Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Illetve lenne még pár kérdésem,a vezérorsó ugye azt a feladatot végzi hogy mozgatja az egész szán szerkezetet jobbra balra,ugye ehhez kapcsolódik a lakatanya ahol kapcsolható a hossz előtolás,ha jól tudom a vonó orsó feladata hogy hajtást adjon a kereszt előtolásnak.(javitsatok ha nem jól irom),és mindezek alatt egy úgy nevezett kapcsolórúd is van aminek nem tudom mi a szerepe,bocsánat ezekér az alap kérdésekér,nem szakmabeli vagyok!Köszönöm a válaszaitokat

cytn7nv98

Sziasztok!
Fórum hsz-ok közt Ti hogy kerestek?
Google site: féle kereső elég kevés találatot ad, a fórumnak nincs keresője és sokszor egy adott témakörre keresve sok segítséget kapnék ha csak el tudnám olvasni a keresett kifejezésre a hsz-okat. Pl: elektronika topik 164 oldalát átrágni kicsit munkás feladat. Egy gép építésénél táp, vezérlővel kapcsolatban ha átrágom magam a téma több mint 80%-a nem erről szól és nem biztos, hogy léptetőmotorról.
Esetleg erre van valami megoldás, vagy Ti hogy kerestek?
Konkrétan most komplett elektronikai kapcsolásokat keresek, hogy ki miképp vezetékezte be a gépét pl léptetővel. Home, e-stop világos, de pl hűtés, főorsó sebesség szabályzás, kézikerekes enkódert hogy oldották meg a többiek és ebből ötletelnék, de speciel nem nagyon találok google-vel semmi infót róla.
Munkatársam szervomotoros vezérlését is valahogy összze kellene szórni, de ha minden topikot átrágok, akkor melóba sem kell mennem, ha meg rákérdek mindenre a hócipőtök lesz tele.  
[#csodalk] [#smile]

Csuhás

Akkor pontosítsunk: A vezérorsó kizárólag menetvágáskor mozgatja a szánt.( Egy két kivétel van: Kínai gépnél kispórolják a vonóorsót, és egyes régi gépeknél a vezérorsón a meneten volt egy hosszanti reteszhorony így az vonóorsóként is tudott működni. ) A vonóorsó adja a gépi előtolás hajtását hosszirányba fogaslécen kapcsolódva míg keresztbe a menetes orsó hajtásával. ( A gépeken nem tud egyszerre forogni a vezér és a vonóorsó ) A kapcsoló rúd pedig a gép elektromos kapcsolóját mozgatja, így a szánon levő karral lehet ki/be illetve általában jobbra balra kapcsolni. Minden érthető?

w0hgtwf3w

Régebben ezt a segítséget kaptam itt egy fórumtárstól.

site:sgforum.hu MBF-550 -site: http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=hobbycnc  

Ezzel elvileg az összes olyan oldal kijön, ahol erről a marógépről szó van.  

Az MBF-550 helyére írd be azt, amire rá akarsz keresni, akár egy, akár több szót, és mazsolázhatsz a találatok közül.  

cytn7nv98

6rk75uezn

Köszi válaszod,igen igy minden világos és érthető,

etc77f5nr

TTL bemenetre potméterrel lehet közvetlen 5V-ot kötni? :)

Csuhás

etc77f5nr

Manuálisan engedélyezni a vezérlőt, tesztelés és beállítás erejéig.

000000000

Sziasztok,

Még új vagyok a fórumon, de remélhetőleg a fórum hasznos tagjává sikerül válnom :)  
CNC programozáshoz értő szaki segítségére lenne szükségem.

Egy kis programot kellene megírni, 3 tengelyes HAAS vezérlőre és ahhoz kellene segítség.

Csuhás

Ttl bemenetre ha analóg jelet kötsz akkor az kb 0 és 0.8V között alacsony szintet érzékel, 1.5 és 5V között magasat, a közbülső helyzetben akármit, pl oszcillátorként is viselkedhet. ( feltéve hogy nem smith triggeres ) Ha arra gondolsz hogy a potival tekergetve valami pozícióra tudsz beállni akkor az nem fog menni, ahhoz analóg bemenet kellene.

s2k5ycubj

Szia! Mennyire bonyolult és az ország melyik felében?

etc77f5nr

Nekem csak simán H szint kell, nem akarok én tekergetni.

Révész Richárd

Akkor minek poti.elég egy kapcsoló.
Egyébként a vezérlőkön álltalában van "ENA" bemenet, azzal tudod tiltani és engedélyezni.

Csuhás

Ha csak a H szint a lényeg akkor közvetlenül felkötheted +5V-ra a ttl bemenetet.