőn tartás egy két percnél több, és mégis igen kemény lett amit edzettem. ( A keménység méréshez nincs eszközöm )

b4nm7gjvr

"...15-20 perc "pihentető meleg" után vízben megedzeni" -> inkább olajban hűtve próbáld!

svejk

6-oshoz lehet van nekem, de csak jövő héten tudom megnézni, lépcsős, kb. 15/20 mm külső átmérőjű.
Ha érdekes lehet még akkor majd írj rám.

Nem hinném hogy C45-ból elég lenne.
Az E2N esztergám váltókarjainak a tövét Sasi útmutatásai alapján dissouval és vízben edzettem, a célnak tökéletes lett de fúróperselynek szerintem nem elég.

jani300

Pont most olvastam utána a neten .
C45re vizet ajánlanak .
Vágónál pl. vízben hűtve , saját meleggel szalmasárgára megeresztve , utána olajban hűtve .
Rúgóacélra tényleg olajat írnak .
Ilyen kis vacakot szerintem is elég pár percig edzési hőfokon tartani .

svejk

Nem tudom milyen komoly helyre kell, csapágy belső gyűrűjével nem tudnád megoldani?
Akár 2 vagy 3 db-ot is egymás tetejére lehetne rakni, hogy hosszabbon vezessen.

svejk

Igen és az ottani #13102-ben van az egyik lényeg.

svejk

Ja, látom több darab kell, akkor sorry!

s2k5ycubj

Holnap,azaz már ma,teszek egy próbát a gázlámpával és vízzel. Meglátjuk mi sikerül. Mindenképpen beszámolok róla. Egy,a mi szemszögünkből nézve,nem túl pontos sablont kell csinálnom. Szereztek kölcsönbe egy gyárit,azt kéne lemásolnom. Persze módosított méretekkel. A lényeg,hogy ne kopjon el a fúrótól. Nem sokat használják és eredeti kínai csigafúrók vannak rendszeresítve a cégnél...

ywathzay

Fúróperselyt én már használtam sima edzetlen anyagból is. Kb  300db furathoz kellett, nem tűrésezett mérethez. Kibírta. Még ha meg is kopott kissé a végére.
Ha mégsem boldogulsz írj mail-t, ennyiért bekapcsolom a kemencét. Legfeljebb alacsony hőmérsékleten eresztem meg, minél keményebb maradjon.  
toothgaabor kukac gmail.com

Motoros

A fúróperselyhez:
Régen sok fúróperselyt készítettem, mindíg úgy ahogyan a műszerész barátom megmutatta.  
 Ő nem "csavarhúzó műszerész" volt, hanem a régi fajta aki minden gépen tudott dolgozni.

Alapanyag: ezüstacél (W8) húzott, ha a külső átmérő 10 mm kell legyen akkor olyat veszek és a külsejéhez már nem is kell hozzányúlni.
A forgácsolásánál vigyázni kell mert levegőn is be tud edződni, tehát csak lassan kis fordulaton és kenni.
 Elég pl fűrésszel egy gyors tolás és hullik a foga ..mármint a fűrésznek.
Furat kialakítása. az előfúrás után kiesztergálni célszerű hogy központos legyen és passzoljon a fúróhoz.
Két samottégából esetleg háromból csinálok egy kalodát a földön, utána adok neki a disznópörzsölő fejjel.
Mikor már szinte kezd pikkelyesedni fehéredni akkor a furaton átdugott rozsdamentes drótdarabbal (átm 3 mm)  aminek a végén van egy kampó  gyorsan belököm kb 3 liter olajba.
Ha az olaj teteje esetleg lángrakap semmi gond el lehet fújni.
Rézdrót kampó nem jó!! ezt csak a gyengébbek kedvéért.
Az olaj persze ne műanyag edénybe legyen hanem vazsedényben. :(( ..ezt is a gyengébbek kedvéért.
Szépen ott kihül  és kész lehet felcsiszolni hogy szép legyen.
Nem eresztem vissza de lehet azt is  rezsón...ez külön történet.
Vizbe lökve nem törik szét de jobb az olaj.
Az így elkészült persely a dörzsárazott furatba  (tizháhét) besajtolható.
Egyébként ha bármi nem úgy van ahogyan kell akkor nem lesz jó és még a műhely is leéghet. :((((
https://www.google.hu/search?client=ubuntu&channel=fs&q=f%C3%BAr%C3%B3persely&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=ckrEVa-BD4mAUJS5qJgJ" TARGET=_fnew>KAPHATÓ !!
Az ezüstacélból  akár kis darab is a Bronzkernél van eladó

Csuhás

A bronzkert cáfolom, van de csak egész szál. Tengelynek vettem volna de még fél szálat sem adtak el, pedig elég húzós ára van húszas körüli méreteknek.

zozo

"Az így elkészült persely a dörzsárazott furatba (tizháhét) besajtolható."

Hát nem tom, épp tegnap csináltam perselyeket az átm.8 ezüstacél tengelyre, az szépen  forog a dörzsárazott furatban. Nekem mindegyik ezüstacél szálam 1-1,5 századot méret alatt van.
Persze lehet, hogy hőkezelés után dobja kicsit magát, vagy az olajtól duzzad kicsit és szoros lesz...
Amúgy én cseresznye pirosra szoktam melegíteni a W8-at és úgy vízbe. Aztán jó pontozónak is.

svejk

Akkor bizony a 700 Ft-os ár mellett alighanem kár vele rosszakodni....

Motoros

Kopott dörzsárról nem hallottál.
A szerszámosok féltett kincse volt régen.

A naturban a 20-as 2 századdal is alatta lehet, de edzés után nullás lesz.
Ha lecsiszolod azt a cundert akkor természetesen visszaáll.
Be is lehet ragasztani ha nagyon mínuszos. :((
Meg az ezüszacél szálak között is lehet különbség, tűrésben, gyártótol függően.
De manapság már a cnc világában olyan furat készül a perselynek amilyen kell.
Régen megtette a dörzsár is.